Igra prestolov: Vojni plen, S7E4

/PublishingImages/Got-S7E4-hero.jpg

Bran je še naprej nadležen, Arya in Brienne se spopadeta, Theon ima skrivni načrt, Cersei se pogovarja o bančništvu, potem pa smo priča najbolj epski bitki sezone in povsem nepričakovanemu zaključku.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 4. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 7. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Ne glede na vse omembe kompleksnosti in nepredvidljivosti zgodbe, navdušujoče dodelanih junakov ter zgodovinskih in političnih alegorij, ki jih je serija Igra prestolov vsekakor polna, smo vsi zelo željno pričakovali zmajski spopad. In končno smo ga tudi dobili. Nazadnje so bili zmaji uporabljeni v bitki, ko je Drogon pristal v meereenski areni in rešil Daenerys pred poskusom atentata Harpijinih sinov. A scena iz 9. epizode 5. sezone je bila kljub impresivnosti deležna kritik zaradi mestoma neprepričljivih digitalnih učinkov. Glede spopada v Dalju tovrstnih pritožb ni pričakovati. A gremo po vrsti.

Hladna snidenja

Arya se vrne v Zimišče, a je še zmeraj preveč otopela, da bi bilo snidenje s Sanso zares čustveno. Še bolj otopelo je njeno srečanje z Branom, ki se sploh noče več predstavljati kot Bran Stark, temveč kot Trooki vran. Kar je v okvirju mitologije Igre prestolov morda res smiselno, a videti je kot zatežen najstnik, ki hoče, da ga vsi imenujejo Holden Caulfield, ker je ravno prebral Varuha v rži. Nekoliko več energije pokaže Jon Sneg, ko ponovno sreča Theona Greyjoya, s katerim sta skupaj odraščala v Zimišču, a mu samo zagrozi, da ga bo pustil živeti, ker je rešil Sanso. Najboljše snidenje epizode pa je med Aryo in Brienne, ki vključuje (bolj) topla čustva, a hladno orožje. Prvič sta se srečali, ko je Brienne ugotovila, da Arya potuje s Psom, nato pa smo bili priča najbolj epskemu mečevalskemu dvoboju v seriji. Brienne je sicer premagala Psa, a Arya je odšla naprej proti Braavosu. Njuno snidenje je dvoboj v sklopu urjenja, a Arya hitro dokaže, da so njene spretnosti vsaj na ravni Brienne in da je torej med najboljšimi mečevalci Zahodnjega.

 

Čas za nov načrt

Jon in Daenerys raziščeta žilo zmajskega stekla in odkrijeta še poslikave iz pradavnih časov Otrok gozda, ki prikazujejo, kako so se skupaj z ljudmi borili proti Belim hodcem. Scena ni najbolje zasnovana in posneta, a nadaljuje idejo o potrebi po sodelovanju. A najprej je treba rešiti spore. Daenerys izve za ujeto vojsko Brezmadežnih v Livarski skali in napadu na Visoki vrt. Obupana ne ve, kako točno naprej, zato za nasvet prosi Jona Snega. Ta ji priporoči, naj ne napada mest z zmaji, če želi pridobiti podporo ljudstva. Poleg tega je videti, da sledi nasvetu trnove kraljice, pokojne Olenne Tyrell, ki ji je svetovala: »Bodi zmaj!«

Horda in zmaji

​Jaime Lannister skrbi za selitev zalog prehrane iz Visokega vrta proti Kraljevemu pristanku, ko nenadoma zaslišijo topot dothraške horde in obnemijo. Strumno postrojijo obrambne vrste, a jih zagrabi panika, ko nad tisočerimi jezdeci zagledajo še zmaja, ki ga jezdi Daenerys. Ta požge del obrambne linije, nato karavano živeža, od tam pa Dothraki sekajo glave in gazijo lannistrsko pehoto. Upor presenetljivo ni nemudoma zlomljen in postane resnično napet, ko se Bronn dokoplje do škorpijona in pošlje strelo proti zmaju. Prva zgreši, druga zadene, a hitro postane jasno, da bodo potrebne močnejše naprave, ki bodo lahko škodile zmajem. Jaime v obupanem poskusu napade Daenerys, ki skuša izvleči kopje iz zmaja, a je prepočasen. Zmaj bruhne ogenj, Jamieja pa v zadnjem trenutku reši neznana oseba (glede na upočasnjen posnetek, najbrž Bronn), vendar pade v vodo in prične toniti.

 

Vojni plen

​​

Naslovni vojni plen je seveda zlato in hrana iz hiše Tyrell. Zlato je pristalo pri Cersei in bo poplačalo dolgove kraljestva braavoški banki, tako da bodo financirali nove podvige. To bo očitno vključevalo najem plačancev, potrebovala pa bo tudi zaloge hrane, saj je videti, da je Daenerys večino požgala. Vojni plen so tudi ljudje. Lannistrska vojska je doživela hud udarec, Daenerys pa je s tem pridobila možnost ponovne podpore Dornije, Visokega vrta in prebivalcev Dalja, na katere je zagotovo naredila velik vtis s svojimi zmaji in konjenico. Vtis pa je naredila tudi na gledalce. Če smo se prejšnji teden spraševali, kje je spektakel, smo ga to pot dobili zvrhano mero in sedaj seveda še toliko bolj željno pričakujemo zadnje tri epizode.

Top tedna

Srečanje tedna

Srečanja družine Stark so postala stalnica te sezone. Tokrat smo bili priče dvema: Arya se vrne v Zimišče, kjer jo pričaka presrečna Sansa in srhljivo hladen Bran oz. Trooki vran. Medtem v Zmajevem kamnu na obalo prispe Theon, ki mu Jon prizanese le zato, ker je pomagal Sansi pri pobegu od Ramsaya.

Urjenje tedna

Če bi bilo Aryino urjenje v Hiši črne in bele bolj podobno bojevanju z Brienne, bi bilo tudi njeno bivanje v Braavosu za gledalce veliko bolj zanimivo.

Darilo tedna

Bodalo iz valyrijskega jekla, ki je Brana in Tyriona skoraj stalo življenja in povzročilo Vojno petih kraljev, je iz rok svojega lastnika prešlo v roke Starkov in pristalo pri družinski nindži, kjer bo verjetno tudi najbolje služilo svojemu namenu.

Slovo tedna

Zagotovo nismo potrebovali še dodatnega pojasnila, da Bran ni več to, kar je bil, oziroma da je Trooki vran, saj to omeni vsakič, ko se prikaže na zaslonu. A je vseeno s svojim slovesom to dokončno potrdila še Meera Reed, ki je povsem nezadovoljna z njegovim odzivom, saj ji nameni le kratek »hvala«.

Lannister tedna

 

Bronn je začel v Igri prestolov kot Tyrionov najeti varnostnik, a je skozi genialen smisel za humor v besednih dvobojih postal en najbolj priljubljenih likov. Po Tyrionovem odhodu je ostal Jamiejev tovariš in kljub pritožbam nad tem, da še ni prejel obljubljenega gradu, se je v Vojnem plenu kar dvakrat dokazal kot najboljši vojak Lannisterjev. Najprej s strelom na zmaja, nato pa še ob rešitvi Jamieja s konja.

Podrobnejšo analizo četrte epizode sedme sezone Igre prestolov lahko najdete na spletni strani Gledalbom.com.

Video: Top 5 dvobojev doslej

Ob fenomenalnem dvoboju med Aryo in Brienne smo se spomnili na pretekle najboljše dvoboje v Igri prestolov.


 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. avgust 2017
3593
8. avgust 2017
Igra prestolov: Vojni plen, S7E4