Igra prestolov: Nevihtnorojena, S7E2

/PublishingImages/cersei_lannister_iron_throne.jpg

Druga epizoda končno ponudi akcijo, najprej v napetih dialogih in pogajanjih, nato pa še z eno krajših, a bolj spektakularnih bitk, polno ognja, krvi in trupel.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 2. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 24. julija 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

 

Večina epizode se osredotoča na primerjavo treh slogov vladanja: Daenerys, Cersei in Jon nagovarjajo vsak svoje podanike k boju in sprejemanju nepriljubljenih, morebiti celo samomorilskih odločitev. Vsak od njih ima drugačno taktiko, a vsak doseže svoj cilj. Daenerys prepriča Dornijce in Tyrellove v obleganje Kraljevega pristanka, Cersei s širjenjem strahu pred tujci (in zmaji) poskrbi za obrambno vojsko, Jon pa severno gospodo pripravi k temu, da sploh začnejo razmišljati o sodelovanju z Daenerys, ko se odpravi k njej na sestanek in prepusti vladanje Sansi.

Akcija in čustva

Stranske zgodbe niso nič manj zanimive, pri čemer nekatere služijo premiku zgodbe naprej, druge pa čustvenim premikom. Med prve sodi začetek Jorahovega zdravljenja, saj Sam začenja kariero moistra jemati vse bolj v svoje roke in poskuša narediti nemogoče. No, altruizem gor ali dol, scena, v kateri ga prične zdraviti, je nekaj najbolj ogabnega v seriji doslej. V Kraljevem pristanku Cersei in Qyburn preizkusita ogromno balisto, ki strelja tako velike puščice, da lahko sestreli zmaja, kar je najbolj resna grožnja tem bitjem doslej. V Zmajev kamen prispe rdeča duhovnica Melisandre, ki bo očitno še naprej vplivna figura v tej igri prestolov, medtem pa si poveljnik vojske, evnuh Sivi črv, ter prevajalka in svetovalka kraljice, Missandei, priznata čustva in zakorakata v pravo romanco, najbrž najbolj nežno in nedolžno, kar jih bomo še lahko videli v vseh Sedmih kraljestvih. Zato upajmo, da se Sivi črv vrne z osvajalskega pohoda na Livarsko skalo.

 

Pita in volkovi

Potem je tukaj še Aryina vse bolj tragična zgodba. Čeprav se je ob koncu prejšnje epizode sprostila ob tabornem ognju (in Edu Sheeranu), jo v tej epizodi srečamo povsem čustveno otopelo, saj se ob ponovnem srečanju s prijateljem z davne poti na Sever, Vročo pito, komajda odziva. Njeno stanje je najbrž pričakovano glede na pokol Freyevih in nadaljnjo željo po maščevanju, a Vroča pita jo (začasno) zbudi iz tega, ko ji pove, da je Jon zdaj kralj Severa in gospod Zimišča. Napoti se domov, a ko se ustavi v gozdu, jo obkoli volčje krdelo. Vodi ga ogromna zverina, ki je nedvomno njena krvovolkulja iz otroštva, Nymeria. A ko jo povabi k sebi, se zver obrne in odide, Arya pa se zave, da ne sodi več v to življenje. Zanimivo bo videti, v katero smer se bo obrnila v prihodnji epizodi.

 

Krakeni in pirati

Zaključek epizode vsebuje še eno neprijetno snidenje: Greyjoyeve. Yara in Theon s peščenimi kačami mirno plujeta proti Dorniji (plete se celo romanca), ko po njih z vso silo udari Euronova armada. Yarini pirati sicer dvignejo meče, a njihove ladje že gorijo in Euronovi krakeni vdirajo na ladje ter sekajo glave. Najbolj dejaven je sam Euron, ki ga igralec Pilou Asbæk naredi povsem zmešanega, krvi željnega rablja. V boju pokonča dve peščeni kači, zajame tretjo in vladarico Dornije Ellario ter svojo nečakinjo Yaro. Theon dobi priložnost, da umre junaške smrti med branjenjem svoje sestre, a zbeži. Rezultat bitke je bil pričakovan, saj so fotografije Euronovega zmagoslavnega prihoda v Kraljevi pristanek s temi tremi ujetnicami krožile že v času snemanja. Nočna bitka, polna ognja in krvi, je posneta spektakularno, pa čeprav traja dokaj kratek čas. No, tako je presenečenje še večje, saj se zdi, da bo epizode že konec, ko se nenadoma začne klanje.

 

Se obeta Pirova zmaga?

Zanimivo bo videti, kako si bo Daenerys opomogla po porazu glavnine svoje mornarice. Predvsem, če se bo izkazalo, da bo zasedba Livarske skale Pirova zmaga. S Tyrionom sta jo skrbno načrtovala, a ne vesta, da so Lannisterji že leta suhi, saj so izčrpali zalogo zlata v svojih rudnikih. Zdi se, da bo na koncu poslušala nasvet stare Olenne Tyrell: »Bodi zmaj!« ter se odpravila na pohod z ognjem in meči.

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 20.00, ki ga najdete na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Top tedna

 

Ogaba tedna

Med ogledom si nikar ne privoščite malice, vsaj ne med dogajanjem v Starem mestu. Pogled na Samov poskus odstranjevanja vrhnje plasti Jorahove kože je milo rečeno neprijeten, prehod v naslednjo sceno (vroče pite) pa dokončno zatre lakoto.

Žajfnica tedna

Srečanje Mezinčka in Jona Snega v katakombah Zimišča, ki je bilo nakazano že napovedniku, je sprožilo množico ugibanj, a na koncu je Jonov neprijetni odziv sprožil stavek, ki je kot iz žajfnic. Mezinček mu namreč razkrije ljubezen do njegovih družinskih članov z besedami: »Sanso ljubim, kot sem ljubil njeno mater«.

Družinsko srečanje tedna

Srečanje Greyjoyev ni bilo niti malo ganljivo, je pa prineslo prvo bitko sezone. Euron Greyjoy med napadom na nečaka Yaro in Theona pokaže, da smo po Joffreyju in Ramsayju dobili novega sadista, ki ga bomo z veseljem sovražili.

Nepričakovan obisk tedna

Mati zmajev je izredno zasedena, a eden od obiskov je nepričakovan. Pri njej se namreč pojavi Melisandre z govorom o obljubljenem princu, a prevajalka Missandei postavi stvari na svoje mesto. Prerokba, ki smo jo že večkrat slišali, dobi pravi prevod in se odslej glasi: »Obljubljeni princ ali princesa bo prinesel_la zoro.«

Besedni spopad tedna

V besedni in nazorski spopad tedna sta se tokrat zapletla Varys in Daenerys, a sta na koncu spor zgladila s prisego o iskrenosti Varysa in Daenerysino grožnjo sežiga, če svojo kraljico izda.

Podrobnejšo analizo prve epizode sedme sezone Igre prestolov lahko najdete na spletni strani Gledalbom.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. julij 2017
3568
25. julij 2017
Igra prestolov: Nevihtnorojena, S7E2