Hobit: Smaugova pušča

/PublishingImages/hobbit2-hero.jpg

Zmaji Drogon, Rhaegal in Viserion iz Igre prestolov so spektakularni, a Smaug iz Hobita jih lahko snede za zajtrk. Poleg tega je Smaug inteligentno bitje z glasom Benedicta Cumberbatcha, ki se je v BBC-jevi seriji že izkazal kot najboljši Sherlock Holmes, sedaj pa še kot najboljši glas zmaja. A Hobit ni zgolj zgodba o zmaju, je tudi zgodba o škrati, orkih, vešču in, kakopak, hobitu.

 

Osrednji del

Drugi del trilogije, ki je nastala na podlagi Hobita, relativno kratke knjige J.R.R. Tolkiena, postreže z vsemi ključnimi sestavinami sredinskega dela. Podobno kot pri Gospodarju prstanov, Vojni zvezd in tudi nedavni Nolanovi trilogiji o Batmanu, je sredinski del bolj temačen, z več akcije in prostora za osebno rast junakov; v prvem delu je namreč treba predstaviti svet in junake ter njihove dileme, v zaključnem delu pa razrešiti osnovni konflikt, tako da se avtorji običajno potrudijo izkoristiti dodaten prostor, ki ga imajo v drugem delu. No, Peter Jackson je, kot že pri Gospodarju prstanov, izkoristil ves dodaten prostor in še krepko dodal, saj je vsak film iz trilogije Hobit dolg skoraj tri ure. A vsaj prva dva nista niti za trenutek dolgočasna.

 

Več kot šovinistična pravljica

Zgodba se nadaljuje, kjer se je končal prvi del, Nepričakovano potovanje, z Bilbom Bisaginom, trinajstimi škrati in Gandalfom na begu pred orki. Kmalu se morajo sami odpraviti na pot skozi nevaren gozd po vilinski poti, saj jih Gandalf zapusti, da gre raziskati skrivnostno graščino nekromanta. No, ta opis bi res težko zvenel bolj podoben otroški pravljici, kar Hobit sicer je, a z visoko produkcijsko vrednostjo, navdušujočimi posebnimi učinki, odlično igro in neizprosnim tempom bo navdušil gledalce vseh starosti. In v drugem delu tudi gledalke, saj so scenaristi dodali lik vilinske bojevnice Tauriel v podobi Evangeline Lilly. Resda ena (stranska) junakinja ne postavi Hobita ob bok Igram lakote, vendar je znatna izboljšava Tolkienove nekoliko šovinistične knjige.

 

Najboljša akcijska scena

Osrednji del filma zasede ena najbolje posnetih divjih akcijskih scen vseh časov, v kateri škrati in hobit plujejo čez brzice v sodih, medtem ko jih iz obeh bregov reke skušajo dohiteti in napasti orki, njih pa lovijo vilini. Peter Jackson se je dokazal z epskimi spopadi v Gospodarju prstanov, vendar je ta divja vožnja presežek. Zanimivo se je v lanskem letu, najbrž v duhu časa, dobro izveden koncept nenehno kompleksno premikajočega se spopada pojavil v še dveh filmih, Osamljenem jezdecu (trenutno na HBO) in Thor: Svet teme; v prvem je bil postavljen na železniške tire in posnet s pravimi lokomotivami, v drugem pa se je bitka odvijala med prehodi skozi črvje luknje na različne svetove (v kontekstu filmu ima smisel, ne skrbite). Vseeno scena v Hobitu najbolj navduši.

Elementarno Smaug

In potem je seveda tukaj zmaj. Smaug se pojavi šele v zadnjem delu filma, ko ga med iskanjem posebnega kamna v ogromni zakladnici prebudi Bilbo. Njun dialog spominja na Bilbov dialog z Golumom v prvem delu (brez dvoma dramatski vrhunec tistega filma), a kmalu postane očitno, da Bilbo nima možnosti prelisičiti Smauga. Ker Martin Freeman, ki igra Bilba, in Benedict Cumberbatch, ki posodi glas Smaugu, sicer igrata Watsona in Sherlocka v BBC-jevi seriji, že imata utečeno medsebojno dinamiko, a jo tukaj dodatno razvijeta in naredita še bolj zanimivo in privlačno.

 

Boljše kot Gospodar prstanov

V zadnjem desetletju so vizualni učinki seveda napredovali in že to je razlog, da je Hobit videti še lepše kot Gospodar prstanov, vendar poglavitni razlog zakaj je Hobit boljši film leži drugje. Gospodar prstanov je bitka dobrega proti zlu, z "dobro" bratovščino prstana in njihovimi zavezniki proti Sauronu, poosebljenem zlu. Nekateri junaki so nekoliko sivi, denimo Boromir in predvsem Golum (ki je tudi dejansko siv), pa tudi Frodo in Bilbo imata temnejše trenutke, vendar pa so to malenkosti v primerjavi s tem, kako so si scenaristi drznili obarvati večino junakov v Hobitu. In kljub pritožbam nekaterih oboževalcev knjige, da so kratko otroško knjigo razširili v tri zelo dolge filme, jo naredili bolj nevarno, psihedelično in nasilno, ne gre spregledati, da so predvsem ustvarili dober film.

Hobit: Smaugova pušča je na voljo v videoteki DKino Hiti (programski mesti 5 in 200) na SiOL TV.

 

Če vas zanima kako so snemali to spektakularno pustolovščino, potem priporočamo ogled video blogov iz snemanja, ki jih ima zbrane režiser Peter Jackson na svoji YouTube strani (eng):
https://www.youtube.com/user/pjacksonwingnutfilms

Fotografije: © 2013 Warner Bros Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. april 2014
2012
18. april 2014
Hobit: Smaugova pušča
Android, iOS, Windows Phone 8