Igra prestolov: Kraljičina pravica, S7E3

/PublishingImages/Kraljičina-pravica-S7E3-hero.jpg
Igra prestolov: Kraljičina pravica, S7E3

Če izdamo, da epizoda vsebuje kar dve bitki, nekoliko zavajamo, saj je fokus sezone še naprej na dialogih. A med njimi končno spet dobimo nekaj Tyrionovih biserov. Plus slovito prvo srečanje.

POZOR: Povzetek in analiza razkrivata vsebino 3. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 31. julija 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

V predzadnji sezoni Igra prestolov zaenkrat veličastnost in dramo osredotoča na besedne dvoboje, medtem ko se scene z bitkami odvijejo bolj mimogrede. Odločitev avtorjev za 3 epizode krajšo sezono se tako po eni strani zdi vse manj smiselna, predvsem po dveh bitkah, ki se odvijeta ob koncu te epizode. A več o tem kasneje. Ključni dogodek (ki se seveda odvrti v zaprtem prostoru) je prvo srečanje dveh osrednjih junakov serije, Daenerys Targaryen in Jona Snega. To je sestavljeno iz več odlično zgrajenih scen, ki prikažejo njuna različna pristopa k vladanju in pripravljenost za iskanje skupnih rešitev namesto prevlade za vsako ceno. Oba sta v prejšnjih sezonah že drago plačala trmasto vztrajanje pri načelih, sedaj pa je očitno napočil čas za iskanje poti k rešitvi.

 

Kraljičina pravica

Čeprav ima v začetku epizode Zahodnje kar tri kraljice – Cersei, Daenerys in še tako imenovano trnovo kraljico Olenno – je tista iz naslova Cersei. Euronova pomorska zmaga iz prejšnje epizode je zgolj podlaga za Cerseijin zmagoslavni pohod v tej epizodi. Ob Euronovem prihodu in predaji darila – Ellarie Pesek in njene hčerke, vladaric Dornije – jo podpira celo ljudstvo, ki se je je doslej zgolj balo. No, kot povzame Euron, ljudi najbolj razveselijo na kole nataknjene odsekane glave. Cersei zapre Ellario v ječo in ji pripravi maščevanje, ki po psihološki okrutnosti prekaša celo nagnusnosti, ki jih je Ramsay Bolton počel s Theonom. Sicer se trenje med Jamiejem in Euronom nadaljuje, a zaenkrat ga pustita ob strani in nadaljujeta vsak svoj vojni pohod.

 

Skala in vrt

Daenerys kljub pomorskemu porazu nadaljuje z vojnim načrtom in Brezmadežni s pomočjo Tyrionovih skrivnosti hitro zasedejo Livarsko skalo. A kmalu ugotovijo, da so padli v past. Večina vojske je namreč zapustila skalo in je že zavzela Visoki vrt, medtem pa Euronova armada potopi še ladje, s katerimi so Brezmadežni prispeli okrog celega Zahodnjega, in jim onemogoči hiter pobeg. Tako je polovica Daenerysine vojske ujeta v gradu brez zalog skoraj dobesedno na drugi strani sveta. Po drugi strani je Cersei zaključila maščevanje vsem, ki so se ji zoperstavili v prejšnjih sezonah, in še pridobila sredstva za poplačilo dolgov kraljestva, s tem pa močnega zaveznika v politično močni braavoški Železni banki.

Medtem na drugi strani

Do konca sezone je še dovolj epizod za ponovni preobrat, Cerseijin zmagoslavni pohod pa se lahko hitro konča, zato smo v ostalih scenah epizode lahko spremljali bolj pozitivne dogodke. Na Severu je Bran končno prispel do Zimišča, in čeprav je bilo snidenje s Sanso hladno in bizarno, je on močno orožje proti Nočnemu kralju, Sansa pa se kaže kot zelo sposobna vladarica. Hkrati ji Mezinček da enega najboljših nasvetov doslej (glej spodaj). Medtem v Starem mestu Sam ozdravi Joraha, ki se odpravi nazaj k Daenerys, Sam pa h knjigam, na Zmajevi skali pa smo priča več zanimivim izmenjavam. Varys in Melisandre odkrijeta skupne cilje in metode, Davos in Missandei, da se nimata o čem pogovarjati, Jon Sneg in Tyrion pa nam pripravita preprosto najboljši dialog te sezone o tem, kateri od njiju je bolj zatežen.

 

Kje je spektakel?

Igre prestolov se je prijela oznaka, da gre za serijo o goloti in zmajih. V tej epizodi smo dobili oboje, a pravi fokus je na razvoju zgodbe skozi politiko. V sezoni smo imeli tri bitke, a vse tri skupaj so se odvrtele v manj kot pol ure. Čeprav smo od kratke sezone pričakovali več akcije – predvsem, ker naj bi krajša sezona imela enak, 100-milijonski proračun – pa je odločitev avtorjev o skrajšani različici treh bitk, ki smo jih videli doslej, najbrž pravilna. V vseh treh je namreč občutno močnejša stran hitro prevladala šibkejšo, tako da bi več časa pomenilo predvsem več klanja. Namesto tega smo priča odličnim dialogom in scenam, pri katerih niti za trenutek nimamo občutka, da samo polnijo čas do konca epizode. Ampak vseeno bi bil že čas, da vidimo tudi zmaje, Dothrake in bele hodce v epskih spopadih.

Top tedna

Nasvet tedna

Mezinček je dal Sansi enega najboljših nasvetov v seriji. A posvaril je tudi njenega očeta, pa je bil na koncu Mezinček tisti, ki mu je nastavil nož na vrat. Upajmo, da tokrat ne bo tako.

 

»Ne bojujte se na severu ali jugu. Bijte vse bitke, povsod in vedno. V svojem umu. Vsi so vaši sovražniki, vsi so vaši prijatelji. Vsi mogoči dogodki se odvijejo obenem. Živite tako, pa vas nič ne bo presenetilo. Vse, kar se zgodi, bo nekaj, kar ste že videli.«

Besedna izmenjava tedna

Čeprav je Jon Sneg mrk in redkobeseden in se zdi, da Tyrion nikoli ne utihne, je njuna iskriva izmenjava o obupovanju popestrila moreče vzdušje Zmajevega kamna.

Maščevanje tedna

Olenna Tyrell si pred smrtjo očita le pomanjkanje domišljije pri razmišljanju o tem, kako okrutna je lahko Cersei. Pri tem pa sploh ne ve, kakšno grozovitost je pripravila Ellariji Pesek, da bo maščevala smrt svoje hčerke Myrcelle.

Srečanje tedna

Tokrat smo bili priče dvema srečanjema. Prvo, med Daenerys in Jonom, je bilo napeto in ognjevito, a zaenkrat še brez opaznih rezultatov. Medtem pa smo med srečanjem v Zimišču spoznali novega Brana oziroma Trookega vrana, ki morda res vidi vse, a mu v pogovoru s Sanso zmanjka empatije in besednega zaklada.

Smrt tedna

Hiša Tyrell je bila obsojena na propad že prejšnjo sezono, s smrtjo trnove kraljice Olenne Tyrell pa smo se od nje dokončno poslovili. A Olenna uspe s poslednjimi besedami še zadnjič opraskati svoje sovražnike.

Podrobnejšo analizo prve epizode sedme sezone Igre prestolov lahko najdete na spletni strani Gledalbom.com.

Video: Daenersy: Čas za nov načrt


 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. avgust 2017
3582
1. avgust 2017
Igra prestolov: Kraljičina pravica, S7E3