Igra prestolov: Kaj pričakovati od zadnje epizode serije?

Igor Harb in Tamara Harb 17. maj 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/got-napoved-s8e6-harb-maj-hero.jpg

»V končnici igre smo,« reče doktor Strange v Maščevalcih, ko se pripravljajo na spopad in to drži tudi za Igro prestolov, ko se pripravljamo na poslednjo epizodo. Kako se bo razpletlo? Kdo bo zasedel železni prestol? Ugibajmo.

POZOR: Besedilo razkriva vsebino vseh epizod Igre prestolov razen zadnje, ki bo na sporedu HBO v ponedeljek, 20. maja 2019.

Po požigu Kraljevega pristanka je prestolnica očitno bolj ali manj omejena na prestol in ta je videti tako kot v viziji, ki jo je imela Daenerys v 2. sezoni: uničenje in pepel, ki pada iz neba. Takrat smo vsi mislili, da gre za sneg in da to namiguje, da bo tja prispela pozimi, a zdaj so edine padavine v Kraljevem pristanku sajaste. Daenerys je zavladala Zahodnjemu. Pojavlja pa se vprašanje, kako dolgo bo tam tudi ostala. Podobe napovednika nam pokažejo uničenje, razočarane zaveznike kraljice in fašistični ustroj njenega vojaškega stroja.

Napovednik zadnje epizode:

 

Daenerys mora umreti!

Igra prestolov nikoli ni obljubljala srečnega, pravljičnega konca in bistvo literarne predloge ter posledično tudi serije je v razvoju žanra prek njegovih omejitev. To pa vseeno ne pomeni, da je opustošenje, smrt in zmaga tiranije pravi odgovor. Pisatelj George R.R. Martin je zase poudaril, da ni črnogled in da konec serije knjig ne bo temačen, prav tako pa lahko optimizem in preudarnost zasledimo v prejšnjih delih avtorjev TV serije, denimo v filmskih uspešnicah Poslednja noč, Tek za zmajem, Troja ali Brata . Že pred požigom mesta se je Daenerys odločila, da ne bo vladala tako, da bi pri podanikih vzbujala ljubezen, temveč strah, z uničevalnim pohodom pa je to potrdila. Ostala je sama, brez podpornikov in svetovalcev, tako da je njena edina pot naprej diktatura, s tem pa se serija skoraj zagotovo ne bo zaključila. Torej, smrt. Kdo pa jo lahko ustavi?

Pravičnik Jon

Jon Sneg se zdi idealna izbira za to, da bi jo nadomestil, a je v skladu z idejami o sprevračanju žanra skorajda preočitna izbira. Vseeno je serija polagala preveč poudarka Jonovemu poreklu, da bi ga kar odrinili na stran ali pa z njim na hitro opravili. Jon Sneg je ključen lik zadnje epizode, a to ne pomeni, da bo končal na železnem prestolu. Nenazadnje se je skozi serijo konsistentno izkazal kot slab vodja, ker je lastno ideje pravice postavil pred politično premišljene poteze oziroma svojih potez ni znal pravilno razložiti ljudem okoli sebe. To ga je že stalo glave in je tudi delni vzrok Daenerysine odločitve. Serija je večkrat pokazala, da pravica in močna morala nista dovolj, kar bo zelo verjetno tudi očitno v zadnjem delu.

Arya, Tyrion in Sansa

Vse kaže , da smo se v prvih štirih epizodah sezone poslovili od nekaterih glavnih še živih junakov in da v finalu ne bo Yare, Sama, Tormunda, Brienne ali Gendryja. To pomeni, da reševanje situacije pade na pleča edinih preživelih: Arye, Tyriona in Sanse, skoraj zagotovo pa se bo nekje pojavil še Bronn, čeprav njegova igra zdaj ni jasna. Od naštetih se zdi Sansa edina primerna za vladanje, saj se je skozi serijo največ naučila iz svojih napak in je postala dobra v tej igri prestolov. Po drugi strani je bil Tyrion izjemno spreten v začetnih sezonah, a je nato konstantno sprejemal napačne odločitve in taktike, vključno z zaupanjem Cersei in vero v Daenerys. Arya seveda ne želi vladati, ima pa cilj ubiti Daenerys. Vprašanje je, ali ji bo to uspelo, ali pa bo morda njena smrt katalizator za Jona.

Bran

Bran je edini, ki ve, kako se bo razpletlo. Pomagal je nastaviti koščke sestavljanke, da jih drugi zložijo v sliko, ki jo bomo videli na koncu sezone. Sam zagotovo ne želi vladati, ampak vprašanje je, kako bodo njegova dejanja v zadnjem delu privedla do razpleta. Vsekakor je on ključni igralec na katerega bi bilo treba polagati največ pozornosti. No, razen, če sta se avtorja serije odločila, da je bila njegova edina skrb ustaviti Bele hodce in ga sploh ne bomo več videli. Več bo znano v ponedeljek.

Na blogu Tehnik lahko spremljate analize vsake epizode Igre prestolov.

Igra prestolov je na sporedu ob ponedeljkih na HBO, vse prejšnje epizode pa so na voljo v videotekah HBO GO, in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Igra prestolov«.

Akcijska ponudba opcije HBO pri Telekomu Slovenije

Ste že naročniki opcije HBO? Če še niste, si lahko več o njej preberete na spletni strani Telekoma Slovenije, vklopite pa si jo enostavno na portalu Moj Telekom.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. maj 2019
4635
17. maj 2019
Igra prestolov: Kaj pričakovati od zadnje epizode serije?