Epske serije, ki niso Igra prestolov

/PublishingImages/dobre-kot-got-hero.jpg

Na novo sezono Igre prestolov bo torej treba čakati vse do prihodnjega leta, ampak to ne pomeni, da morate medtem gledati Mladega Sheldona ali Dinastijo. Predstavljamo serije, ki vam bodo pomagale premagati blues do aprila 2019.


 

Vikingi (Vikings)

Serija o skandinavskih zavojevalcih je postavljena na presečišče mitologije in zgodovine. Glavni junak Ragnar Lothbrok je zgodovinska osebnost, a scenariji črpajo inspiracijo tako iz arhivskih kronik kot iz nordijskih sag. Ragnar naj bi celo bil potomec Odina, vrhovnega božanstva mitologije, vendar serija zgodbe ne zapelje v tako nadnaravne vode kot Igra prestolov.

Vikingi so epska zgodovinska saga, ki temelji na resničnih dogodkih, a jih seveda precej priredi zaradi dramatične napetosti. V središču serije je legendarni vojščak, poveljnik in vladar Ragnar Lothbrok, znan po drznih odpravah in plenjenju po Angliji in Franciji. Dogodki temeljijo na nordijskih sagah in dejanskih dogodkih, kot so dokumentirani vikinški napadi na angleška mesta in tudi Pariz. V seriji seveda ne manjka bitk, mitskih elementov in intrig, posebej pa izstopajo močni ženski liki, kot je bojevnica Lagertha v podobi Katheryn Winnick. Serija je nastala za TV mrežo History Channel in ostaja njihova najbolj kakovostna in najbolj gledana produkcija.

Vseh pet sezon serije Vikingi je na voljo na Pickboxu, štiri sezone v videoteki Voyo.

Britanija (Britannia)

Mnoga stoletja pred vzponom vikingov so strah v kosti urbanih narodov nagnali Kelti in njihovi druidi. Serija Britanija si za osnovo vzame zgodovinski dogodek, rimsko invazijo otoka leta 43, vendar so zgodbo napolnili z nadnaravnimi silami in edinstvenimi junaki, ki bi se bolj domače počutili v Zahodnjem.

Britanija se ne izogiba mitološkim koreninam folklore britanskega otočja, čeprav je v središču dejanska rimska invazija iz leta 43. Otoku vladajo Kelti in njihovi druidi, ki se jih rimski legionarji bojijo. A trenutek za napad je pravi, saj so sprta plemena šibka, general pa prepričan v zmago, tudi ko ga božanstva svarijo pred napredovanjem. Peščica glavnih junakov vključuje starega kralja, bojevniško princeso, izgnanega vidca in rimskega generala.

Eden od ustvarjalcev serije je britanski dramatik in scenarist Jez Butterworth, ki je med drugim napisal scenarij za Spectre in Na robu jutrišnjega dne. Njegove izkušnje se poznajo tudi v dovršeni produkciji, ki celo presega zgodnje sezone Igre prestolov. Serijo je posnela britanska mreža Sky, pri nas pa jo predvaja HBO.

Prva sezona serije Britanija je na voljo na HBO Go.


 

Zaton vitezov (Knightfall)

Križarske vojne so še en slovit romantiziran zgodovinski trenutek in serija Zaton vitezov nadaljuje tradicijo. Zgodba se začne s padcem Akre, zadnje križarske trdnjave v Palestini, kjer izgubijo sveti gral. Večina dogajanja je postavljenega v Pariz v začetek 14. stoletja, kjer templarji še zmeraj skušajo najti gral, ob tem pa se lovijo v politične spletke.

Vitezi so izgnani iz Svete dežele, nato jih spremljamo petnajst let kasneje v Parizu, kjer se še zmeraj trudijo zbrati sile za novo invazijo. Pestro politično dogajanje jim ni naklonjeno, prav tako pa ne spletke med vladarji in papežem. Ko njihovega vodjo umorijo, se situacija še zaplete, pobudo pa prevzameta bojeviti Gawain in mladi kmet Perzival. Zgodba temelji na resničnih dogodkih, vendar pa si, podobno kot Vikingi in Britanija svobodno izposoja iz mitoloških virov, ki so povezani z osrednjimi junaki. Pri Zatonu vitezovje najbolj opazen tovrstni element sveti gral, ki je že v srednjem veku veljal za mitski in ne resnični predmet. Čeprav je serija nastala za isto televizijsko mrežo kot Vikingi, je opazna nekoliko nižja raven produkcije, med drugim pa je tudi moteče, da imajo vsi vitezi nenehno urejene frizure in čista, zlikana oblačila. Serija je sicer posneta na lokacijah na Češkem in Hrvaškem.

Serija Zaton vitezov je na voljo na HBO Go.


 

Bela kraljica (The White Queen)

Vojna dveh rož je bila ena od ključnih inspiracij za Igro prestolov, serija Bela kraljica pa je zgodovinska drama o tem spopadu družin York in Lancaster. Ker gre za nekoliko starejšo serijo, posnetki bitk ne dosegajo epskega obsega, ki smo ga danes vajeni, zato pa ne manjka intrig in golote. Zgodba temelji na knjigi avtorice Philippe Gregory in spremlja tri dame iz vojskujočih se hiš. V glavni vlogi nastopi Rebecca Ferguson kot kraljica Elizabeta.

Vseh deset delov miniserije Bela kraljica je na voljo na HBO Go.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. februar 2018
3854
1. februar 2018
Epske serije, ki niso Igra prestolov