Igra prestolov: Poslednji Starki, 8. sezona, 4. epizoda

Igor Harb in Tamara Harb 6. maj 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/got-s8e4-harb-maj19-hero.jpg

Zmagoslavje nad Belimi hodci se začne s pogrebom, nadaljuje s spletkami in zaključi s smrtjo.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 4. dela 8. sezone Igre prestolov, ki je bil na sporedu programa HBO 6. maja 2019. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Smrt in ljubezen

Začetek predpredzadnje epizode serije Igra prestolov je slovo od padlih v bitki za Zimišče. Temu sledi proslava zmage (oz. sedmina za padlimi) z veliko popivanja in številnimi priložnostmi za preizkušanje različnih dinamik med junaki. Medtem ko se jih večina trudi sprostiti, tako da pogledajo globoko v čaše, ni težko spregledati nadzorovanih pogledov Daenerys in Sanse, ki že načrtujeta naslednje korake. Prva prične rekrutirati nove podanike, ko Gendryju podeli očetov naziv in Nevihtni konec, a kmalu uvidi, kako sama je brez Joraha in večine Dothrakov. No, do konca epizode se bo to še poglobilo. Lannisterjeva brata medtem popivata z Brienne in njenim oprodom, Pes povečini pije sam, Jon se veseli s Severnjaki in divježi, Arye pa ni nikjer. Ko jo Gendry najde, jo zaprosi, a dekle brez imena mu razloži, da ni za poroke. Več sreče v ljubezni najdeta Brienne in Jaime, ki po petih sezonah končno pretvorita medsebojno privlačnost v slo, medtem ko Jon in Daeny ne najdeta skupnega jezika, deloma zaradi različnih idej o prihodnosti in deloma zaradi teže incesta.

Skrivnosti in informacije

Naslednji dan se na vojnem posvetu zavezniki mukoma dogovorijo glede naslednjih korakov okupacije Kraljevega pristanka in tako se vojska odpravi na jug v dveh skupinah – Daenerys po vodi prek Zmajeve skale, Jon po kopnem naravnost do Kraljevega pristanka. Pred tem Jon sestrama pove, da je v resnici njun bratranec. Čeprav mu obljubita, da bosta to zadržali zase, se Sansa odloči novico deliti s svojim nekdanjim možem Tyrionom, ta pa seveda z Varysom. Slednji analitično zaključi, da nekaj, kar ve 8 ljudi, ni več skrivnost, temveč informacija. Kraljičina svetovalca začneta nemudoma iskati rešitev in izkaže se, da je Tyrion zvest privrženec Daenerys, medtem ko Varys ostaja zvest kraljestvu in njegovim ljudem. Iz Zimišča se Arya in Pes skupaj odpravita proti Kraljevemu pristanku, on na obračun s svojim bratom, Arya pa s Cersei. Ta je najbrž tudi Jaimejeva tarča, ko odjezdi sam in pusti Brienne z zlomljenim srcem. Serija sicer namiguje, da je njegov načrt rešiti Cersei, a to bi pomenilo, da smo vsa ta leta zaman spremljali razvoj njegovega lika.

 

Še več smrti v notranjem krogu

Pri načrtovanju obleganja Kraljevega pristanka se zmaje jemlje kot zagotovilo prevlade na morju, a tik pred pristankom na Zmajevi skali se izkaže, da niso nobena prednost, če se jih ne uporablja za izvidnico iz višine. Qyburn je namreč izpopolnil baliste oz. škorpijone, ki so sedaj nameščeni na Euronovih ladjah, te pa v zasedi. Opazijo jih šele, ko prva puščica prestreli Rhaegarja in Daenerys hitro ugotovi, da bi jo neposredni napad stal še Drogona ter najbrž tudi glave. Euronove ladje medtem s temi ogromnimi puščicami potopijo večino njene flote, za povrh pa zajamejo še Missandei, predzadnjo članico njenega notranjega kroga (poleg Sivega črva).

Medtem ko so se zavezniki bojevali na Severu, sta Cersei in Euron okrepila svoje položaje ter natančno predvidela prihodnje korake sovražnikov. Daenerys tako preostane zgolj možnost neposrednega napada mesta, ki pa lahko prinese na tisoče žrtev. Na Tyrionov predlog poskusijo še z zadnjo možnostjo diplomacije, predlogom za takojšnjo predajo, ki ga Cersei seveda zavrne, ko naroči Vršacu obglaviti Missandei. Njene poslednje besede so pomenljive: »Dracarys!«, fraza, ki v valirščini pomeni »zmajev ogenj« in jo Daenerys izreče svojim zmajem kot ukaz za ognjeno prho. Ko v zadnjih kadrih vidimo njen izraz na obrazu, je jasno, da skrb za mesto in njegove prebivalce ni visoko na Daenyjini lestvici.

 

Mnoge napake Jona in Daeny

S smrtjo Nočnega kralja je Cersei postala osrednja antagonistka (Euron je vseeno v ozadju), na drugi strani pa serija trenutno nastavlja Daenerys in Jona kot edina pretendenta za Železni prestol. Skozi večino zgodbe smo ju spremljali, kako se učita na napakah, ki so ju pogosto drago stale, a njuna dejanja v tej epizodi v ničemer ne nakazujejo, da bi to vedenje znala tudi uspešno uporabiti. Za začetek ne najdeta skupnega jezika glede razrešitve svojega ljubezensko-vladarskega konflikta, niti ni jasno, če jima to sploh lahko uspe, saj je že sama incestoidnost njunega razmerja sprejemljiva samo zanjo. Nadalje Daenerys še zmeraj skuša konflikte z drugimi razrešiti zgolj z uporabo neposredne moči in prepričanjem v pravičnost svojega poslanstva – odstraniti vse tirane, da lahko zasede Železni prestol, pa čeprav postopoma sama postaja tiranka. Jon je po drugi strani obupen v komunikaciji z ljudmi okoli sebe, sploh s prepričevanjem tistih z drugačnimi nazori, kar ga je nenazadnje stalo življenja v Nočni straži. Dejstvo, da je vstal od mrtvih, mu gotovo ne koristi, kar so ponovno izpostavili v tej epizodi, hkrati pa se je brez kakršnega koli resnega povoda ločil od svojega krvovolka Duha. Resda je bil ta v seriji bolj potisnjen ob stran, a v knjigah je njuna vez eno močnejših razmerij v zgodbi in Duh mu pogosto reši življenje. Vsekakor pa ostaja dejstvo, da v kolikor Jon in Daeny ne uspeta razrešiti svojih težav, jih bosta Tyrion in Varys namesto njiju.

Po Poslednjih Starkih ostaneta le še dve epizodi v katerih bomo najprej spremljali bitko za Kraljevi pristanek, nato pa še dokončni razplet boja za Železni prestol. Spektakel bitke zagotovo ne bo dosegel ravni Dolge noči, a vseeno si lahko obetamo precej akcije, sploh ob dejstvu, da bo tokrat najbrž precej junakov dočakalo svoj konec.

Na blogu Tehnik lahko spremljate analize vsake epizode Igre prestolov.

Igra prestolov je na sporedu ob ponedeljkih na HBO, vse prejšnje epizode pa so na voljo v videotekah HBO GO, in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Igra prestolov«.

Akcijska ponudba opcije HBO pri Telekomu Slovenije

Ste že naročniki opcije HBO? Če še niste, si lahko več o njej preberete na spletni strani Telekoma Slovenije, vklopite pa si jo enostavno na portalu Moj Telekom.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. maj 2019
4609
6. maj 2019
Igra prestolov: Poslednji Starki, 8. sezona, 4. epizoda