Igra prestolov: Hiter vodnik

Igor Harb in Tamara Harb 7. februar 2019 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/new-got8-harb-feb19-hero.jpg

Zdaj je zadnja priložnost! Če želite do premiere osme in poslednje sezone Igre prestolov nadoknaditi vse zamujeno, morate začeti danes. Do 15. aprila je še 67 dni in tako si lahko ležerno pogledate po eno epizodo na dan. Vas skrbi v kaj se spuščate? Brez panike, pripravili smo hiter uvod.

 

Kaj je Igra prestolov?

Najbrž najbolj popularna TV serija vseh časov je postavljena v deželo Zahodnje, ki močno spominja na srednjeveške čase, a vključuje tudi obsežen nabor nadnaravnih elementov. Predvsem pa zmaje. Naslovna »igra« je pravzaprav krvavi boj za prestol, za oblast v deželi. Ta je sestavljena iz sedmih kraljestev združenih pod eno krono, a kralj Robert Baratheon se v začetku zgodbe komajda oklepa oblasti, medtem ko številni nasprotniki kujejo načrte in stegujejo lovke proti prestolu.

Kaj je tako posebnega na Igri prestolov?

Zgodba je napeta in nenehno sprevrača pričakovanja gledalca – pogosto tudi na negativen način. To še toliko bolj učinkuje, ker so liki plastični in razdelani ter vpeti v svoje zelo prepričljivo vzpostavljeno okolje, kakovost produkcije pa pogosto presega hollywoodske blockbusterje. K preboju je veliko pripomogla tudi t.i. sekspozicija, ki se je je serija posluževala v prvih sezonah, ko so številne scene s pomanjkljivo oblečenimi junakinjami (in tudi junaki) služile razlagi ozadja zgodbe. Prav tako nikoli ni manjkalo izjemno neposrednih upodobitev nasilja, od viteških dvobojev do pomorskih bitk in seveda ogromnih zmajev, ki v zadnjih sezonah postanejo najnevarnejše orožje.

Kdo je glavni junak?

Glavnih junakov je več in poleg tega se pogosto spreminjajo, saj junaki v Zahodnjem nimajo posebej dolge pričakovane življenjske dobe. V knjigah, na katerih temelji serija, je dogajanje v vsakem poglavju podano skozi enega od osrednjih likov, vendar je tudi njihova usoda negotova. V epskem obsegu zgodbe so pravi glavni junaki velike plemiške družine, imenovane hiše, poleg njih pa kroji usodo sveta še par mogočnih institucij.

 

Pravi sovražniki

Zgodba se začne tako, da spoznamo glavne negativce celotne serije, smrtonosne Bele hodce, po domače čarobne ledene zombije, ki prodirajo iz arktičnega severa in zmorejo oživiti vsako padlo truplo ter ga vključiti v svojo hordo. Zahodnje je za obrambo pred njimi pred tisočletji zgradilo ogromen, več sto metrov visok zid, nad katerim bdi Nočna straža, nekoč prestižna in profesionalna vojska, ki je skozi stoletja izgubila privlačnost, saj je služba tam večna in vezana na celibat. No, Belih hodcev kar nekaj časa nato ne srečamo in ključni problem Zahodnjega je, da le malokdo sploh ve zanje in za nevarnost, ki jo predstavljajo, medtem ko trošijo moči na medsebojnih obračunih.

Sever

Prava zgodba, tista s spletkami in intrigami se začne, ko kralj Robert obišče vladarja Severa Neda Starka in mu ukaže, da mora postati njegova roka, nekak izvršni vladar. Ned ima štiri sinove in dve hčerki, z njimi pa živijo še njegov pankrt Jon Sneg in talec premagane hiše Greyjoy, Theon. Ned s hčerkama odide v prestolnico s kraljem, medtem ko njegova žena Catherine s sinovi vodi Sever in predvsem skuša ugotoviti, kdo je poskusil umoriti njenega sina Brana, ki je sedaj hrom. Ko spletkarjenje v prestolnici privede do vrelišča, najstarejši sin Robb razglasi samostojno kraljestvo Severa in začne se spopad kraljev. Medtem se Jon Sneg pridruži Nočni straži, kjer ga čaka zanimiva in nevarna kariera, Bran pa se ob pomoči zaveznikov odpravi iskati svojo usodo globoko na severu.

Kraljevi pristanek

Prestolnica se imenuje Kraljevi pristanek in je labirint spletk in zarot, ki jih kujejo kraljevi svetovalci: Petyr Baelish – Mezinček, lastnik bordelov in skrivnosti, ki jih od tam pridobi, vodja vohunov Varys, ki ima svoje »ptičke« na vsakem koraku, da poročajo o vsem, kar se dogaja v mestu, ostareli, a neutrudni veliki moister Pycelle, ki zmeraj ubere najbolj konzervativno izbiro, in kraljica Cersei, ki ima že leta skrivno afero s svojim bratom dvojčkom Jaimejem, vodjo kraljeve straže in očetom vseh njenih otrok, prestolonaslednikov. Najstarejši med njimi, Joffrey, je še posebej okruten in zloben, kar je kmalu prisiljena ugotoviti tudi Nedova najstarejša hči Sansa, ki mu je sprva obljubljena v zakon. Joffrey postane najbrž najbolj osovraženi lik v zgodbi, a prave pošasti so tisti igralci igre prestolov, ki svojo pravo nrav skrbno skrivajo.

 

Kraljeva brata in zakladničar

V spopadu kraljev se za Robertov prestol spopadeta njegova brata Renly in Stannis, ki oba odrekata Joffreyju pravico do nasledstva. Renly ima močno konjenico, Stannis pa mornarico in posebno svetovalko, svečenico rdečega boga R’hllorja Melisandro, ki obvlada čarovnijo. Obema pa stoji nasproti najmočnejši skrivni igralec, Cersein in Jaimejev oče Tywin Lannister, ki kot zakladničar kraljestva v rokah drži številne niti.

Morilka, pritlikavec, surovež, vitezinja in Pes

Najmlajša Starkova hči Arya je močna in spretna ter pristane v nevarni pustolovščini na poti proti Severu. Sčasoma odkrije, da je njena ambicija postati morilka brez obraza, da bi lahko maščevala svoje padle. Eden najbolj priljubljenih likov je Tyrion Lannister, kraljičin osovraženi pritlikavi brat, ki se s prebrisanostjo prebija skozi spletke in pustolovščine, a zmeraj ugotovi, da je zaradi svoje deformacije prvi, ki ga bodo ljudje pustili na cedilu, ne glede na vsa junaštva. Njegov edini prijatelj je Bronn, nepridiprav in morilec, ki se v Tyrionovi službi izkaže za pretkanega bojevnika in odličnega sogovornika. Manj zgovorna, a zato veliko bolj mogočna je vitezinja Brienne, ki kot ronin tava po deželi in išče smisel, ob tem pa polomi številne kosti. Med drugim v enem najbolj epskih dvobojev dotolče tudi enega najmočnejših vitezov Sandorja Clegana – Psa, ki začne zgodbo kot nasilnež, a se kasneje razvije v enega najbolj junaških likov.

 

Pirati in asasini

Poleg osrednjih kraljestev igrajo v kasnejših sezonah ključne vloge tudi hiša Greyjoy iz Železnih otokov, ki ima najmočnejše ladjevje na kontinentu, in pa puščavsko kraljestvo Dornija, kjer imajo svoje skrivne načrte glede tega, kdo naj bi sedel na prestolu.

Vzhodnje

Onkraj morja od Kraljevega pristanka leži dežela Vzhodnje, ki pa ni združena v eno kraljestvo, temveč je politično razdeljena na svobodna mesta, toksično pustinjo nekdanje prestolnice sveta Valyrie, ki je tisočletja nazaj izginila v ognju, in neskončne stepe, ki jim vlada konjeniško ljudstvo Dothraki. K njim se zateče ena od glavnih junakinj Daenerys Targaryen, poslednja potomka dinastije, ki je stoletja vladala Zahodnjemu, dokler ni Robert Baratheon zrušil njenega očeta. Daenerys se poroči z dothraškim vladarjem, khalom Drogom, vendar njena usoda ni zgolj biti vladarjeva sopotnica, temveč se mora skozi številne težavne trenutke naučiti vladati sama. Prav skozi njeno zgodbo Igra prestolov najbolje pokaže osnovno idejo avtorja knjig Georga R.R. Martina, da je junakova vojaška zmaga nad zlobnim sovražnikom, ki je običajno zaključek zgodbe v fantazijskem žanru (glej npr. Gospodar prstanov), tukaj šele zelo težaven začetek, saj odstranitev tirana ni vse, kar je potrebno za mir.

 

Igra vas čaka

Vse epizode Igre prestolov so na voljo v videotekah HBO OD in HBO GO; prva omogoča preprost dostop do vsebin iz Telekomovega TV komunikatorja BOX ali NEO, druga pa tudi na računalniku, pametnem telefonu, tablici in nekaterih pametnih televizorjih. Uporabniki NEO platforme pa lahko tudi daljincu preprosto rečete: »Igra prestolov« in že se bo začela vrteti uvodna špica.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. februar 2019
4445
7. februar 2019
Igra prestolov: Hiter vodnik