Hiša Gucci: žajfnica na visoki nogi v DKinu

Igor Harb in Tamara Harb 24. marec 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/house-of-gucci-tharb-mar22-hero.jpg

Modna hiša Gucci dandanes ni več v lasti družine, ki je podjetje ustanovila davnega leta 1921, film pa je postavljen v obdobje, ki jo je najbolj zaznamovalo, v osemdeseta in devetdeseta leta prejšnjega stoletja. V čas natupiranih frizur, ko so za prestižnimi modnimi blagovnimi znamkami stali ljudje in ne le korporacije.

V središču je družinska zgodba o odnosih, pohlepu, ljubezni in vsemu ostalemu, kar je dinastijo pripeljejo na rob propada. Krasna scenografija, kostumografija in lokacije z bogataši v vilah, ob bazenih, na posestvih in v razkošnih oblačilih nas s Patrizio Reggiani in Mauriziem Guccijem popeljejo do temnega dna.

Patrizia Reggiani in Maurizio Gucci

Četudi osrednjih junakov morda ne poznate po imenu, se verjetno spomnite finančnih škandalov in pa umora, ko je Maurizia Guccija na stopnicah pred službo nekdo ustrelil. A film se ne posveča toliko samemu umoru, temveč nas popelje nazaj, v čas, ko sta se Patrizia, hči prevoznika, in Maurizio, sin polovičnega lastnika Guccija, šele spoznala. Patrizia se zdi kot nekdo, ki se v življenju ne bo zadovoljil s srednjim družbenim razredom, na kar namiguje tudi Maurizijev oče, ko jo označi za lovačo.

Izkaže se, da Patriziji ni nihče kos, saj kljub začasni izključitvi iz družine Gucci naplete lovke do Maurizijevega strica in solastnika podjetja ter pot do novega življenja, luksuznih lokacij in ležernosti. Spletkarsko Patrizio upodobi Lady Gaga, Adam Driver pa je v vlogi nekoliko molčečega Maurizia, ki se tekom filma prelevi iz zunanjega opazovalca podjetja v tistega, ki izrine sorodnike, prekomerno zapravlja in se povsem preda razkošju. A zvezdniške zasedbe s tem še ni konec, v vlogi Maurizijevega očeta nastopi Jeremy Irons, strica pa upodobi Al Pacino. Vseeno je daleč največ pozornosti pritegnil Jared Leto kot Maurizijeve bratranec, ki ga pod goro maske in prostetike komaj prepoznamo.

Film je v kino pritegnil množice, sedaj pa si ga lahko pogledate kar doma, v udobju dnevne sobe, saj je že v videoteki DKino. Za nakup filma lahko zamenjate tudi svoje VALÚ točke ugodnosti.

Fikcija vs. realnost

Člani družine Gucci že dolgo nimajo več ni nobenih vezi z modno hišo, saj so bili po družinskih prepirih v devetdesetih izrinjeni iz korporacije in tako se je končala uspešna družinska zgodba. A vseeno se niso odrekli komentiranju filma, saj so izrazili globoko nestrinjanje, kar je zjezilo režiserja filma Ridleyja Scotta, ki jim je zabrusil, da so jih upodobili najboljši igralci na svetu in da naj bodo srečni.

Povsem drugače se na začetku odzvala Patrizia Regianni, ki je podprla idejo, da jo bo igrala Lady Gaga, a je vseeno izrazila nezadovoljstvo, ko je nihče ni kontaktiral v zvezi s filmom. Producenti pa se seveda niso odločili za ta korak, saj niso želeli nobenih povezav z naročnico umora.

V filmu se pojavi tudi lik oblikovalca Toma Forda, ki je leta 1994 postal kreativni direktor Guccija in kasneje navdušil tudi kot filmski režiser, saj je posnel dva vizualno spektakularno dodelana filma Samski moški in Nočne ptice. Svojega lika v filmu ni komentiral.

Hiša Gucci

Danes Gucci ni v lasti družine, ampak korporacije Kering, ki se specializira za razkošno blago, tako ima poleg blagovne znamke Gucci v lasti še Yves Saint Laurent, Alexander McQueen in Bottega Veneta. Podjetje vodi sin ustanovitelja podjetja Francois-Henri Pinault, ki pa je prav tako povezan s filmom in Hollywoodom. Njegova žena je namreč filmska zvezda Salma Hayek, ki seveda nastopi tudi v filmu, igra namreč vedeževalko Giuseppino "Pino" Auriemmo, ki Patriziji pomaga pri organizaciji umora.

Hiša Gucci je tudi med nominiranci za oskarja in sicer se zanj poteguje v kategoriji za najboljšo masko in pričesko. Oskarje bodo podelili 27. marca.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. marec 2022
5885
24. marec 2022
Hiša Gucci: žajfnica na visoki nogi v DKinu