Družbena kritika in humor v britanskih serijah Žvečilka in Lahko te uničim

Igor Harb in Tamara Harb 21. avgust 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/zvecilka-lahko-te-unicim-anzic-avg20-hero.jpg

Britanska scenaristka, režiserka, igralka, producentka in pevka Michaela Coel je zaslovela z odbito humoristično serijo Žvečilka, letos pa so številni kritiki njeno najnovejšo serijo Lahko te uničim razglasili za najboljšo leta. A njen trenutni uspeh ni zgolj stvar talenta, pronicljivosti in svežega pogleda na aktualne teme, ampak tudi zaupanja vase in namernega rušenja ustaljenega reda.

Lahko te uničim nas popelje v sodobni London v življenje treh prijateljev, glavne junakinje, pisateljice Arabelle, igralke Terry in športnega vaditelja Kwameja. Z odličnim scenarijem in krasno vizualno podobo serija ujame duha časa, zgodbo o življenju mladih, njihovem prijateljstvu in spolni zlorabi pa ovije v komentar o rasizmu, vplivu družabnih medijev, pa tudi drogah. A absolutna zvezda serije je Michaela Coel, ki je napisala scenarij za vseh dvanajst epizod, je tudi sorežiserka devetih in odigra glavno vlogo Arabelle, za katero je navdih dobila tudi v lastnem življenju. Arabella je namreč prav tako avtorica, ki je svojo knjigo Kronike naveličene milenijke (Chronicles of a Fed-Up Millenial) izdala na podlagi tvitov, sedaj se bori s pisanjem druge. Ko si vzame odmor in se neke noči dobi s prijatelji, se nenadoma brez spomina na dogodke noči znajde v pisarni z rano na glavi in čudnim občutkom v glavi.

Preplet imaginarnega in dejanskega

Michaela Coelje svojo pot med zvezde začela s serijo Žvečilka (Chewing Gum), zabavnim in odbitim pogledom na religiozno mladenko, ki poskuša izgubiti nedolžnost. Za scenarij in igro je avtorica prejela nagradi Bafta. A vse le ni bilo rožnato. Serija temelji na drami, ki jo je napisala med študijem, tako da se je na TV podala brez izkušenj pisanja za ta medij. V intervjuju za NPR je avtorica povedala, da je dejansko poguglala, kako pisati za TV in se ob tem naučila veliko odličnih stvari o strukturi, saj je idejo in zgodbo že imela, morala jo je le preurediti, osvežiti in pripraviti za drug medij.

Težave pa so se pojavile na snemanju, saj je kljub temu, da je sodelovala pri več področjih ustvarjanja serije, naletela na veliko ovir. A se je, kot je povedala za The Vulture, borila naprej. S posredovanjem pri producentih je reševala težave, ko se je na primer več temnopoltih igralcev gnetlo v eni prikolici, medtem ko je bel igralec imel svojo. Pa tudi ko je režiser temnopolti igralki, Cynthio Errivo in Ronke Adekoluejo, nazival kar dvojčici in ne z imenom. In to leta 2015. Ali pa ko ji produkcijska hiša Freemantle ni želela uvrstiti med izvršne producente njene lastne serije, čeprav je to delo opravljala.

Svet pa se ji je obrnil na glavo, ko se je med pisanjem druge sezone – tako kot glavna junakinja serije Lahko te uničim– odpravila žurat in se nato znašla v pisarni, z zlomljenim telefonom in medlim spominom v glavi. Ugotovila je, da ji je nekdo podtaknil drogo v pijačo in jo posilil.

V intervjuju za Los Angeles Times je povedala, da si je že med samim procesom prijave posilstva in zbiranja podatkov zapisovala posamezne dogodke in nato ugotovila, da očitno želi o tem pisati, v intervjuju za Variety pa je dodala, da je bilo zanjo to pisanje terapevtsko. Scenarij je pisala dve leti in pol in vmes ni počela ničesar drugega. Snemanje dogodkov, ki so spominjali na njeno doživetje, je seveda bilo stresno, tako da so za lažje soočanje vseh vpletenih v ustvarjanje serije s to težko temo imeli ves čas snemanja na voljo tudi terapevta.

V središču serije ni le lik Arabelle, saj se avtorica spolnega nasilja in posilstva loti iz različnih perspektiv. Nekdo sname kondom, a o tem ne obvesti partnerke, nekdo najprej seksa, nato ga partner napade, nekdo je v trojčku, ki se je zgodil pod pretvezo, da se moška ne poznata, nekdo svoji partnerki zamolči, da je pravzaprav gej. Pri vsem tem pa nas avtorica opozarja tudi na vlogo policije in odnose, ki so jih deležni različni prijavitelji spolnih napadov.

Rušenje obstoječega stanja

Za serijo Lahko te uničim so Michaeli Coel na Netflixu ponudili milijon dolarjev, a bi se pri tem morala odreči avtorskim pravicam in kreativni svobodi. Netlix je sicer bil razumljiva izbira, saj so v ZDA bili distributerji njene uspešnice Žvečilka. A se je Michaela kljub nasprotovanju agencije, ki jo je zastopala, odločila, da Netflix zavrne in se obrnila na BBC. Tam je dobila vse, prostor med producenti, popolno kreativno svobodo in avtorske pravice, kasneje pa se jim je pridružil še HBO.

Težko se je odločiti v kateri žanr uvrstiti serijo, a nedvomno je ogled serije Lahko te uničim, v kateri nas avtorica s svojim unikatnim pripovedovanjem, preskakovanjem med sedanjostjo, preteklostjo in prepletom vzporednih zgodb prijateljev Terry in Kwameja popelje v sodobni London, nujen.

Prva sezona serije Žvečilka (Chewing Gum) je na voljo v videoteki Voyo, drugo še čakamo. V HBO GO je na voljo 10 delov serije Lahko te uničim, preostala dva bosta dodana do konca avgusta.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. avgust 2020
5307
21. avgust 2020
Družbena kritika in humor v britanskih serijah Žvečilka in Lahko te uničim