Filmske počitnice za osnovnošolce

Igor Harb in Tamara Harb 23. februar 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/Filmske-pocitnice-tharb-feb21-hero.jpg

Počitnice so čas za počitek, igranje, šport, pa tudi za ogled filmov. Za zabavo sicer tudi tokrat vsako dopoldne skrbita Nik Škrlec in Nika Rozman z oddajo Počitniški krompir na TV Slovenija 1, če pa vas zamikajo filmi, v nadaljevanju predstavljamo pester izbor, za vsako starost nekaj.

Skrivni vrt

Slavna otroška knjiga Skrivni vrt iz leta 1911 je že velikokrat služila kot podlaga za filmsko pustolovščino. Nazadnje smo si zgodbo o siroti Mary, ki ji v Indiji umreta starša in gre živet v k stricu v Anglijo, lahko ogledali lani. Skrivni vrt, ki ga Mary odkrije pri stricu, pa v vseh teh letih ni izgubil čarobnosti, pečat pa filmu doda tudi oskarjevec Colin Firth.

Film s slovenskimi podnapisi je na voljo v DKinu in je primeren za otroke od osmega leta starosti.

Wolfwalkers

Animirani film Wolfwalkers je letos med favoriti za nagrade, med drugim je nominiran tudi za zlati globus. To je že tretji film režiserja Tomma Moora (Pesem morja in Skrivnost iz Kellsa), v katerem spremljamo zgodbo povezano z irsko mitologijo. Robyn rada spremlja očeta, ki je lovec, pri delu. Tokrat je dobil nalogo, da uniči volkove. Med raziskovanjem Robyn sreča Mebh, članico skrivnostnega ljudstva, ki naj bi se ponoči lahko spreminjalo v volkove. Robyn odkrije skrivnost, ki jo potegne še bolj globoko v čaroben svet.

Film je s slovenskimi podnapisi na voljo na Apple TV+ in je primeren za otroke od osmega leta starosti. Režiserjev prejšnji film Pesem morja je na voljo v DKinu in je primeren za otroke od sedmega leta starosti.

Ježek Sonic

Ena največjih uspešnic lanskega leta je ta priredba kultne računalniške igre. Moder ježek, hiter kot blisk, ni iz našega planeta, a se spoprijatelji s policistom v podobi Jamesa Marsdena, nato pa se v zabavni pustolovščini skupaj upreta zlobnežu dr. Robotniku, ki ga v svojem značilnem stilu odigra Jim Carrey.

Film je s slovenskimi podnapisi na voljo v HBO GO in je primeren za otroke od osmega leta starosti.

Harry Potter, Magične živali, Gospodar prstanov in Hobit

Otroci le s težavo odložijo knjige o Harryju Potterju in nič drugače ni s filmi. Počitnice bodo končno ponudile dovolj časa tudi za ogled katerega od osmih (zelo dolgih) filmov s tem slavnim čarovnikom. Prvi filmi so primerni za otroke od nekje osem let naprej, kasnejši morda za nekoliko večje, a o tem boste najbolje presodili starši. Nekoliko starejši otroci so se morda že podali v svet J.R.R. Tolkiena in jih zanimajo pustolovščine Bilba Bisagina v trilogiji Hobit ali pa Gospodarja prstanov, v kateri mora njegov nečak Frodo rešiti svet pred zlom. Če navdušence nad Harryjem Potterjem zanima še več o tem svetu čarovnikov, so na voljo še Magične živali, v katerih nastopa avtor knjige Magične živali in njihovi ekosistemi, po kateri se učijo na Bradavičarki. Tukaj spremljamo njegove dogodivščine, ko se s kovčkom, polnim magičnih živali znajde v New Yorku.

Trilogija Hobit je na voljo v Voyu in DKinu, trilogija Gospodar prstanov v DKinu. Vsi filmu o Harryju Potterju so na HBO GO (kjer sta tudi oba dela Magičnih živali,) in v DKinu, kjer najdete tudi prvi film Magične živali. Hobit je primeren za otroke stare deset let in več, medtem ko sta Gospodar prstanov in Magične živali za nekoliko starejše.

Ben 10 proti vesolju

Animirane risanke Ben 10 imajo na programu Cartoon Network že dolgo tradicjo, saj so prve dele vrteli že davnega 2005, leta 2016 so serijo ponovno obudili, lani pa so posneli še film. Naslovni Ben je desetletni fant, ki na počitnicah najde posebno vesoljsko uro s katero se lahko spreminja v različne vesoljce, ki imajo posebne moči, tako se lahko bori proti zlim silam. V najnovejšem filmu je ogrožena Zemlja.

Ben 10 proti vesolju je v sinhronizirani in originalni različici na voljo v DKinu in v HBO GO, kjer je na voljo tudi četrta sezona animirane serije.

Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke

Ransom Riggs je avtor trilogije o nenavadnih otrocih z nadnaravnimi močmi. Po prvi knjigi je posnet tudi film, ki ga je režiral Tim Burton. Šestnajstletni Jakob se po smrti dedka odpravi poiskati sirotišnico, o kateri mu je ta govoril, in ki jo vodi gospodična Peregrine. A ko jo najde, se prava dogodivščina šele začne. Lani je pri založbi Sanje izšla še tretja knjiga o teh otrocih z nadnaravnimi močmi, Knjižnica duš.

Film je na voljo v DKinu in je primeren za otroke od dvanajstega leta starosti.

Moja sestra suhica

Režiserka filma se je tudi sama v mladosti spopadala z motnjo hranjenja, zato je želela povedati zgodbo o družini, ki se znajde v takšni situaciji. V središču je dvanajstletna Stella, ki se ves čas primerja s starejšo sestro Katjo, uspešno dijakinjo in drsalko. A le Stella opazi, da s sestro ni vse v redu, saj veliko trenira in le malo jé.

Film je na voljo v DKinu in je primeren za otroke od devetega leta starosti ali pa kar za družinski ogled in pogovor o tej tematiki.

Priporočila o starosti so iz portala Common Sense Media, seveda pa boste starši najbolje vedeli, kdaj kakšno vsebino pokazati oziroma priporočiti otrokom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. februar 2021
5576
23. februar 2021
Filmske počitnice za osnovnošolce