Decembrski venček filmov in serij na HBO GO: Normalni ljudje, Evforija, Kar naj govorijo

Igor Harb in Tamara Harb 17. december 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/HBO-V-DECEMBRU-THARB-DEC20-HERO.jpg

Zadnji mesec v letu je primeren za ogled filmov in serij, ki jih čez leto nismo uspeli ujeti v kinu ali na televiziji. A k tovrstnim seznamom se še vrnemo, najprej si poglejmo izbrane novosti v HBO Go, ki jih v decembru ne manjka.

Normalni ljudje (Normal People)

Irsko pisateljico Sally Rooney, ki v svojih romanih popisuje milenijsko generacijo, je že prvenec Pogovori s prijatelji izstrelil med literarne zvezde, saj je navdušila tako bralce kot kritike. Njena še bolj priljubljena druga knjiga Normalni ljudje pa je razmeroma hitro po izidu dobila tudi serijo. Ta ne odstopa bistveno od knjižne predloge, saj je pisateljica sodelovala tudi kot scenaristka. Ogled tako priporočamo tudi tistim, ki jih le zanima, zakaj tak cirkus okrog njenih knjig, pa se branja še niso lotili.

Vseh 12 delov je že na voljo.

Evforija (2 posebni epizodi)

S povsem drugega zornega kota nas v življenja mladostnikov popelje serija Evforija, ki se dotakne številnih tem, od uporabe sodobnih tehnologij do odvisnosti in seksualnosti. Na voljo je že celotna prva sezona, v decembru pa bosta na sporedu še posebni epizodi. V prvi glavna junakinja Rue praznuje božič, vendar seveda ne posebej tradicionalno. V glavni vlogi je odlična Zendaya.

Na voljo je celotna prva sezona in prva posebna oddaja.

Majhna sekira (Small Axe)

Režiserja Steva McQueena (Lakota, Sramota, 12 let suženj) v novi miniseriji oz. zbirki filmov Majhna sekira spoznamo v povsem drugi luči. Popelje nas v karibsko skupnost v Londonu od konca 60-ih do sredine 80-ih. Veliko kritikov je drugi del oz. drugi film, Ljubezenski rock, uvrstilo na vrh lestvic najboljših filmov leta in to povsem zasluženo. Če smo vajeni, da so njegovi filmi bolj hladni, tako vizualno kot tudi tematsko, je ta popolno nasprotje, poln čustev in barv, družbena kritičnost pa ostaja tesno vpeta v dogajanje.

Na voljo je vseh pet delov oz. filmov.

Kar naj govorijo (Let Them All Talk)

Komično dramo je režiser Steven Soderbergh posnel kar med potovanjem na čezoceanski križarki, s katero tudi glavna junakinja, pisateljica (Meryl Streep) potuje v Veliko Britanijo na podelitev nagrade. S sabo za zabavo povabi še prijateljici in nečaka. Snemanje med dejanskim potovanjem je seveda zahtevalo precej prilaganja in manj opreme kot ponavadi sodi na filmsko prizorišče, pogosto pa tudi snemanje v večernih oblekah, ki so na križarki ponekod obvezne.

Kar naj govorijo je že na voljo.

Lara

Nemška drama o dnevu v življenju naslovne junakinje izstopa že zato, ker je scenarist Blaž Kutin prej uspel dobiti priložnost adaptacije svoje zgodbe v prestižni nemški produkciji kot pa doma. Glavna igralka Corinna Harfouch je igrala v sloviti drami o Hitlerju, Propad, režiser Jan-Ole Gerster pa je pred tem posnel kultno hipstersko Kavo v Berlinu. Zgodba se osredotoča na depresivno upokojenko, ki ji zjutraj zvonjenje na vratih pokvari poskus samomora, nato pa se odpravi po opravkih v pogosto črno-humornem iskanju stika z znanci in družino, predvsem sinom, ki ima gala klavirski koncert v simfoniji.

Film je že na voljo.

Monos

Lanska festivalska uspešnica je v grobem priredba literarne klasike Gospodar muh (Lord of the Flies) , ki je tudi letos izbirno delo pri maturi iz angleščine. Vendar pa ne gre za skupino izgubljenih otrok, ki so preživeli brodolom, temveč za skupino mladostnikov, ki jih je rekrutirala uporniška milica v neimenovani državi Latinske Amerike, da stražijo ameriško talko. Odlično posnet film je napet, družbeno kritičen in pogosto šokanten.

Film bo na voljo od 19.12.

Ko gre vse po zlu

Predelava evropskega filma Višja sila, v katerem se družinsko življenje poruši pod težo (v bližini nadzorovano sproženega) plazu, ko mož med navidezno pretečo nevarnostjo zapusti svojo družino in pobegne z mobitelom v roki. V glavnih vlogah ameriške različice sta Julia Louis-Dreyfus in Will Ferrell. Izvirnik je eden najbolj proslavljenih evropskih filmov prejšnjega desetletja, ki ga predelava le težko doseže, a si je film vredno ogledati že zaradi glavnih igralcev.

Film bo na voljo od 20. 12.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. december 2020
5505
17. december 2020
Decembrski venček filmov in serij na HBO GO: Normalni ljudje, Evforija, Kar naj govorijo