Godzila

/PublishingImages/godzila_cover.jpg

Nova Godzila je napet film uničenja, ki se uspe pokloniti japonskemu izvirniku in ustvariti povsem prepričljivega velikanskega kralja pošasti. Obenem je v skladu z žanrom tudi mestoma neumen, a dovolj prepričljiv, da o tem gledalcu do konca ne dovoli razmisliti.

Težave

Glavna težava filmske priredbe klasike, kot je Godzila, je v vzpostavitvi ravnotežja med resnostjo, s katero je pred dobrega pol stoletja izvirnik gledal na temo in like (in s katero so številni gledali te filme v otroštvu), ter preprostostjo, absurdnostjo in celo norčavostjo, ki jo skozi desetletja pridobi film s tako primitivnimi posebnimi učinki in klišejskimi liki, predvsem ob neštetih vse bolj otročjih in vse manj koherentnih nadaljevanjih. To je resnično težko in hkrati točka, pri kateri je prva ameriška različica Godzile pred 16 leti pogrnila (to in izbira Matthewa Brodericka za glavno vlogo), saj je film skušal združiti elemente grozljivke, akcijskega filma in skorajda burleskne komedije, ton in tempo filma pa sta skakala iz enega žanra v drugega. Podobno je zatajil denimo King Kong v režiji Petra Jacksona pred 9 leti, ki je ogromno gorilo jemal čisto preveč resno, tako da je bila prisotnost komika Jacka Blacka v ključni stranski vlogi še toliko bolj težavna.

Batman in ogromni roboti

Vsekakor pa je to ravnotežje v trilogiji o Batmanu uspelo ohraniti režiserju Christopherju Nolanu, ki se je odločil ignorirati serijo iz šestdesetih in oba filma iz poznih devetdesetih, iz filmov Tima Burtona iz zgodnjih devetdesetih pa vzeti le peščico elementov. Batman je še toliko bolj povezan z Godzilo, saj je oba filma posnela ista produkcijska hiša, Legendary Pictures. Od tam prihajajo sicer tudi uspešnice, kot so 300, Izvor, Prekrokana noč, Jekleni mož, Varuhi in Ognjeni obroč. Slednji je seveda variacija Godzile, saj je osrednja tema boj ogromnih pošasti proti velikanskim robotom. In leto nazaj, ob premieri Ognjenega obroča, se je zdelo, da v filmskem svetu skorajda ni prostora tudi za Godzilo. A ne bi se mogli bolj zmotiti, saj je režiser Gareth Edwards ustvaril svež žanrski film in ni pozabil na tradicijo.

Vesoljske pošasti

Edwards je bil mojster digitalnih posebnih učinkov, ko je bolj ali manj na lastno pest, z dvema igralcema, kupom statistov in ogromno znanja ter trdega dela za (svojim domačim) računalnikom posnel film Pošasti (Monsters). Skupen proračun filma je bil 800.000 dolarjev, kar ni veliko niti za slovenske razmere. A rezultat je osupljiv. Zgodba se osredotoča na turistko in novinarja, ki se prebijata skozi t. i. okuženo območje, kjer se je po padcu vesoljskega plovila razvilo nezemeljsko življenje. Velik del filma obsega njuno pot in srečanja z ljudmi, ki razlagajo o teh pošastih, na koncu pa jih tudi srečata. In čeprav je v večjem delu filma opaziti posledice nizkega proračuna, so ogromne vesoljske pošasti videti resnično impresivno.

Kralj pošasti

Tako je Godzila sicer logično nadaljevanje Edwardsove kariere, a filmskemu studiu je treba priznati pogum, saj so mu zaupali kar 160 milijonov dolarjev za uresničitev vizije. Ta vključuje veliko vojaške tehnike, lokacije po vsem svetu in zasedbo, polno nominirancev za oskarja. Ter seveda prek 100 metrov velikega kralja pošasti. Zgodba se sicer osredotoča še na dve drugi pošasti, imenovani MUTO (iz angleške okrajšave za velikanski neznani zemeljski predmet), in peščico ljudi, ki je ujeta v njun spopad z Godzilo.

Nadležni ljudje

V središču zgodb so seveda ljudje, saj se gledalci precej lažje identificiramo z njimi kot z ogromnimi pošastmi. V ospredju je vojak Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson, sicer znan po vlogi Kick-Assa), ki gre na Japonsko po svojega očeta, nato pa pristane v lovu na pošasti in boju proti njim vso pot nazaj do doma v San Franciscu. Večina zgodbe je podane skozi njegovo perspektivo, včasih tudi dobesedno, denimo skozi vizir njegovih očal, ko z vodom padalcev izvaja desant. Takšni kadri dajo slutiti junakovo paniko ob pogledu na velikane (in kanček občudovanja), filter vizirja pa sicer realističnemu posnetku (po instagramovsko) doda občutek starinskega, poklon izvirni Godzili. Pošasti redko vidimo v prvem planu in v celoti, kar še posebej velja za Godzilo, ki se pojavi šele po eni uri filma. Režiser to izkoristi v svoj plus, saj je skozi dialoge prisotnost pošasti občutena že od začetka, postopno razkritje pa jo naredi bolj sprejemljivo resnično in še poudari njeno velikost. Morda ne najbolj zaželen stranski učinek je tudi to, da želimo gledalci videti več pošasti in manj ljudi, a po drugi strani prav s tem le še poudari, da smo ljudje Godzili manj zanimivi kot mravlje nam.

Zabava

Godzila je primeren film tudi za skupinski ogled, saj poleg napete zgodbe, navdušujočih posebnih učinkov in nenehne akcije ponuja tudi kup iztočnic za glasno komentiranje, čudenje in negodovanje nad slabimi vojaškimi odločitvami. Če bi želeli prebiti led, pa lahko izraze začudenja na obrazu Kena Watanabeja izkoristite tudi kot igrico. Res jih je veliko, razpršeni so skozi ves film in bolj ali manj sestavljajo njegovo celotno vlogo. Vsekakor pa se ob tako ogromni pošasti in tako spektakularnih spopadih imamo čemu čuditi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. oktober 2014
2242
16. oktober 2014
Godzila
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8