Evropski filmi v DKinu za 1 EUR

Igor Harb in Tamara Harb 9. maj 2023 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/Evropski-filmi-tharb-maj23-hero.jpg

Imaš dovolj Hollywooda in prežvečenih formul? Potem pobrskaj po odličnem naboru evropskih filmov v DKinu, kjer so drame, trilerji, dokumentarci, komedije in najstniški filmi iz množice evropskih držav trenutno na voljo le za 1 EUR.

Poleg nabora v videotekah, kjer so se znašli tako nominiranci za oskarje kot prepoznavne francoske komedije, lahko na tematski strani dostopaš tudi do evropskih filmov na TV sporedu. Uporabi glasovni ukaz »evropski filmi« in že boš imel/a na voljo celoten nabor, v nadaljevanju pa naš izbor.

Mala mama (Petite maman)

Film francoske režiserke Céline Sciamma, ki je navdušila s filmi Portret mladenke v ognju, Banda punc, Pobalinka in Vodne lilije, tudi tokrat postreže s tenkočutno, mistično zgodbo o materah in hčerah, žalovanju in spominu. Ko osemletni Nelly umre babica, pomaga staršem prazniti njen dom, nato pa v bližnjem gozdu, kjer si je njena mama Marion nekoč zgradila hišico na drevesu, sreča deklico.


Delo na zahtevo (The Gig Is Up)

Čeprav se je od nastanka dokumentarca situacija glede dela na zahtevo premaknila nekoliko na bolje – pred kratkim so se pri nas dostavljavci podjetij Wolt in Glovo povezali v sindikat – film še vedno nudi pomemben vpogled v zgodbe ljudi, ki opravljajo delo na zahtevo. Za udobjem uporabnikov se namreč skriva prekarnost, slabe delovne razmere in izkoriščanje. Nujen ogled za razumevanje sodobne družbe.


Krt (El Agente Topo)

Zakaj se je čilska mešanica dokumentarca in detektivke, ki je povsem zasluženo prejela nominacijo za oskarja, znašla med evropskimi filmi? Preprosto, gre za koprodukcijo, pri ustvarjanju so namreč sodelovale tudi evropske države. Privatni detektiv išče nekoga, ki bi se infiltriral v dom upokojencev in preveril, kako ravnajo z materjo njegove stranke. Delo dobi Sergio, ki ga režiserka nato spremlja pri njegovi nalogi, in nam postreže s toplim filmom polnim humorja ter barvitimi liki.


Vse tiste lepe stvari (Till det som är vackert)

Švedska režiserka Lisa Langseth je navdih za film o družbenem in kulturnem vzponu mlade ženske črpala iz lastne drame, ki jo je za Kraljevo gledališče v Stockholmu tudi režirala. Glavno vlogo v prvencu švedske režiserke odigra Alicia Vikander, ki jo je film izstrelil med zvezde. Vse tiste lepe stvari je odličen film in kritika kulturnega, družbenega in spolnega elitizma.


Dej mi, no! (Få meg på, for faen)

Norveški film o najstnici je namenjen starejšim od petnajst let. Komedija brez zadržkov raziskuje spolni apetit pri najstniških dekletih, v središču pa je petnajstletna Ana, ki živi v zakotnem norveškem mestecu. Ana sanjari o sošolcu Arthurju in ustvarja astronomske račune zaradi klicev na vročo linijo, a njeno življenje se še bolj zapete, ko po šoli zaokrožijo zlobne govorice. Ja, film je iz 2011, zato v ospredju niso družabna omrežja, temveč vroče linije.


V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. maj 2023
6160
9. maj 2023
Evropski filmi v DKinu za 1 EUR