HBOjevi emmyji: Od Varuhov do Apolla

Igor Harb in Tamara Harb 28. september 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/emmy-awards-hbo-harb-sept20-hero.jpg

Televizijska mreža HBO je na podelitvi najpomembnejših televizijskih nagrad, emmyjev, prejela največ, kar trideset kipcev. Mi pa smo vam pripravili kratek pregled vseh odličnih nagrajenih serij in filmov, ki so že na voljo v HBO GO.

Varuhi

Eno najboljših serij prejšnjega leta je navdihnil istoimenski kultni risoroman Alana Moora in Dava Gibbonsa (in po njem posnet film Zacka Snyderja), a zgodba serije je postavljena v sedanjost. V središču serije je policistka pod krinko Angela Abar, znana kot Sestra noč, ki preiskuje nevarno rasistično skupino. Poseben šoker je sam začetek serije, ki predstavi malo znan (a resničen) masaker v mestu Tulsa, v katerem so leta 1921 rasistične tolpe povsem uničile del mesta, kjer so živeli temnopolti, in ubile vsaj 300 ljudi. S tem uvodom sta ustvarjalec serije Damon Lindelof in ekipa scenaristov široko odprla pot aktualnim temam rasizma in policijskega nasilja, hkrati pa v nadaljevanju ohranila duha izvirnega risoromana.

Na Tehniku si lahko več o seriji preberete v intervju z igralcema Timom Blakom Nelsonom in Jean Smart.

Nasledstvo

Izredno priljubljena serija o družini medijskih mogotcev je pobrala lepo bero nagrad, od igre, scenarija, režije, pa do nagrade za najboljšo dramo. Kritiki so si prav tako složni, da serijo poleg izjemne igralske zasedbe odlikujejo navdušujoči dialogi likov, ki so pripravljeni storiti vse, da se obdržijo na vrhu. Navdih zanje so seveda našli tudi v resničnih osebah.

Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem

Po večletnem stažu poročevalca v satirični novičarski oddaji The Daily Show, je John Oliver začel pred šestimi leti ustvarjati podobno oddajo za HBO. Če vas zanima dogajanje v ZDA in po svetu, a ob tem želite še nekaj komičnega pridiha, potem ste na pravem mestu. Oliverju uspe zadeti pravo kombinacijo podajanja širokih informacij in podrobnih analiz, humorni pristop pa pogosto pomaga omiliti šok razkritja ter izpostaviti absurdnost mnogih političnih dogodkov v svetu.

Evforija

Odlično serijo o življenju mladih, drogah, seksu in vpletenosti tehnologij v njihova življenja priporočamo mladostnikom pa tudi njihovim staršem. Pristnost zgodbi dodajo resnične izkušnje avtorja serije in režiserja Sama Levinsona, ki se je v mladosti boril z odvisnostjo od drog. V glavni vlogi je Zendaya, ki odlično odseva vse plasti občutkov glavne junakinje Rue, od nemoči, želje po drugačnosti in apatije, ko se ta po počitnicah vrne iz klinike za odvajanje od mamil.

Vem, da je to res

V središču mini serije, posnete po istoimenski knjigi, sta brata dvojčka, Dominick in Thomas, ki ju oba igra Mark Ruffalo. Thomas je zbolel za paranoidno shizofrenijo, a s pomočjo zdravil živi dokaj umirjeno življenje, dokler si v poskusu protesta ne odseka roke. Celotna situacija in skrb za brata pa zaznamujeta tudi Thomasovo življenje. Mark Ruffalo je prejel emmyja za najboljšega igralca v filmu ali mini seriji.

.

Slaba vzgoja

Dobitnik nagrade emmy za najboljši TV film temelji na resničnem škandalu, ko je nadzornik šolskega okoliša odtujil velike vsote denarja. V vlogi tatinskega nadzornika je kritike povsem navdušil Hugh Jackman, ki je po njihovem mnenju odigral svojo najboljšo vlogo. Šolski nadzornik poskrbi, da so vedno vsi zadovoljni, okoliš pa ima odlične ocene, a novinarka šolskega časopisa zasluti, da se za priljudno fasado skriva še nekaj več.

Negotova

Zabavna serija o prijateljicah Issi in Molly ter njunih ljubezenskih, kariernih in drugih pripetljajih je brez dlake na jeziku, smešna in šokantna ter ponudi svež vpogled v življenje v Los Angelesu, ne da bi zapostavila aktualne teme. Na voljo so štiri sezone.

Mi smo sanje: Dediščina dr. Kinga

Dokumentarec, ki je prejel nagrado za otroški program, se posveča vsakoletnemu tekmovanju dr. Martina Luthra Kinga mlajšega v govorništvu in poeziji, ki poteka v mnogih ameriških mestih, udeležijo pa se ga množice otrok. Njihovi nastopi pa so v duhu njegovega dela.

Apollo

Zgodba o legendarnem gledališču Apollo v Harlemu, kjer so kariero začeli mnogi slavni zvezdniki, kot je Ella Fitzgerald, je prejela nagrado za najboljši dokumentarec. Režiser Roger Ross Williams je gledališče, ki deluje že od 1914, a je dobilo ime Apollo šele leta 1934, ko so vanj smeli vstopiti tudi temnopolti gostje, predstavil tudi z vidika ustvarjalnega prostora temnopoltih.

Programska opcija HBO prinaša najnovejše filme in najboljše serije, ki si jih lahko ogledate na 5 televizijskih kanalih v visoki ločljivosti, v videoteki HBO OD, ki je na NEO dosegljiva tudi z glasovnimi ukazi, in v spletni videoteki HBO GO, ki ponuja ogled številnih vsebin na pametnem telefonu, tablici, računalniku ali pametnem televizorju. Z novimi paketi NEO Svet si lahko izberete tudi programsko opcijo HBO brezplačno za 12 mesecev.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. september 2020
5374
29. september 2020
HBOjevi emmyji: Od Varuhov do Apolla