Filmski favoriti na Apple TV+: Macbeth, CODA, The Velvet Underground

Tehnik 21. januar 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/APPLE-TV-FAVORITI-TEHNIK-JAN22-hero.jpg

Naročniška spletna videoteka Apple TV+ se razlikuje od konkurence po tem, da ponuja zgolj vsebine lastne produkcije, tako je vsebin manj kot denimo na Netflixu, so pa bolj izbrane in izpiljene. To se je pokazalo tudi pri letošnjih nominacijah za filmske nagrade, kjer najdemo precej vsebin iz Apple TV+.

Tragedija Macbetha (The Tragedy of Macbeth)

Priredba enega najbolj slavnih Shakespearjevih tekstov je eden najbolj pričakovanih filmov leta, vizualno osupljiva mojstrovina režiserja in scenarista Joela Coena (Fargo, Ni dežela za starce, Veliki Lebowski), ki v glavni vlogi postavi oskarjevca Denzela Washingtona in Frances McDormand. Zgodba je postavljena v srednji vek, kjer vitez in plemič Macbeth z junaštvom in požrtvovalnostjo zagotovi zmago vojski kralja Duncana, svojega bratranca. Preden uspe prenesti novice o zmagi pa naleti na tri čarovnice, ki mu prerokujejo, da ga najprej čaka novo posestvo, nato pa še krona. Ko od kralja izve, da je prejel posestvo, začne premišljevati, kako postati kralj. Še bolj pa njegova žena …

 

CODA

Kratica CODA je angleški akronim za otroka gluhih staršev. Točno to je tudi glavna junakinja Ruby, a za razliko od ostalih v družini ona ne le sliši, ima tudi glasbeni talent in si želi študirati petje. Zgodba je komična drama o družinskih odnosih, o tem, kako starši dobesedno ne zmorejo razumeti svojih otrok in o tem, kako imamo ljudje možnost doseči stvari, ki smo si jih sposobni predstavljati. Film je pobral cel kup nagrad na lanskem festivalu neodvisnega filma Sundance, nato pa celo leto pobiral nominacije in nagrade za najboljši film, obetajočo igralko Emilio Jones in predvsem za stranskega igralca Troya Kotsurja, ki najverjetneje lahko pričakuje tudi oskarjevsko nominacijo.

 

The Velvet Underground

Za The Velvet Undergrond, eno najbolj vplivnih rock zasedb šestdesetih, velja reklo, da morda niso prodali veliko plošč, je pa večina kupcev potem postala glasbenikov. Še več, nekdanji češki predsednik Vaclav Havel je frontmanu skupine Louju Reedu bojda celo razložil, da žametna revolucija, češkoslovaška nenasilna revolucionarna pot izpod sovjetskega jarma, nosi ime prav po The Velvet Underground, saj so jih poslušali vsi takratni nasprotniki diktature. Dokumentarec je sestavljen iz arhivskih posnetkov in intervjujev s še živečimi člani skupine in njihovimi vrstniki, posnel pa ga je za oskarja nominirani režiser Todd Haynes, znan po pripovedovanju srčnih zgodb in izpiljeni estetiki, ki je na začetku svoje kariere že posnel film Žametne noči s fiktivno zgodbo o glasbenikih iz istega obdobja kot so The Velvet Underground. Dokumentarec je že prejel več nagrad in bo predvidoma nominiran za oskarja.

 

Labodji spev (Swan Song)

Labodji spev je ZF drama o človeku, ki se soočen s smrtno boleznijo odloči za eksperimentalni poseg, ki bi njegove spomine in osebnost prenesel v odraslega klona, tako da njegova družina ne bi niti ugotovila, da je prišlo do zamenjave. Film je režiral Benjamin Cleary, dobitnik oskarja za kratki film, a izstopa predvsem zaradi izjemne igre oskarjevca Mahershale Alija (Mesečina, Zelena knjiga, Skrivna naveza, Hiša iz kart, Pravi detektiv), ki je kljub dolgoletni karieri in številnim nagradam tokrat šele prvič zasedel glavno vlogo. V stranskih vlogah najdemo nič manj izjemne Glenn Close, Naomie Harris in Awkwafino.

 

Napovedi za naprej

Ko je Apple napovedal pretočno televizijsko storitev in ustanovil lasten produkcijski studio, je napovedal sodelovanja s številnimi velikimi imeni in tega se še zmeraj drži. Tako lahko že letos pričakujemo naslednjo uspešnico Martina Scorseseja, Killers of the Flower Moon, zgodovinski triler o Fbi-jevem lovu na morilce ameriških staroselcev v rezervatu, kjer so odkrili nafto. V glavnih vlogah Leonardo DiCaprio in Robert De Niro. Ravno te dni se pričenja snemanje zgodovinske drame Kitbag o vzponu Napoleona Bonaparteja, ki ga bo upodobil Joaquin Phoenix, film pa bo režiral Ridley Scott. Če še ostanemo pri zgodovini, sta v načrtu dokumentarec o Abrahamu Lincolnu in nato še triler o lovu na njegovega morilca. V sodobnem trilerju, ki zaenkrat še nima naslova, se bosta soočila Brad Pitt in George Clooney kot dva nepridiprava na lovu za isto nagrado. Da pa ne bo vse le nasilno bosta v romantični komediji Ghosted poskrbela zvezdnika Chris Evans in Ana de Armas, ki sta se odlično ujela že v kriminalki Nož v hrbet. To je ščepec izbora filmov, ki so v različnih fazah razvoja Applovega studia, najbrž pa bodo presenetili še s kakšno dobroto iz prihajajočih neodvisnih festivalov Sundance in SXSW.

Ali ste vedeli, da lahko naročniki Telekoma Slovenije vse Applove storitve in vsebine, vključno z Apple TV+, plačujete s položnico za storitve Telekoma Slovenije? Apple TV+ je na voljo tudi brezplačno za 3-mesečno promocijsko obdobje ob nakupu novega iPhona, iPada ali računalnika Mac. Oglejte si ponudbe v naši E-trgovini.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. januar 2022
5849
21. januar 2022
Filmski favoriti na Apple TV+: Macbeth, CODA, The Velvet Underground