Dokumentarci na HBOju, ki pomagajo razložiti ameriške volitve

Igor Harb in Tamara Harb 12. november 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/amerikavolitve-tharb-nov20-hero.jpg

Po večdnevnem napetem štetju volilnih glasov in mnogih dramah, so ZDA končno dobile novega predsednika, Joeja Bidna, in z njim tudi prvo podpredsednico, Kamalo Harris. Tokratne težave in napetosti so seveda tudi posledica dogodkov, ki so zaznamovale prejšnje volitve. HBO slovi po nepristranskih in ostrih dokumentarnih filmih in v času volitev so številne postavili v ospredje, tukaj pa predstavljamo najboljše.

Netilci kaosa (Agents of Chaos), 2020

Oskarjevec Alex Gibney je znan po dokumentarcih o kontroverznih temah, v katerih se je med drugim lotil scientologije, ameriškega mučenja med zasliševanjem v Iraku, Enrona, v najnovejši dvodelni seriji pa razgalja še vmešavanje Rusije v predsedniške volitve 2016, ki so na čelo ZDA pripeljale Donalda Trumpa. V prvem delu se serija osredotoča na mobilizacijo in učinkovitost trolov, v drugem pa bolj na povezave Trumpovih osebnih in profesionalnih omrežij z Rusijo. Celovit vpogled v sodobno digitalno hladno vojno.

Po resnici: Napačna informacija in cena lažnih novic (After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News), 2020

Eden od ključnih orodij kaosa so mediji, ki v zadnjih letih v tekmi za ažurnost in pozornost z družabnimi mediji izgubljajo fokus na resnici. Ta dokumentarec predstavi nove načine delovanja medijev in pristope k njihovi manipulaciji, ki posledično vodijo k manipulaciji ljudi. Režiser Andrew Rossi se je v zadnjih letih že lotil dokumentarcev, ki so ponudili vpogled v medije, med drugim v New York Times in Vogue.

Duša Amerike (The Soul of America), 2020

Morda se trenutna politična razklanost zdi nekaj novega, a kot dokazujeta dokumentarec Katie Davidson in njegova knjižna predloga Jona Meachama, veliko aktualnih megalomanskih idej, kot na primer gradnja zidu pred imigranti, pravzaprav izvira iz preteklosti. A fokus filma ni na cikličnosti razdiralnih idej, temveč na tem, kako so družbena gibanja preteklosti pomagala spremeniti svet na bolje.

537 glasov (537 Votes), 2020

Dokumentarec je osredotočen na ameriške predsedniške volitve leta 2000, o izidu katerih so odločali na Floridi. Po ponovnem štetju glasov je takrat zmagal George W. Bush. Režiser Billy Corben dobro pozna Florido, saj je pogosto tema njegovih dokumentarcih, najbolj znano v Kokainskih kavbojih, v katerih nas popelje v Miami v sedemdesetih in osemdesetih, ko se je iz Kolumbije tihotapilo drogo v ZDA prav preko Miamija. Naslov 537 glasov se nanaša na število glasov, ki je Bushu prineslo Florido in s tem zmago na volitvah.

Konservativna Amerika, (Right America: Feeling Wronged), 2009

Režiserka Alexandra Pelosi, sicer hčerka demokratke Nancy Pelosi, predsednice predstavniškega doma ZDA, se trudi podati čim bolj nepristranski vpogled na Ameriko, ki je leta 2008 volila Johna McCaina in Sarah Palin, ter vzpon t.i. čajankarjev. Običajni ljudje, ki jih je med volilno kampanjo srečala režiserka, se s svojimi komentarji orišejo za rasiste in podpornike teorij zarot, ki so prižgali iskro desnega populizma.

Zunaj mehurčka: Potovanje z Alexandro Pelosi (Outside the Bubble: On the Road with Alexandra Pelosi), 2020

Avtorica se je na pot odpravila tudi letos, ponovno v želji, da bi spoznala svoje sodržavljane, ki imajo drugačne poglede na življenje in druga politična prepričanja in se z njimi skušala pogovoriti.

Vsi dokumentarci so na voljo v HBO GO.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. november 2020
5458
12. november 2020
Dokumentarci na HBOju, ki pomagajo razložiti ameriške volitve