Gospa Amerika: moč populizma

Igor Harb in Tamara Harb 2. junij 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/GospaAmerika-harb-jun20-hero.jpg

Gospa Amerika je serija o ženski, ki je skozi populizem in aktivacijo tihe, predvsem verske manjšine pripomogla k ustavitvi zagona feminističnega gibanja v ZDA v sedemdesetih. Ronald Reagan se ji je zahvalil za zmago, Donald Trump je govoril na njenem pogrebu, v seriji pa jo brezkompromisno hladno odigra oskarjevka Cate Blanchett.

Ustvarjalka serije Gospa Amerika Dahvi Waller je ljubiteljica političnih dram že od mladih let, a je kot scenaristka ugotovila, da se večinoma osredotočajo na moške, ki so jih seveda tudi napisali in režirali. Nato je prišla na idejo, da bi posnela serijo o ženskah v politiki in ko sta skupaj s producentko iskale primerno zgodbo, ji je ta med drugim predlagala tudi Phyllis Schlafly in njeno kampanjo proti amandmaju o enakih pravicah.

Zgodba o antijunakinji jo je prepričala, želela pa je tudi, da bi serijo soustvarjale ženske, pred kamero in tudi za njo. Vse dele so tako režirale ženske, v veliki meri pa so sodelovale tudi pri scenariju. Med drugim sta režirala tudi Anna Bowden in Ryan Fleck (Stotnica Marvel), ki sta tudi producenta. Nič manj navdušujoča ni igralska zasedba na čelu s Cate Blanchett v vlogi Phyllis Schlafly in Rose Byrne kot slovita feministka Gloria Steinem, pridružijo se jima še Elizabeth Banks, Uzo Aduba, Melanie Lynskey, Tracey Ullman in Sarah Paulson.

Zgodba temelji na dogodkih gibanja za ratifikacijo amandmaja o enakih pravicah v sedemdesetih, v središču pa sta Phyllis Schlafly in njeno gibanje proti ratifikaciji ter feministično gibanje na čelu z Glorio Steinem, Betty Friedan, Shirley Chisholm, Bello Abzug in Jill Ruckelshaus.

Vseh devet delov serije Gospa Amerika je na voljo v HBO GO.

Kaj je amandma o enakih pravicah (ERA)?

Amandma o enakih pravicah (ERA) bi zagotavljal vsem državljanom ZDA enake pravice ne glede na spol. Imel je podporo predsednika Nixona, potrdil ga je senat, do leta 1979 pa bi ga moralo potrditi oziroma ratificirati še 38 ameriških zveznih držav; do leta 1977 ga je 35, a potem se je vse ustavilo.

Amandma je pogorel in serija veliko vlogo pri tem pripisuje tudi Phyllis Schlafly, republikanki z nasmeškom in talentom za obračanje resnice, ki je s pretkano taktiko prepričala tudi tiste, ki se dotlej s politiko niso ubadali.

Kdo je bila Phyllis Schlafly?

Phyllis Schlafly je bila republikanka, ki je poskušala priti v kongres s sporočilom o potrebi po eskalaciji hladne vojne in jedrskega oboroževanja, a ji to ni uspelo, zato je iskala nove poti. Pod žaromete je prišla šele, ko je zavzela nasprotujoč odnos do amandmaja o enakih pravicah. Serija namiguje, da je postala nasprotnica, ker je samo tako lahko uspela v mačističnem republikanskem svetu. A ne glede na razlog je v svoji kampanji uspela združiti ženske z vseh vetrov in jih motivirati za politično udejstvovanje. Serija ji pripisuje pomembno vlogo pri propadu amandmaja, a je resnica nekoliko drugačna in morda je serija tudi nekoliko preveč milostna v njenem prikazu, saj je po poročanju časopisa The Guradian med drugim očitala žrtvam spolnega nadlegovanja, da so si same krive.

Cate Blanchett je v vlogi Phyllis Schlafly seveda odlična kot vedno in povsem prepriča z žarom brezbrižnosti do sočloveka ter kadri, ki dodajo nekaj grozečega vzdušja. Scenarij je verjetno tudi zaradi njenega sodelovanje predvsem osredotočen na Phyllis, a to ima tudi slabo stran, saj posamezni pomembni liki feminističnega gibanja ne pridejo do izraza, same razlike znotraj njega pa so le bežno nakazane.

Kot je zapisala Carol Felsenthal, ena od njenih biografinj, je Phyllis s teorijami zarot, polresnicami, obračanjem besed in populističnimi nagovori prepričala množice. Podpornice pa je tudi dobro izučila, kako govoriti z mediji in se infiltrirati v skupine, ki so podpirale ERA. Seveda Gospa Amerika le bežno temelji na dogajanju, a je, predvsem v luči aktualnega dogajanja v ZDA, dober opomin, kaj prinese obračanje resnice, populizem in hujskaštvo. Phyllis Schlafly je med drugim podpirala tudi Donalda Trumpa, ki je bil celo govornik na njenem pogrebu, dan po njeni smrti pa je izšla tudi njena knjiga The Conservative Case for Trump (Konzervativni zagovor Trumpa).

Komentar Glorie Steinam

Feministke so v seriji nekoliko slabše razdelane, pa čeprav v kakšni epizodi tudi izstopajo, a Glorio Steinam je po poročanju časopisa The Guradian zmotila predvsem zgodba. Po njenem mnenju Phyllis Schlafly ni bila razlog, da je amandma pogorel, temveč je za tem projektom stala zavarovalniška industrija, ker bi jo sprejetje amandmaja stalo preveč. Gloria Steinem je še dodala, da serija daje občutek, da smo si ženske največje sovražnice, a kljub razlikam temu ni tako, saj za kaj takega nimamo dovolj moči.

Če uporabljate NEO in ste naročnik opcije HBO, si lahko Gospo Ameriko ogledate, tako da pritisnete gumb z mikrofonom na daljincu in izgovorite ime serije. Najdete jo tudi v videoteki HBO GO, ki je omogoča ogled na pametnih telefonih, tablicah, računalnikih, pametnih televizorju in NEO SmartBoxu.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. junij 2020
5211
3. junij 2020
Gospa Amerika: moč populizma