Favoriti festivala LIFFe v kinu in doma

/PublishingImages/liffe-11-2017-hero.jpg

S svečano otvoritvijo se bo zvečer tudi uradno začel 28. ljubljanski filmski festival, ki letos poleg množice najboljših filmov iz vsega sveta prinaša še dobro dozo francoskih krimičev, saj sta mu posvečeni kar dve kategoriji.

Zakopali smo se v neskončen seznam filmov in izbrali pet velikih filmov, ki jih nikakor ne gre zamuditi, nato pa še pobrskali po videotekah za prejšnjimi uspešnicami njihovih režiserjev.

Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name)

Režiser: Luca Guadagnino

Otvoritveni film festivala nas popelje v poletje 1983 na italijansko podeželje, kjer sedemnajstletni Elio preživlja počitnice s svojimi starši. Povsem običajno počitniško rutino prekine obisk očetovega asistenta Oliverja. Ta senzualna in tenkočutno posneta drama o mladi ljubezni je navdušila tako kritike kot občinstvo.


 

Nemirna obala (A Bigger Splash) v DKino

Tudi režiserjev prejšnji film nas vrže v turbulenco odnosov na otoku, kjer rockerska zvezda skupaj s svojim mladim ljubimcem okreva po operaciji. A nenadoma se na obisku pojavi njen bivši ljubimec s hčerko.

Oblika vode (The Shape of Water)

Režiser: Guillermo del Toro

Guillermo del Toro je navdušil s Favnovim labirintom in njegov najnovejši film se po besedah mnogih še najbolj približa tej mojstrovini. Zmagovalec letošnjega beneškega festivala s prepoznavno del Torovo vizualno pripovedjo razgrne dogajanje v skrbno varovanem laboratoriju, kjer nema Elisa splete tesno vez z luskastim bitjem iz južne Amerike.


 

Škrlatni vrh (Crimson Peak) v DKino, HBO OD, HBO Go

Del Torov zadnji film je prav tako neobičajna romanca, gotska, če ne kar morilska, s povsem zvezdniško zasedbo. Naslovni Škrlatni vrh je posest v lasti brata in sestre, ki jih igrata Tom Hiddleston (Loki iz Thora) in Jessica Chastain (kmalu v kinu Kraljica pokra), bogato dedinjo in nevesto, ki se preseli k njima na posest, pa igra Mia Wasikowska (Alica v Čudežni deželi).

V videoteki DKino je na voljo tudi del Torov film Ognjeni obroč, ki je precej bolj akcijska pustolovščina o spopadih med ogromnimi roboti in še večjimi pošastmi, vseeno pa film ozemljijo značilni del Torovi družbeni in osebni motivi, povzdigne pa ga njegova nezmotljiva estetika.

Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Režiser: Martin McDonagh

Filmi režiserja Martina McDonagha so vedno polni zelo črnega humorja. Tako je bilo že v njegovem prvencu Morilca na kolektivca (ki ga žal trenutno ni v nobeni od naših videotek) in tako je tudi tokrat. Zmeraj izvrstna Frances McDormand igra mamo, ki se leto dni po umoru hčerke odloči, da je čas, da policija nekaj ukrene in jih o tem opomni kar preko velikih oglasnih panojev. Šerif je zbolel za rakom, zato se ji posveti policist Dixon, ki je znan po rasističnih in nasilnih izpadih.


 

Sedem psihopatov in shih zu (Seven Psychopaths) v DKino

Režiserjev prejšnji film ima med njegovimi filmi morda najšibkejšo zgodbo, a zato ni nič manj zabaven. Neuspešen scenarist išče navdih, zato se poveže s prijateljem, ki ugrablja pse bogatih za odkupnino. A ko ugrabi gangsterjevega psa, nič več ne gre po načrtih.

Ubijanje svetega jelena (The Killing of a Sacred Dear)

Režiser: Yorgos Lanthimos

Yorgos Lanthimos nas vedno popelje na zanimivo, skoraj nadrealistično potovanje, ki ga spremlja rahel občutek tesnobe. V svojem drugem angleškem filmu ponovno sodeluje z igralcem Colinom Farrellom, a je v primerjavi z njegovim prejšnjim filmom zgodba še temnejša. Ko v življenje priznanega kirurga vstopi najstnik, ki je ostal brez očeta, navidezno brezbrižno življenje zavije v grozljive kotičke.


 

Jastog (The Lobster) v HBO Go

Jastog je eden najboljših filmov lanskega leta in se zagotovo lahko pohvali z enim najbolj izvirnih scenarijev. Zgodba je postavljena v svet, v katerem so samski ljudje napoteni v hotel, kjer si morajo v določenem času najti partnerja, drugače jih spremenijo v žival po lastnem izboru.

Rdeči krog (Le cercle rougue)

Režiser: Jean Pierre Melville

Naš nabor zaokrožuje francoski krimič iz leta 1970, v katerem Alain Delon igra tatu, ki je pravkar prišel iz zapora, a že snuje nov rop. Rdeči krog je skupaj z drugimi odličnimi francoskimi krimiči sedemdesetih na ogled v kategoriji retrospektiv, med novejšimi pa najdete tudi Konvoj, francosko različico Hitrih in drznih.

 

Med festivalom si v Telekomovem kotičku lahko ogledate tudi filme iz videoteke DKino in pa filme 360°, posnete s posebnimi kamerami, ki omogočajo 360-stopinjski pogled. Ti filmi so na ogled s posebnimi VR očali, vse pa so posneli mladi slovenski filmski ustvarjalci. Zanje pa seveda tudi glasujete.

Za več o festivalu LIFFe spremljajte Gledal_A bom

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. november 2017
3726
8. november 2017
Favoriti festivala LIFFe v kinu in doma