DKino: Emma., izvirna romantična komedija v novi podobi

Igor Harb in Tamara Harb 9. marec 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/dkino-emma-tharb-mar22-hero.jpg

Priljubljen film Emma. temelji na istoimenskem romanu Jane Austen iz leta 1815. A nikar se ne ustrašite, ne gre za zadrto britansko dramo v kostumih, ampak zabavno zgodbo, postavljeno v čas, v katerem je živela tudi pisateljica. Prav tako ne pričakujete osladne romantike, saj je Emma pogosto pikra in odrezava in ne sanja ves čas o princu na belem konju.

V središču zgodbe je seveda naslovna Emma, vase prepričana, pametna in zabavna mladenka, ki si svoj prosti čas krajša z vpletanjem v življenja drugih. Kar si seveda lahko privošči, ker sta z očetom dobro preskrbljena. Ko se Emmina spremljevalka poroči, išče novo prijateljico in tako se odloči za dekle, za katero misli, da je potomka neznanega premožneža, saj je bilo kljub temu, da je sirota poskrbljeno za njeno izobrazbo. Tako jo odvrne od poroke s fantom, ki je kmečkega izvora, in jo usmeri k vikarju, kar seveda sproži nadaljnje spletke in komedijo zmešnjav, a kljub vsemu na koncu tudi Emma najde svoj srečen konec.

Emma je že na voljo v DKinu.

Jane

Ena največjih britanskih pisateljic in avtorica Emme, Jane Austen je ustvarjala v zgodnjem 19. stoletju in je najbolj znana po svojih treh delih, Razsodnost in rahločutnost, Prevzetnost in pristranost in Emma. Družina je podpirala njeno izobraževanje in pisanje, tako je lahko v času, ko so ženske bile pogosto prisiljene v zakon že zaradi finančne preskrbljenosti, kar je pogosto izpostavljala tudi v svojih delih, izbrala za tiste čase neobičajno življenjska pot. Njeni romani podajajo zanimiv komentar družbenih razmer, njene junakinje pa so pogoste pametne, samozavestne in odrezave, skoznje pa je Jane opozarjala na nesmiselnost takratnih družbenih norm.

Emma

Emma je bil zadnji roman Jane Austen, ki je bil objavljen še za časa njenega življenja, saj je pisateljica umrla, ko je bila stara 41 let. Roman je bil velikokrat prirejen za različne medije, TV, film, gledališče in celo v mango. Najbolj znana je filmska priredba Nimaš pojma (Clueless) iz leta 1995, kjer je v glavni vlogi Emme prepričala takrat priljubljena igralka Alicia Silverstone. Gre sicer za ohlapno priredba romana postavljeno v srednjo šolo v Beverly Hillsu. Leto kasneje smo dobili klasično priredbo, v glavni vlogi pa Gwyneth Paltrow. Vse tri priredbe so bile med gledalci in kritiki dobro sprejete, vi pa se odločite, katera je prava Emma. V aktualnem filmu Emma. so kritiki še posebej pohvalili glavno igralko Anyo Taylor-Joy in energijo, ki sta jo ustvarila s soigralcem Johnnyem Flynnom, ki igra soseda, s katerim si izmenjujeta zajedljive komentarje in zbadljivke.

Anya

V vlogi naslovne Emme je Anya Taylor-Joy, ki na prvi pogled morda ni prva izbira za kostumsko romanco, saj je zaslovela z vlogo v grozljivki, odličnem filmu Čarovnica iz 2015 in dve leti kasneje še v psihološkem trilerju Čistokrvni, nato je očarala v napeti nadaljevanki o šahu, Damin gambit, lani pa v srhljivki Zadnja noč v Sohu. A Anya Taylor-Joy ne razočara tudi v tej vlogi, saj uspe odlično kombinirati zagledanost vase, prijaznost in zajedljivost. V nadaljevanju karieri se je lahko veselimo v predzgodbi Mad Maxa z naslovom Furiosa, kjer bo igrala naslovno vlogo, že letos aprila pa v zgodovinski akcijski drami Severnjak.

Emma je na voljo v videoteki DKino. Uporabniki platforme NEO za ogled filma zgolj pritisnite na tipko z mikrofonom in izgovorite ime filma ali pa videoteke DKino.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. marec 2022
5876
9. marec 2022
DKino: Emma., izvirna romantična komedija v novi podobi