Gravitacija

/PublishingImages/gravity-hero.jpg

Ob sedmih oskarjih in vsesplošnih hvalospevih ni dvoma, da je Gravitacija film, ki si ga je vredno ogledati. Vizualno gledano še ni bilo posnetega primerljivega filma, ki bi gledalca tako globoko posrkal v dogajanje. Vse od začetnega sprehoda okrog teleskopa Hubble, pa skozi celotno odisejado astronavtke Stone, namreč ni veliko trenutkov, ko bi si gledalec lahko oddahnil, saj ga dinamična kamera vozi po vesolju, ki iz trenutka v trenutek postaja vse manj spokojno in prijazno.

 

Gravitacija je akcijski triler o astronavtih, ki se med popravljanjem teleskopa Hubble znajdejo v paniki, ko se navidezno rutinska razstrelitev satelita spremeni v uničujočo moro vesoljskih smeti, ki z vse višjo hitrostjo drvijo okrog orbite proti njim. To je celotna zgodba filma: iskanje varnih kotičkov, poti nazaj na Zemljo in borba s preostankom kisika, ki ga nenehno zmanjkuje. A hkrati je zgodba tako napeta, dinamična in osupljiva, da jo obtežitev s simbolizmom na trenutke lepo umiri in zaokroži.

 

Glavni vlogi astronavtov Stone in Kowalski igrata Sandra Bullock in George Clooney, ki sta povsem v elementu. Clooney je ljudski, prijazen in pomirjajoč, Bullockova pa negotova, a vse bolj osredotočena na vse bolj nemogoče preživetje. Oskar ji ob izjemno hudi konkurenci resda ni bil usojen, a to je njena življenjska vloga, saj ni veliko igralcev, ki bi bili sposobni z obrazno mimiko in minimalnimi kretnjami prikazati tako veliko.

 

Bolj doživeto kot streljačina

Vseeno pa je Gravitacija film, ki gledalca skorajda postavi bolj v ospredje kot glavno junakinjo, saj režiser Alfonso Cuarón in direktor fotografije Emmanuel Lubezki s kamero, ki se nenehno, a zvezno premika skozi mikrogravitacijo Zemljine orbite, gledalcu ponudita (pasivno) sodelovanje v dogajanju. Tako se ogled filma spremeni v doživetje, ki gledalca še močneje prikuje pred ekran kot igranje prvoosebnih streljačin. Ampak glede na to, da so celo astronavti, kot npr. Buzz Aldrin, drugi človek na Luni, film opisali kot povsem realističen, to niti ni pretirano presenečenje.

 

Od čarovnika do astronavta

Potencial za izjemno dovršeno (filmsko) čarovnijo je režiser Alfonso Cuarón pokazal že v Harryju Potterju in zaporniku iz Azkabana pred desetletjem, z otvoritveno noro vožnjo z nevidnim čarovniškim londonskim avtobusom. Priporočljiv ogled filma (ali pa vsaj prvih 15 minut) tudi za tiste, ki mislite, da je Harry Potter le za otroke. Nato je s postapokaliptičnim trilerjem Otroci človeštva odlično dopolnil eno najbolj neverjetnih in nepričakovanih trilogij, ki jo je sestavil skupaj s svojima prijateljema Guillermom del Torom (Favnov labirint) in Alejandrom Gonzálezom Iñárritum (Babilon). V filmu Otroci človeštva je proti koncu izjemno dolg kader, v katerem spremljamo glavnega junaka skozi vojno območje, brez predaha, brez postanka, med streli in kriki in udarci granat, vse do otroškega joka, ki lahko odreši svet. V Gravitaciji so dolžine kadrov in moč simbolike še bolj izpolnjeni in razdelani, režiserjev pristop pa bolj odrasel in (zaradi tehnične zahtevnosti Gravitacije) manj surov.

Snemanje na lokaciji?

Tehnična zahtevnost filma Gravitacija pa je že stvar legend. Cuarón in Lubezki sta na osnovi relativno kratkega scenarija sklepala, da bo film zaključen v letu dni in sta se z vso vnemo lotila dela. Kmalu sta ugotovila, da bo snemanje trajalo nekoliko dlje, saj je bilo treba ves film, z zvezdami, sateliti, Zemljo, Luno in vesoljem, narisati. Ker v vesolju pač ni preprosto snemati, mora biti vse narisano. Nato sta temu dodala igralce, ki sta jih za dosego pravilnih rotacij, odzivov in osvetlitve zaprla v veliko škatlo z lučkami, ki so jo nato rotirali glede na zahteve posameznih kadrov. Cel proces je trajal štiri leta in je, kot je med zahvalnim govorom za oskarja povedal režiser, njemu dobesedno prinesel sive lase. Oboževalcem filmov pa resnično prelomen film.

 

Gravitacija je na voljo v videoteki DKino (programski mesti 5 ali 200) na SiOL TV.

Vir fotografij: © Warner Bros. Entertainment

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. marec 2014
1983
18. april 2014
Gravitacija
Android, iOS, Windows Phone 8