Hiša iz kart

/PublishingImages/HoC-hero.jpg

Francis Underwood, vodja demokratskih kongresnikov v seriji Hiša iz kart, je tako neusmiljeno pokvarjen politik, kot jih vsi sumimo, da so, in hkrati tako sposoben, kot si vsi želimo, da bi bili. In v podobi oskarjevca Kevina Spaceyja tudi prekleto šarmanten in prepričljiv.

 

Požrtija

Hiša iz kart je v prvi vrsti politična serija o zakulisnih prevarah in mahinacijah v Washingtonu z nepretrgano napetim dogajanjem in izvrstno zasedbo, ki poleg Spaceyja vključuje še Robin Wright (Princesa nevesta, Forrest Gump), Kate Mara (Ameriška grozljivka, Transcendenca) in Kristen Connolly (Koča v gozdu). A še bolj znana je po tem, da gre za prvo originalno serijo ameriške spletne videoteke Netflix, ki je predstavila nov način gledanja TV serij: požrtijo (angleško: binging), kar pomeni ogled celotne sezone serije, en del za drugim, brez pavze.

 

Prazgodovina ali kdo je ubil Lauro Palmer

V dobrih starih časih smo TV serije gledali tako, da smo morali biti pred televizorjem ob točno določenem času. To je bilo še posebej pomembno pri napetih nadaljevankah in v devetdesetih je denimo bil v Sloveniji cel halo zaradi nadaljevanke Twin Peaks. TV Slovenija jo je sprva predvajala vsak delovnik, nakar so dohiteli ameriško mrežo ABC in so pristali na en del na teden, kar so gledalci težko sprejeli, saj še zmeraj ni bilo jasno, kdo je ubil Lauro Palmer.

DVD-ji in Netflix

Nato so prišle serije na DVD-jih. Pri nas se ta praksa ni najbolj prijela, a v ZDA so paketi celih sezon mnogim serijam še dodatno dvignili priljubljenost. Še posebej ob prihodu Netflixa. Ta videoteka je uvedla koncept pošiljanja DVD-jev po pošti. Za mesečno naročnino ima lahko uporabnik DVD doma, tako dolgo kot želi, ali pa ga pošlje nazaj in prejme naslednjega. To je tudi preprost način kako nadoknaditi z zamujenimi deli in sezonami serij ter spoznavati nove. Še večji preskok so naredili z uvedbo pretočnega videa, ki omogoča gledalcem takojšnji ogled vseh vsebin, saj ni treba čakati na dostavo novih diskov, temveč se lahko požrtija začne takoj. In ko so začeli z lastno produkcijo serij, so jih seveda ponudili svojim gledalcem točno tako, kot jih imajo ti najraje: vse naenkrat.

Underwood proti Urquhartu

Hiša iz kart je predelava istoimenske britanske miniserije iz devetdesetih, ki smo jo pred leti lahko spremljali tudi na naših programih. Glavnemu junaku je v britanski različici ime Francis Urquhart, upodobil pa ga je zmeraj zlovešč Ian Richardson (Mesto teme, Brazil, Iz pekla). Britanska serija je bila tako dobro narejena, v veliki meri zaradi Richardsona, da se je zdelo precej nepotrebno snemati priredbo, ne glede na sodelovanje zmeraj odličnega Spaceyja in producenta ter režiserja Davida Fincherja (Klub golih pesti, Zodiak, Sedem). Ogled prvega dela vsekakor pritegne in tako Spacey z ostrim, a žametnim južnjaškim naglasom, kot Wrightova s precizno ledenim pogledom navdušita in dasta vedeti, da z njima ni dobro češenj zobati, a vseeno se je težko znebiti Richardsonove sence. Prav to pa je čar "požrtije", saj lahko takoj sežemo po drugem delu. In tretjem. In potem zagotovo klikne in se le težko ustavimo, vendar se moramo, ker je pač treba v službo. Ampak na avtobusu zjutraj vseeno lahko pogledamo skoraj cel del na telefonu ...

 

Boj za oblast

Kaj pa je takega na tej seriji, da lahko gledalca tako zasvoji? Preprosto povedano gre za zelo kakovostno narejeno dramo, od scenarija do izvedbe. Zgodba se odvija v ameriškem kongresu in v Beli hiši. V prvem delu Underwood izve, da ne bo imenovan za zunanjega ministra, kljub predsednikovim namigom glede tega pred volitvami. To sproži maščevanje, ki je okrutno, subtilno in premišljeno. Ob pomoči asistenta, žene in ambiciozne mlade novinarke prične plesti mreže in vleči niti, ki šele po več potezah začenjajo dobivati vse bolj brezkompromisne orise.

Globalni dostop

Netflix je resda prisoten v le peščici držav, vendar tako kot drugi ustvarjalci vsebin svoje serije prodaja naprej. Hiša iz kart je tako pri nas na voljo prek storitve Voyo, ki omogoča ogled vsebin prek spleta, mobilnih naprav in SiOL BOX-a na programskem mestu 230.

Prva sezona je bila na voljo že lani, kmalu po ameriški premieri, nato pa so jo letos predvajali tudi na Pop TV, od tega tedna pa si lahko ogledamo tudi drugo sezono. Obe bosta na voljo za ogled vse do 14. maja.

Fotografije: © Sony Pictures Television International

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. april 2014
2022
24. april 2014
Hiša iz kart
Android, iOS, Windows Phone 8