Dekleta z zmajskim tatujem

Igor Harb in Tamara Harb 20. november 2018
/PublishingImages/deklevpajkovi-harb-nov18-hero.jpg

Lisbeth Salander je neizprosna maščevalka, ki z uporabo računalniških vdorov in drugih sodobnih prijemov premaguje nasilne in organizirane sovražnike. Prvič smo jo spoznali v kultnih nordijskih kriminalkah, nato tudi na platnu.

Junakinja je najbrž najbolj zaslovela v podobi Rooney Mara v ameriškem filmu Dekle z zmajskim tatujem v režiji Davida Fincherja, zdaj pa je v kinu ravno nov film, Dekle v pajkovi mreži, kjer jo upodobi Claire Foy, medtem ko v videotekah lahko najdete izvirno in izvrstno švedsko trilogijo z Noomi Rapace.

Od temačnega trilerja do akcijske junakinje

Leta preden smo dobili vse te filme je Lisbeth začel snovati novinar in pisatelj Stieg Larsson, ki je med drugim raziskoval desničarski ekstremizem v Skandinaviji in je veliko pozornosti posvečal tudi temam nasilja nad ženskami. Zasnoval je serijo predvidoma desetih romanov in napisal prve tri še preden je dobil založbo. Teme, ki jih je pisatelj raziskoval kot novinar, so prisotne v vseh njegovih delih, skozi glavnega junaka novinarja Mikaela Blomkvista pa je prisoten tudi sam.

Vseeno je največ pozornosti bralcev pritegnila hekerka Lisbeth, po kateri so romani tudi dobili ime. Larssonov osnovni naslov prvega romana je bil namreč Moški, ki sovražijo ženske, a ga je kmalu zamenjal Dekle z zmajskim tatujem, po tem pa so se zgledovala tudi nadaljevanja: Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo.

Vsi romani so izšli po njegovi nenadni smrti, v zadnjih letih pa njegovo delo nadaljuje David Lagercrantz, ki je napisal še dva romana, Dekle v pajkovi mreži in Dekle, ki je iskalo pravico. Po besedah Larssonove partnerke, je pisatelj zapustil tudi osnutke za naslednje knjige, a zaradi sporov glede dediščine Langercrantz do tega materiala ni imel dostopa. Vseh pet knjig je tudi prevedenih v slovenščino.

V najnovejšem filmu se Lisbeth Salander znajde sredi vojne med mafijo in obveščevalnimi službami, film pa se od temačnega trilerja premakne bliže akcijskemu filmu.

Oglejte si video oceno filma Dekle v pajkovi mreži (The Girl in the Spider’s Web, 2018)


 

Skandinavska trilogija

Če vas nov film pusti hladne kot polarna zima, pa vas zagotovo ne bodo prejšnji, skandinavska trilogija Millennium iz leta 2009 in ameriška različica Dekle z zmajskim tatujem iz 2011.

Dekle z zmajskim tatujem (Män som hatar kvinnor, 2009)


 

V prvem filmu trilogije, Dekle z zmajskim tatujem, novinar Mikael Blomkvist in hekerka Lisbeth Salander raziskujeta izginotje oziroma umor dekleta iz bogate industrialne družine Vanger, ki je med drugo svetovno vojno simpatizirala z nacističnimi idejami. Hkrati spremljamo tudi Lisbethino osebno zgodbo, kako se bori proti državnemu aparatu, ki jo nadzoruje že odkar je kot otrok osirotela. V glavni vlogi je navdušila Noomi Rapace, ki je nato začela uspešno mednarodno kariero, med drugim z glavno vlogo v ZF spektaklu Prometej. Film je naletel na dober odziv kritikov in gledalcev, a velja opozoriti, da je poln eksplicitnega nasilja.

Dekle, ki se je igralo z ognjem (Flickan som lekte med elden, 2009)

V nadaljevanju mora Lisbeth Salander na beg, ko je nenadoma obtožena umora novinarja in njegove partnerke, ki sta raziskovala prostitucijo in trgovino z ljudmi, kmalu pa z Blomkvistom ugotovita, da je umor povezan z Lisbethino preteklostjo in njenim očetom. Drugi film ni tako izpiljen kot prvi, saj je produkcijska hiša sprva načrtovala v kinodvorane poslati zgolj prvi film, preostala pa predvajati kot 4-delno mini serijo na televiziji, a se je vse spremenilo po mednarodnem uspehu Dekleta z zmajskim tatujem.


 

Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo (Luftslottet som sprangdes, 2009)

Zaključek trilogije je sodna drama, saj Lisbeth Salander pristane za zapahi, a skuša najti pot, da dokaže svojo nedolžnost in razkrinka desetletja trajajočo zaroto med mafijo in obveščevalci. Film ima tako manj akcijskih scen kot prejšnja dva, a ni nič manj napet ali zanimiv, saj ponovno preseneti z ostrim preobratom v zaključku.

Trilogija je na voljo v videoteki DKino.


 

Izpiljena hollywoodska različica

Hollywood je znan po ljubezni do priredb zanimivih evropskih projektov, od serije Pisarna, trenutno še neuresničene priredbe zabavnega, a nenavadnega filma Toni Erdmann, ali prihajajočega filma Upside posnetega po uspešnem francoskem Prijatelja. Seveda uspešne skandinavske trilogije niso mogli izpustiti iz rok in so režijo prvega dela zaupali mojstru temačnih trilerjev Davidu Fincherju, ki je zaslovel s še bolj temačnim trilerjem Sedem. Visokoproračunski film odlikuje tudi zvezdniška zasedba z Ronney Mara, Danielom Craigom in Robin Wright in čeprav so si vsi prizadevali, da bi posneli celo trilogijo, se je studio nato odločil zamenjati ekipo in preskočiti na četrti del. Filma trenutno ni na voljo v videotekah, a je pogosto na televizijskem sporedu in je vsekakor vreden ogleda.


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. november 2018
4303
20. november 2018
Dekleta z zmajskim tatujem