Dosjeji X: Hočem verjeti v novo sezono

/PublishingImages/dosje-x-fox-hero.jpg

Na male ekrane so se vrnili Dosjeji X, ena najbolj vplivnih in še zmeraj priljubljenih televizijskih serij, ki jo lahko spremljate ob četrtkih zvečer na FOXu.

Glavna junaka sta FBIjeva agenta Mulder in Scully, ki raziskujeta nenavadne primere, se ponovno zapleteta v globalno zaroto in morda tudi drug z drugim. V nekaterih bolj odmevnih klasičnih epizodah sta se borila proti prebujeni umetni inteligenci, mutantom, ki prevzemajo človeška telesa, telekinetikom in kakopak tudi proti vesoljskim zavojevalcem. Podoba slovitega domnevnega letečega krožnika z napisom »Resnica je zunaj« ali pa »Hočem verjeti«, ki se pojavi v špici serije, je skorajda bolj slavna kot sami Dosjeji X.

Tudi nova 11. sezona sestoji iz okvirnih epizod, ki razpredajo mitologijo Dosjejev X, povezano z vladno zaroto o prihajajoči vesoljski invaziji, vmes pa je večina zgodb samostojnih, posvečenih tako imenovani pošasti tedna. Mitologijo je pretirano zapletla in nekonsistentno zanikala že deseta sezona, začetek enajste pa vse skupaj le še poslabša, saj veliko stvari pomete pod preprogo in ponudi novo, še manj verjetno teorijo o preteči nevarnosti za katero stoji sloviti kadilec. Tudi pošasti tedna niso bistveno boljše, sploh zato, ker ne zmorejo izstopati iz zares pestre panorame bolj dodelanih serij z misterioznimi elementi.


 

Aktualno sezono torej pestijo iste težave kot so prejšnjo, ko se je po 14-letnem premoru vrnila na male ekrane. V tem času je kakovost televizijske produkcije napredovala za več desetletij, načini pripovedovanja zgodb pa še bolj. Ampak za razliko od lanske vrnitve Twin Peaksa, kjer sta avtorja David Lynch in Mark Frost skoraj dobesedno odprla nove dimenzije, se Chrisu Carterju in ostalim avtorjem Dosjejev X pozna, da v tem minulem času niso prav veliko zrasli.

A sezona ponudi tudi nekaj svežih konceptov, med drugim idejo prisilne digitalizacije ljudi, nekako po vzoru filma Matrica, a s precej drugačnim pristopom. Zanimivo se loti tudi ideje kolektivnega zgrešenega spomina, ki ga na komičen način povežejo s teorijami zarote, za katerimi stoji Oni, to je skrivnostni doktor z imenom Oni, ki skuša oprati možgane celemu svetu. Ali pa gre morda za še eno zmešano teorijo. No, s temi besedami bi morda lahko tudi opisali mitološki del zgodbe, za katerega lahko le upamo, da se bo na koncu razpletel z dobro mero dokončnosti, saj so avtorji in igralci bolj ali manj potrdili, da bo ta sezona zadnja.

Serije Dosjeji X sicer ni v videotekah, na HBO Go lahko najdemo zgolj drugi, ne pretirano dober celovečerni film iz leta 2008. Vendar pa sta David Duchovny in Gillian Anderson, ki igrata Mulderja in Scully, imela tudi sicer uspešni karieri na televiziji ter v manjši meri tudi na filmu. Anderson je nedavno navdušila z glavno vlogo v detektivski seriji Padec, kjer igra policistko v lovu na serijskega morilca, ki je v celoti na voljo na HBO Go. Duchovny pa je blestel kar sedem sezon v seriji Kalijebafornija kot hedonistični in naveličani pisatelj, ki skuša uskladiti kreativno, žurersko in družinsko življenje. Tudi ta serija je v celoti na voljo na HBO Go, tam pa lahko najdete tudi bizaren in občasno smešen film Evolucija, kjer je njegov glavni junak parodija Foxa Mulderja.

Dosjeji X so na sporedu vsak četrtek ob 22h na FOXu.

Oglejte si kratek uvod v 11. sezono serije Dosjejev X


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. januar 2018
3840
24. januar 2018
Dosjeji X: Hočem verjeti v novo sezono