Igra prestolov: Zimišče, 8. sezona, 1. epizoda

Igor Harb in Tamara Harb 17. april 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/got1del-harb-apr19-hero.jpg

To je to! Zadnja sezona se je začela in kmalu bomo izvedeli, kdo bo sedel na železnem prestolu. Še prej pa si bomo s prvo epizodo vzeli čas, da ponovno pozdravimo junake in veljake, ko se pripravljajo na končni obračun.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 1., dela 8. sezone Igre prestolov, ki je bila na sporedu programa HBO 15. aprila 2019. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!


 

Prihod vojske

Prva scena je pomežik začetku serije, ko spremljamo dečka, ki se preriva med množico in spleza na drevo, da bi videl veličastni prihod vojske v Zimišče. Ob prvem prihodu kralja – takrat Roberta Baratheona – v sredini prve epizode serije najprej kamera sledi Branu, ki pleza po obzidju, da bi videl čim dlje, nato pa Aryi, ki se prerine med množico, da bi karavano videla od blizu. Mimogrede: že na tej točki, po dobrih 20 minutah serije, režiser z montažo vzpostavi odnos med Aryo in Psom, ki si ga dekle posebej zavzeto ogleduje. Tokratni prihod vojske, ki jo pripeljeta Daenerys in Jon, je seveda bistveno bolj veličasten, prvič zato, ker ima serija občutno višji proračun, predvsem pa seveda zaradi vse splošne mobilizacije, ki je potrebna za obrambo pred sovražnikom. Kmalu zagledamo tudi dva zmaja in če obsežna armada ne naredi vtisa na Severnjake, pa jih zato leteči pošasti. Seveda navdušenje kmalu zamenjajo čisto praktične skrbi. A o tem več kasneje.

Aryja in njeni moški

Arya je tudi tokrat pomešana med množico in medtem ko opazuje mimoidoče Jona, Psa in Gendryja, nje ne opazi in prepozna nihče. Sicer ne skrije razočaranja, a zato se kasneje v epizodi z vsakim od njih sreča pod svojimi pogoji. Z Jonom imata pristen trenutek sreče in veselja, ki ga gledalci čakamo že od slovesa v drugi epizodi, bralci knjig pa ga očitno ne bomo še kmalu dočakali. Srečanje s Psom je bolj hladno in obremenjeno z zamero, saj ga je Arya pustila umreti, ko sta se nazadnje videla (in ga pred tem še oropala, kot sama poudari), a kaže, da to ni povzročilo hude krvi med njima, temveč je bojevnik na nek otožen način ponosen nanjo, da je – tudi s pomočjo njegove vzgoje – preživela in se utrdila. No, niti njemu niti Jonu se ne sanja, kako močno se je utrdila in česa vsega je zmožna, dobi pa Gendry nekaj namigov, ko mu Arya naroči izdelavo posebnega orožja. Pankrtski sin nekdanjega kralja in poslednji Baratheon je zdaj vodja kovačije v Zimišču in skrbi za izdelavo orožja iz zmajskega stekla, ki so ga pripeljali s seboj. Z Aryo sta se zbližala na poti iz Kraljevega pristanka proti Severu in med njima se je celo razvila simpatija, ki bi morda lahko ponovno vzplamtela.

 

Politično nezaupanje

Spektakel prihoda vojščakov in zmajev v Zimišče hitro umiri hladen sprejem. Medtem ko Sansa kuha zamero glede Jonove odločitve, da se podredi Targaryjenski kraljici, jih Bran opomni, da nimajo časa za spletke, saj je Zid padel in sovražnik prihaja nadnje. Prvo zasedanje vladarjev in poveljnikov glede strategije obrambe je kljub grozeči nevarnosti polno nasprotovanj in užaljenosti glede statusov, pa tudi brez pravih smernic, saj si še ne zaupajo in zdaj vse kaže, da jih bo zbližala šele vojna vihra, saj časa za argumentirano debato zmanjkuje. Prav tako avtorjem serije zmanjkuje časa, da bi organsko vpletli določene elemente zgodbe v splošno dogajanje, kar je najbolj očitno v primeru snidenja med Daenerys in Samwellom Tarlyjem, ki se iz zahvale za Jorahovo rešitev sprevrže v eno manj sočutnih obvestil o smrti družinskih članov, saj sta Samova oče in brat končala v zmajevem ognju po bitki za plen Visokega vrta.

Medtem v Kraljevem pristanku…

Čeprav se večino epizode ne zgodi nič posebej dramatičnega in ne umre noben od ključnih junakov, se zgodba odvije zelo hitro. Tako v Kraljevi pristanek pripluje Euron z elitnimi plačanci Zlate družbe (žal brez slonov, »Pa tako sem si želela slone,« dahne Cersei) in si prisluži noč s kraljico. Medtem Theon reši Yaro, ki jo je Euron držal pri življenju, da je imel spodobnega sogovornika. Skupaj s preostankom svoje flotilje se odpravita na Sever: Yara ponovno zavladati Železnim otokom, ki jih je Euron pustil nezaščitene, Theon pa na obrambo Zimišča. Pri tem Yara izpostavi morebitno ključno točko razpleta, namreč, da so Železni otoki lahko pribežališče za Daenerys, če se vse zalomi, saj vojska mrtvih tja ne more slediti. Za nameček dobimo v Kraljevem pristanku še malo sekspozicije, ko Qyburn zmoti Bronna med občevanjem, da mu preda naročilo naj potencialno preživela Jamieja in Tyriona odstrani s samostrelom, ki je pokosil njihovega očeta Tywina.

 

Čarobna zmajska ježa, incest in grozljiva umetnost

Daenerys povabi Jona na zmajsko ježo, ki je očitno pobrala večino proračuna epizode in je osupljiva kot le kaj, edini problem je, da nekoliko spominja na sceno z letečo preprogo iz Aladina (kar, mimogrede, omeni tudi Emilia Clarke v videu iz snemanja). Čudovitim akrobacijam v zraku sledi še romantika v neokrnjeni naravi pred slapovi, kar so najbrž (žal) poslednji kičasti trenutki, ki smo jim priča v seriji. Medtem Bran razloži Samu, da mora povedati Jonu o njegovem poreklu in kmalu se prijatelja znajdeta v katakombah. Jon sprva noče verjeti, vendar se tudi njemu podatki sestavijo kot liki v tetrisu, tako da se mora zdaj pripraviti na pogovor o tem z Daenerys. Celotna scena s Samom in Jonom je presenetljivo kratka (krajša kot denimo Bronn in Qyburn v Kraljevem pristanku), vendar gre za informacije, ki jih gledalci že vemo in kmalu se bo moral ta pogovor še nadaljevati z Daenerys, Sanso in ostalim plemstvom. Čeprav gre za enega največjih razkritij serije, pa si ni zaslužilo zaključne scene, saj ta pripada opozorilu na prihodnost. Po tem, ko sta Tormund in Beric Dondarrion čudežno preživela padec Zidu, se znajdeta v opustošenem in krvi polnem Poslednjem ognjišču, kjer naletita na nič manj presenetljivo živega poveljnika Nočne straže Edda (Najboljši dialog epizode: »Pazite se ga, modre oči ima!« zakličejo možje v črnem, in Tormund se upre: »Zmeraj sem imel modre!«). Nato skupaj najdejo simbol spirale, ki so ga Beli hodci naredili iz trupla neživca Neda Umberja ter kupa rok in nog. V grozljivem trenutku se Nedove oči odpro in začne kričati, zato ga Beric zažge in s to srhljivo podobo goreče spirale iz človeških teles nas Igra prestolov pusti čakati še en teden. Še prej pa nam predstavi poslednje soočenje.

 

Analiza: Brez akcije, a z veliko posluha

V prvi epizodi se je zgodilo ogromno, pa čeprav ni umrl nihče pomemben (razen mladega lorda Umberja in najbrž njihove celotne hiše). Smo pa zato bili priča nič koliko ponovnim snidenjem, ki smo jih pričakovali že več sezon. Resda so bila zavoljo tega vsa nekoliko krajša, kot bi si želeli, a zato nič manj pomenljiva in v večini primerov tudi zelo čustvena. Najbolj pretrese zadnja scena, ko Jaime prijezdi v Zimišče, prvi človek, ki ga zagleda, ko razjaha, pa je Bran. Ne pozabimo, da se je vse začelo s tem, ko je Jaime vrgel Brana skozi okno, po tem, ko ga je ta ujel v postelji s Cersei v zaključni sceni prve epizode. Hladen pogled je vse, kar dobi Jaime, a Bran ni edini pred katerim se bo moral Kraljemorec zagovarjati v prihodnjih epizodah, saj zamere do njega kuhajo bolj ali manj vsi razen Brienne. Prav tovrstna srečanja, kjer se morda malo pove z besedami, gledalci pa vseeno odnesemo od tega veliko zaradi vsega ozadja, ki ga poznamo, so ena bolj močnih strani Igre prestolov. Epske bitke in ogenj bruhajoči zmaji so zmeraj zelo impresivni in jih je lepo pogledati, a pravi presežek serije je v izgradnji likov in tkanju zgodbe skozi dialoge, poglede in dejanja. In prva epizoda zadnje sezone je prav s takimi scenami sestavila krasno platformo za končni spopad in razrešitev konflikta.

Akcijska ponudba opcije HBO pri Telekomu Slovenije

Ste že naročniki opcije HBO? Če še niste, si lahko več o njej preberete na spletni strani Telekoma Slovenije, vklopite pa si jo enostavno na portalu Moj Telekom.

Foto: Helen Sloan / HBO

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. april 2019
4569
17. april 2019
Igra prestolov: Zimišče, 8. sezona, 1. epizoda