Dan voda: od Modrega planeta do Varuhov narave

Igor Harb in Tamara Harb 23. marec 2021 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/dan-voda-tharb-mar21-hero.jpg

Dan voda praznujemo 22. marca, zato ta teden tej tematiki namenimo nekoliko več pozornosti, še posebej ob napovedanih spremembah zakona o vodah. Pripravili smo seznam dokumentarcev o prekrasnih vodnih ekosistemih, ljudeh, ki so jih zaznamovale vode, pa tudi o opozorilih, kam gremo in kaj sledi, če se bo degradacija okolja nadaljevala in pospeševala že tako alarmantne podnebne spremembe.

Modri planet

Navdušenci nad krasnimi posnetki narave in ljubitelji dokumentarcev o naravi veste, da BBCjevi dokumentarci zagotavljajo spektakularne posnetke ne glede na obravnavano temo. V drugi sezoni dokumentarne serije Modri planet (v programu TV Slovenija znan kot Sinji planet) se David Attenborough z ekipo poda v oceane, na obale, koralne grebene, pod drobnogled pa vzame tudi ljudi, saj vedno bolj vplivamo na vse, kar se tam dogaja. Odpadki, odplake, mikroplastika, itd. ogrožajo življenja vodnih bitij in spreminjajo ekosisteme, pa tudi nas. Zemljinih lepot ni mogoče občudovati, ne da bi se ozrli tudi na negativne posledice človeškega delovanja.

Druga sezona dokumentarne serije je na sporedu ob nedeljah na programu BBC Earth. Prva dva dela sta že bila na sporedu, tretji bo 28. 3.

Veličastne reke sveta

V dokumentarni seriji Veličastne reke sveta na novo odkrivamo skrivnostne lagune Amazonke, se podamo na bregove mogočnega Nila in potujemo po Misisipiju. Misisipi spremljamo od ledenih slapov, čez močvirje polno aligatorjev do njene delte, kjer najdejo zavetje množice ptic. Nil, ki je skozi zgodovino omogočil razvoj mogočnih civilizacij, na svoji poti skozi raznoliko pokrajino navdušuje s slapovi, brzicami in jezeri. Največja reka na svetu Amazonka še vedno razveseljuje z mnogimi skrivnostmi, a z najnovejšimi pripomočki dobimo vpogled v mogočno raznolikost te reke.

Trije deli dokumentarne serije so na voljo v videoteki Voyo.

Človek delfin

Človeka je že od nekdaj privlačilo morje in njegove globine, dokumentarec pa se dotakne življenja in dela Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, ki je bil navdih za film Velika modrina (Le Grand Bleu) . Jacques se je leta 1976 potopil do rekordnih 100 metrov brez pripomočkov za dihanje. Ves čas je iskal ravnovesje, se učil joge in meditacije ter vse to vključeval v potapljanje. Skozi dokumentarec odkrivamo potapljača, pa tudi, kaj se v globini zgodi s telesom in umom.

Dokumentarec je na voljo v DKinu. Velika modrina je občasno na sporedu Cinestar TV.

Okoljski dokumentarci na TV Slovenija

V marcu in aprilu nas bodo serije dokumentarnih oddaj ob sredah popeljale v naravo in okoljevarstvene probleme. V oddaji Varuhi narave so 17. 3. že spregovorili slovenski varuhi, ki si prizadevajo za sonaravnost v odnosu do virov. V novih delih serije Biotopi, prvi bo na sporedu 23. 3., si bomo med drugim pogledali, kako plastika uničuje življenje tudi pri nas, saj na primer v Sredozemsko morje odvržemo vsako leto več sto tisoč ton plastičnih odpadkov. V aprilu pa sledita pa tudi dva nova dela o krajinskih parkih v Sloveniji, Kum in Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. marec 2021
5604
23. marec 2021
Dan voda: od Modrega planeta do Varuhov narave