Igra prestolov: Onkraj Zidu, S7E6

/PublishingImages/GOTS7E6bojevniki-hero.jpg

To je epizoda, ki spremeni vse! Najboljša akcija sezone in največji preobrat v zgodbi po rdeči poroki.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 6. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 21. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Naslov epizode je seveda osrednja lokacija dogajanja, kamor se je sedem veličastnih bojevnikov odpravilo ob koncu prejšnjega dela. Šli so lovit neživca, da bi z njim Cersei in drugim v Sedmerih kraljestvih dokazali, kako resnična je nevarnost s Severa. Ta načrt je morda nekoliko naiven, da ne rečemo neumen, a bojevniki ga izvedejo. Vendar je cena, ki jo plačajo za to, velikanska, saj Belim hodcem omogočijo prehod prek Zidu. A pojdimo po vrsti.

 

Velike besede

Prvi del epizode je namenjen oboževalcem Igre prestolov, ki ljubijo besedne dvoboje. Bronn in Tyrion sta sicer daleč stran, a Sandor Clegane - Pes, Beric Dondarrion, Jorah Mormont, Thoros iz Myra, Tormund, Gendry in seveda Jon Sneg v različnih kombinacijah ponudijo vrsto odličnih humornih, meditativnih, globokih in nasploh zabavnih dialogov. Zabava se še prehitro konča, ko se spopadejo z neživim severnim medvedom, nato pa še z Belim hodcem in manjšo skupino neživcev. A to je bila le izvidnica in kmalu se po hribih vali množica, zato Gendryja pošljejo nazaj kot maratonca, da pošlje sporočilo Daenerys.

Led in ogenj

Preostalih šest obtiči na otoku sredi zamrznjenega jezera s počenim ledom, kjer preživijo noč, v kateri Thoros iz Myra umre – edini, ki bi jih lahko oživljal od mrtvih, če bi to bilo potrebno. Thoros sicer zmrzne, a ga kot podanika boga ognja in v skrbi, da ne bi postal neživec, zažgejo. Zjutraj kmalu ugotovijo, da je jezero ponovno zamrznilo in začne se nova ofenziva, ki jo (seveda v zadnjem trenutku) ustavi Daenerys s celotno zmajsko eskadriljo. Neživci zagorijo še hitreje kot Lannisterjevi vojaki in bojevniki z zajetim neživcem se uspejo povzpeti na zmaja, medtem ko jim Jon krije hrbet. A Nočni kralj ni zgolj nemi opazovalec bitke, saj vzame kopje, narejeno iz ledu, in ga zaluča v enega od zmajev (Viseriona) ter ga sklati. Zmaj se potopi v jezero, neživci pahnejo šokiranega Jona v vodo, Daenerys in bojevniki v paniki odletijo in se za las izognejo naslednjemu kopju.

 

Obrazi nevarnosti

Medtem se v Zimišču Arya in Sansa sporečeta oziroma nadaljujeta in nadgrajujeta spor, ki izhaja že iz njunega otroštva in je povezan z različnima značajema deklet. Sansa medtem odkrije Aryine obraze, kar jo v povezavi z Aryinim zloveščim obnašanjem dodobra prestraši. Za nameček prične upoštevati Mezinčkove nasvete, kar se nikoli ne obnese. Tako imamo nastavek za obračun ob koncu sezone in zanesljivo je edino to, da se bo zaključila zgodba za Aryo, Sanso ali Mezinčka.

Ogenj in led

Ker so se avtorji serije očitno odločili, da utopitev ni primerna smrt za glavne junake (v zadnjem trenutku sta bila rešena že Tyrion v 4. sezoni in Jamie pred nekaj deli), Jon priplava na površje in seveda ga takoj ponovno napadejo neživci. A fant je rojen pod srečno zvezdo, saj ga reši še drugi deus ex machina v epizodi, ko prijezdi stric Benjen, ki se spopade z neživci in mu prepusti konja. Ta ga prinese do Zidu, kjer ga Daenerys še čaka, da ga odpelje z ladjo nazaj na Zmajev kamen. Ko se prebudi, se potrdi strast med njima, čeprav sta v sorodu. Resda tega ne vesta, a zgodba očitno napeljuje v to smer. Medtem onkraj Zidu neživci iz jezera privlečejo Viseriona, potem pa ga v dramatični zadnji sceni Nočni kralj oživi kot modrookega neživca.

 

Onkraj Zidu

Kar je onkraj Zidu, očitno tam ne bo več ostalo prav dolgo. Jon je kot poveljnik Nočne straže v 5. sezoni evakuiral večino divježev, tako da tam zdaj vladajo Beli hodci. Do zadnje scene jih je tam zadrževal Zid s svojo magijo, a zdaj ga bodo lahko preleteli ali celo uničili z zmajem. Bo ta še zmeraj bruhal ogenj ali bo zdaj led? To ni pomembno, dejstvo je, da se je nevarnost potencirala in da najbrž lahko Bele hodce porazijo zgolj združene sile Zahodnjega. V zadnji epizodi (ki traja skoraj uro in pol) bomo priča nekakšnemu mirovnemu srečanju. A skoraj gotovo je, da se bo končalo z nasiljem.

Top tedna

Slovesa tedna

Benjen Stark, ki se tako priročno prikaže vsakič, ko je kdo od sorodnikov v nevarnost onkraj Zidu in potrebuje rešitev pred Belimi hodci, se je z Jonovo rešitvijo dokončno poslovil. Modrooki severni medved pa je bil usoden za Thorosa, ki je v sanjski ekipi edini znal obuditi človeka od mrtvih, kot je to večkrat storil z Bericom. In seveda zmaj. No, Viserion še ni rekel zadnje.

 

Atletski disciplini tedna

Gendry je ponovno presenetil, saj ni zgolj veslač in metalec kladiva, temveč tudi maratonec. Ko se ekipa sedmerih znajde v težavah, neumorno teče in teče in priteče do Vzhodne straže, da lahko še pravočasno na pomoč pokličejo Daenerys. Nočni kralj pa izvede popoln met kopja, ki moštvu Belih hodcev prinese zmaja – če pa bi bile to prave olimpijske igre, bi jim tudi zlato.

Argument tedna

Pes je po videnjih v ognju očitno dobil tudi več smisla za humor. Ko se Gendry pritožuje, da ga je Bratovščina prodala Melisandre, ki ga je hotela ubiti, mu Pes dokončno zapre usta.

- Ubiti me je hotela. Ubili bi me, če … - Pa te niso, ne? Zakaj potem jamraš? - Ne jamram. - Tvoje ustnice se premikajo in nad nečim se pritožuješ. To je tarnanje. Tega so že šestkrat ubili, pa se ne pritožuje.

Primanjkljaj tedna

Ustvarjalci so v drugi polovici sezone kar precej niti zgodbe in likov pustili v ozadju: Brana, Eurona, Theona, Yaro, Sivega črva in še koga. Če hočejo vsaj približno razrešiti vse te niti zgodbe ali zaključiti usode likov, bodo res potrebovali celo uro in pol, kolikor traja zadnja epizoda.

Vsake oči imajo svojega malarja

Tormund in Pes vidita Brienne vsak po svoje.

Tormund:V Zimišču me čaka lepotica. Če se kdaj vrnem. Zlatolasa, z modrimi očmi. Najvišja ženska, kar si jih videl. Skoraj tako visoka kot ti.

Pes: Kako pa te gleda? Kot da te hoče razsekati in ti požreti jetra?

Podrobnejšo analizo prve epizode sedme sezone Igre prestolov lahko najdete na spletni strani Gledalbom.com.

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate ob ponedeljkih ob 20.00 na HBO-ju, ki ga najdete na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. avgust 2017
3608
22. avgust 2017
Igra prestolov: Onkraj Zidu, S7E6