Igra prestolov: Vzhodna straža, S7E5

/PublishingImages/goT_S7E5_hero.jpg

V nastavku za zaključek sezone ni veliko akcije, je pa veliko premikov po šahovnici in zaključek, v katerem moči združi ekipa pravih junakov.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 5. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 14. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Naslov Vzhodna straža se nanaša na ime gradu Vzhodna straža ob morju, najbolj vzhodne utrdbe ob Zidu, tik ob morju. Utrdbo imajo v oblasti divježi pod Tormundovim vodstvom, saj jih je v začetku sezone tja poslal Jon Sneg. Tja se je odpravila tudi Bratovščina po tem, ko je Sandor Clegane - Pes videl vojsko mrtvih na drugi strani Zidu od te utrdbe. In tja na koncu epizode prispe tudi Jon Sneg skupaj z Davosom in dvema novima rekrutoma: Jorahom Mormontom in kar štiri sezone pogrešanim Gendryjem. A najprej se vrnimo k prelomnemu koncu prejšnje epizode.

Četrti Lannister

V prvi sceni vidimo Jamieja in Bronna, kako priplavata iz vode, dovolj daleč od pogorišča bitke, da lahko varno pobegneta. Daenerys medtem od ujetnikov zahteva pokorščino in (kljub Tyrionovim poskusom pomiritve) zažge tiste, ki se ji ne uklonijo. Konkretno sta to glava družine Tarly Randyll in njegov sin Dickon, tako da je Sam zdaj uradno naslednik velike hiše, čeprav tega ne ve. Sam namreč pobegne iz Citadele s številnimi knjigami, da bi poskusil pomagati čim hitreje ustaviti Bele hodce. Nadmoistrove pridige o pomembnosti zbiranja znanja očitno niso zalegle, saj je zgrešil razkritje Jonovega porekla v zapisih, ki jih je kazensko prepisoval. V Kraljevem pristanku Jaime razloži Cersei, da vojne proti Dothrakom in zmajem ne morejo dobiti, a sestra/ljubica ga pomiri, da bosta vse premagala. Nekoliko presenetljivo izve, da je noseča, kar pomeni, da bi Lannisterji lahko imeli naslednika. Kaj to pomeni za prerokbo, ki jo poznamo iz pete sezone, da bo Cersei imela tri otroke, ki bodo umrli pred njo, ni znano, ampak za četrtega Lannisterja obeti niso dobri. Tyrion se pride naskrivaj pogajat z Jamiejem in mu predstavi drzni načrt Jona Snega.

 

Spletke znotraj spletk

Na Severu postajajo stvari vroče. Bran skozi oči jate vran vidi vojsko Nočnega kralja, ki se približuje Vzhodni straži ob morju, in o tem obvesti vseh Sedem kraljestev. Medtem pa različni pogledi na svet med Aryo in Sanso večajo prepad med njima. Arya pravilno ugotovi, da je pametno nadzorovati Mezinčka, vendar kljub urjenju kot za nindžo ni dovolj spretna, saj zgolj sledi drobtinicam, ki jih je nastavil Mezinček. Kam jo bodo odpeljale informacije, ki jih je izvedela, še ni jasno, a vse skupaj daje zelo zlovešč občutek. Po predvidevanjih je videla pismo, ki ga je Sansa pod prisilo napisala Robbu v Cerseijinem ujetništvu, kar bi jo zagotovo razbesnilo, a po drugi strani bi lahko tudi sama (ali pa z Branovo pomočjo) ugotovila ozadje.

Zarota travm in bližnje srečanje zmajske vrste

Najbolj alarmanten prizor iz napovednika za to epizodo je bil dialog med Varysom in Tyrionom o tem, da je treba Daenerys ustaviti. Izkaže se, da posredi ni zarota, temveč skupni odpor obeh kraljičinih svetovalcev do zažiganja ljudi. Varys je namreč bil priča okrutnostim Daenerysinega očeta, norega kralja, Tyrion pa je kot strateg obrambe Kraljevega pristanka v bitki pri Črni vodi sam odgovoren za požig stotine vojakov. Kljub temu nič ne kaže, da bi hotela Daenerys ustaviti na katerem koli drugem področju. V najbolj impozantni sceni iz napovednika pa se Jon Sneg približa zmaju in ga poboža. Daenerys nekoliko presenečena opazuje to druženje in potencialna romanca med njima je vse bolj otipljiva. Kljub temu ne gre pozabiti, da je ona njegova teta. To sicer v družini Targaryen ni tabu, a za ta dva junaka, kot smo ju spoznali doslej, se zdi, da to ni sprejemljiva izbira.

 

Vzhodna straža

Vrne se še en Daenerysin snubec, večkrat odslovljeni, a sedaj končno ozdravljeni Jorah Mormont, ki je takoj željan stopiti v najbolj nevarno akcijo – Jonov lov na neživca, s čimer bi Cersei dokazali obstoj večje nevarnosti. Ko pretihotapi Tyriona na skrivni sestanek k Jamieju, Davos v kovačiji odkrije Gendryja, najbrž poslednjega potomca kralja Roberta in po Stannisovem porazu cele hiše Baratheon. Tudi on se na vrat na nos pridruži Jonovi odpravi, željan vihteti bojno kladivo. Jon prispe v Vzhodno stražo ob morju, kjer mu Tormund predstavi svoje ujetnike: Psa, Berica Dondarriona in Thorosa iz Myra. Skupaj ugotovijo, da jih različni vzgibi vodijo k istemu cilju in da so kljub nekdanjim zameram zavezniki, ker so na strani živih. Tako se v zadnji sceni odpravijo v belino, naproti najbrž najbolj epski bitki sezone. Iz bitke se bodo vsekakor vrnili z neživcem, a zagotovo ne vsi, posledice pa znajo biti še strašnejše, sploh če je verjeti oglaševalskim namigovanjem (zavajanju?) s plakati Jona Snega z modrimi očmi in Cerseijino ledeno sapo iz napovednika. Ali bi res lahko kateri od njiju postal Beli hodec?

Top tedna

Vrnitev tedna

Po vseh namigovanjih o vrnitvi Gendryja, nezakonskega sina Roberta Baratheona, ki ga je Davos rešil pred Melisandrinimi plameni, smo ga končno našli v Kraljevem pristanku. Seveda je bila Davosova šala o njegovem večletnem veslanju neizogibna.

 

Grožnja tedna

Čeprav je Jaime napovedal, da bo Tyriona ob ponovnem srečanju presekal na pol, se to seveda ni zgodilo. Ko pa Cersei po omenjenem srečanju zabiča Jaimeju, naj je nikoli več ne izda, je jasno, da ne bo ostalo le pri grožnjah.

Veličastnih sedem tedna

Po množici srečanj in vrnitev se je na severu v gradu Vzhodna straža ob morju zbrala gruča bojevnikov, ki se bo podala onkraj Zidu in poskušala ujeti neživca. Jon Sneg, Jorah Mormont, Gendry, Pes, Dondarrion, Thoros in Tormund nas ob zaključku epizode popeljejo v neskončno belino.

Nauk tedna

Sam je s pomočjo neučakanosti in neposlušnosti sicer ozdravil Jorahov sivolusk, a tokrat je zamudil pomembne informacije. Preslišal je Gilly, ki mu je omenila, da je bil moister izredno natančen in je med drugim ločil in skrivaj poročil Rhaegarja Targaryena v Dorniji. To pomeni, da je Jon Sneg zakoniti sin in pravi naslednik železnega prestola. Podrobni moistrovi zapisi pa bi lahko skrivali tudi kakšno drugo pomembno informacijo, morda celo pomembnejšo kot tisti zvitki in knjige, ki jih je na videz naključno vzel s seboj.

Podrobnejšo analizo pete epizode sedme sezone Igre prestolov lahko najdete na spletni strani Gledalbom.com.

Video: Sedem veličastnih

Ob odhodu sedmerice bojevnikov onkraj Zidu smo se spomnili prve bitke z nemrtvimi pri Ostrem in si pobližje ogledali sedem veličastnih bojevnikov, ki jih vodi Jon Sneg.


 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. avgust 2017
3598
14. avgust 2017
Igra prestolov: Vzhodna straža, S7E5