Dokumentarci na TVju: Sprostitev v naravi

Igor Harb in Tamara Harb 13. november 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/dokumentarci-narava-tharb-nov20-hero.jpg

Narava, zelena barva in sprehodi pomirjajo, potovanja v neznane svetove pa odprejo misli in čute. Čeprav bo na dejanske avanture treba še malo počakati, vas vabimo na televizijsko popotovanje po naravnih čudesih blizu in daleč.

Sedem svetov – en planet (Seven Worlds, One Planet), TV SLO 2

Vsak del te prečudovito posnete BBC-jeve dokumentarne serije je osredotočen na enega od kontinentov in neznani živalski svet, ki ga tam najdemo. Pripovedovalec Ivan Lotrič (ki krasno nadomesti izvirnega Davida Attenborougha) nas popelje v fascinantne pokrajine, polne nenavadnih bitij in njihovih nepričakovanih rutin. Tako je prvi del predstavil (vse manj) zaledenelo Antarktiko, kjer podnebne spremembe vse bolj ogrožajo različne živali, kar serija tudi nazorno prikaže. Zaradi sinhronizacije je serija primerna tudi za mlajše šolarje, a je zaradi neposrednega prikaza delovanja narave priporočljiv ogled s starši. Tretji del pa bo na sporedu 15. novembra.

Oddaja je na sporedu ob nedeljah na RTV SLO 2 ob 20. uri.

Brezčasna narava (The Age of Nature), BBC Earth

Serija nas s pomočjo arhivskih posnetkov, mnenj strokovnjakov in prečudovitih utrinkov iz narave popelje po svetu in nas vabi k razmisleku o našem mestu v naravi ter o odnosu z njo. Trenutno smo nedvomno na prelomni točki, saj podnebne spremembe močno kažejo zobe, a drugačna prihodnost je možna, čeprav brez korenitih sprememb in rešitev ne bo šlo.

Prvi del bo na sporedu v četrtek, 19. novembra, ob 22h.

Kako so mačke in psi osvojili svet (How Dogs And Cats Conquered The World), Viasat Nature

Psi in mačke so med najbolj priljubljenimi hišnimi ljubljenčki in tako naj bi na svetu že bilo 525 milijonov psov in 600 milijonov mačk. A te živali ne bivajo v družbi človeka že od nekdaj in ta dvodelna dokumentarna oddaja s pomočjo najnovejših znanstvenih študij raziskuje, kako so se volkovi in divje mačke razvili v ljubljenčke, kaj je privedlo do sobivanja in soodvisnosti človeka in živali ter kako so se mačke in psi razširili po vsem svetu.

Prvi del oddaje bo na sporedu v soboto, 14. novembra, ob 13. uri.

Joannine zgodbe iz zakulisja (Joanna Lumley's Unseen Advetures), BBC Earth

Voditeljica in igralka Joanna Lumley, ki jo poznamo iz serije (in filma) Naravnost fantastično (Absolutely Fabulous) , in predvsem po sočnih in doživetih nastopih, snema tudi oddaje o potovanjih, v najnovejši pa nas popelje v zakulisje svojih popotovanj po Japonski, Kubi, pa tudi transibirski železnici ter razgali svoje veselje do avantur.

Medena dežela (Medena Zemja), DKino

Makedonski dokumentarec je dosegel neverjeten uspeh, ko je bil uvrščen med nominirance za oskarja in nam podal prekrasen vpogled v življenje, ki izginja. Zgodba nas namreč popelje daleč stran v odročno vasico, kjer živi Hatiže s svojo materjo. Hatiže se ukvarja s pobiranjem medu divjih čebel, ko njun spokojen vsakdan zmoti prihod družine z otroci, motorji in čredo krav.

Zemlja: Nepozaben dan (Earth: One Amazing Day), DKino

Eden bolj reprezentativnih in proslavljenih celovečernih dokumentarnih filmov zadnjih let gledalcu predstavi vpoglede v vsakdanje življenjske navade živali iz številnih končkov sveta. V vlogi pripovedovalca se predstavi Robert Redford, ki je v tem seveda odličen, čeprav ne dosega ravni Davida Attenborougha ali šarma Morgana Freemana. Film odlikujejo spektakularni posnetki in neverjetne prigode živali, ki bodo očarale gledalce vseh starosti.

Ognjena krogla: Obiskovalci iz temnega sveta (Fireball: Visitors From Darker Worlds), Apple TV+

Nekateri pravijo, da bo svet končal ogenj ... se začne slavna pesem Roberta Frosta in režiser Werner Herzog v novem dokumentarcu razišče še en vidik te morebitne usode: meteorite. V svojem prvem filmu za Apple nadaljuje sodelovanje z geografom Clivom Oppenheimerjem, s katerim sta raziskovala Antarktiko (Srečanja na koncu sveta) in vulkane (Into the Inferno), to pot pa si ogledujeta kraterje in se pogovarjata z geologi, antropologi, astronomi in Nasinimi znanstveniki, ki razložijo, kako smo pripravljeni na morebitni ponovni udar iz vesolja. Film je krasno posnet, informativen in v Herzogovi maniri obarvan s črnim humorjem.

To vse spremeni (This Changes Everything), DKino

Zgornji seznam prikazuje, kako krasna je narava, ta družbeno aktivistični film pa predstavi največjo nevarnost zanjo in nakaže možnosti rešitve. Film temelji na istoimenski knjigi aktivistke Naomi Klein (na voljo tudi v slovenščini), ki je več let preučevala vpliv industrije fosilnih goriv na svet ter pri tem odkrila tudi uspešne in organizirane skupine in organizacije, ki dejansko spreminjajo svet na bolje.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. november 2020
5460
13. november 2020
Dokumentarci na TVju: Sprostitev v naravi