Igra prestolov: Zmaj in volk, S7E7

/PublishingImages/GoTS7E7CerseiJaimeNaslovna-hero.jpg

Zaključek sezone je poln razkritij in preobratov, izvemo pa tudi odgovor na najbolj pogosto zastavljeno vprašanje iz prejšnjega tedna: bo ogenj ali led?

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 7. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 28. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

 

Sporazum o nenapadanju

Čeprav (vse do konca) v tem delu skoraj ni akcije, prve scene prikažejo ogromne vojske, ki so se zbrale okrog Kraljevega pristanka zaradi pogajanj o premirju. Pred obzidjem se razvrstijo Brezmadežni, okrog njih pridivja horda Dothrakov, na morju kraljuje ogromna flota Eurona Greyjoyja, nato pa se na nebu prikažeta še zmaja, s katerima Daenerys prileti v Zmajevo brezno. Tako prvič vidimo na kupu zbrano večino glavnih junakov serije in napetost bi lahko rezali z nožem. V pogajanja nas uvede še ena serija odličnih dialogov med liki, ki se več sezon niso srečali in si imajo veliko povedati. To je ena od najboljših plati serije in že drugo epizodo zapored je avtorjem uspelo preseči lastne visoke standarde. Glavna zvezda pogajanj je ujeti neživec, ki takoj prepriča Eurona, da odide na varno na svoje otočje, in nato še Cersei, da pristane na premirje. A le pod pogojem, da Sever ostane nevtralen. Jon ne more lagati glede svoje pripadnosti, zato sporazum skoraj pade v vodo, a ga Tyrion reši. Ne le, da Lannisterji ne bodo napadali, njihova vojska se bo pridružila zavezništvu na Severu.

 

Integriteta

Seveda se izkaže, da je Cersei lagala, a je v tem postala tako dobra, da niti Jaime ni vedel. Kar je najbrž premišljeno, saj bi znal razkriti prave namene. Pravi načrt vključuje Eurona in vojsko plačancev Zlate družbe, ki jih je najela s pomočjo Železne banke. Jaime zaključi razmerje in odide na Sever, da se bo boril proti Belim hodcem, čeprav brez podpore lastne vojske. Pred prelomnico pa je tudi Theon, ki so ga očitno navdihnile Jonove besede na pogajanjih: »Ko preveč ljudi sne besedo, resnica izgubi pomen.« Tako ga prosi, naj mu pomaga biti boljši človek, sprejemati boljše odločitve. In tako mu postane jasno, da mora poskusiti rešiti Yaro. Seveda preostanek Železnorodnih nasprotuje tej ideji in Theona prezira, a ko se spravi v dvoboj z njihovim vodjo in ga na presenetljiv način tudi premaga, si prvič v življenju prisluži podporo in zaupanje ljudi. In to je dober začetek za zaključek njegove zgodbe v prihodnji sezoni.

Volčje krdelo

Dogajanje na Zimišču je vso sezono napeljevalo na razkol med Sanso in Aryo, ki izvira iz njunih značajskih razlik. Vendar pa je bilo vse preveč videti, kot da Mezinčkovo širjenje kaosa in sumničenj prevladuje, da bi lahko tudi zares pričakovali obračun med sestrama Stark. Saj nismo šele ravno začeli gledati Igre prestolov, da bi bili zadovoljni z najbolj nakazovanim razpletom, preobrat ali dva sta vseeno potrebna. Tako Sansa ukani Mezinčka, da se znajde na sojenju, in informacije, ki jih imata o njem Sansa in (vsevedni) Bran, ga hitro pokopljejo – Arya pa ga hladnokrvno usmrti. Citat o osamljenemu volku, ki umre, in krdelu, ki preživi, ki smo ga slišali že v napovedniku, je tako nič kaj preteč povzetek dogajanja v Zimišču.

 

Prestolonaslednik

Kot krona vseh bliskovitih potovanj prek in okrog Zahodnjega, ki smo jim bili priča v tej sezoni, prispe Sam v Zimišče, pa čeprav je pred dvema epizodama krenil iz Starega mesta, ki je na drugi strani kontinenta. Sreča se z Branom, in ko primerjata zapiske, gledalci spoznamo eno od lastnosti Branove sposobnosti. Če hoče videti nek dogodek iz preteklosti, mora izvedeti nekaj podrobnosti o njem. Tako mu Sam pove o skrivni razvezi in poroki princa Rhaegarja (in si mimogrede prisvoji zasluge za to), kar pomeni, da je prestolonaslednik Jon in ne Daenerys. In ko smo ravno pri njiju … Jon in Daenerys se odločita prenesti vso nakazano privlačnost na fizično raven. Ravno, ko je serija zaključila eno incestoidno razmerje, mora začeti novo. :) No, Jon in Daenerys za to še ne vesta, a glede na hitrost potovanj v Zahodnjem, bosta najbrž izvedela čez dobro uro. Za nas bo to vseeno v prihodnji sezoni. Torej čez dobro leto.

Po več tisočletjih

Veliki dogodek epizode je prihranjen za konec in je še bolj eksploziven kot septa s konca prejšnje sezone: vojska Belih hodcev napade Zid, in čeprav jih ta s svojo velikostjo in čarovnijo zadrži, pa ne more ustaviti neživega Viseriona, na katerem zmagoslavno prijezdi Nočni kralj. Niti mu ni treba reči »dracarys«, zmaj kar sam začne zažigati zid, ki pod njegovim modrim ognjem izpareva in se ruši. Tormund in Beric Dondarrion hitro opazita nevarnost, a ni jasno, ali se uspeta rešiti pred ruševinami, medtem pa vojska mrtvih zakoraka skozi odprtino in naprej proti Zimišču.

 

Zmaj in volk

Naslovna zmaj in volk sta Daenerys in Jon/Aegon. Bran namreč končno sliši, kaj je Lyanna povedala Nedu v Stolpu užitka, ko mu je predala dojenčka: ime mu je Aegon Targaryen. Kot sin kraljevega prvorojenca ima Jon/Aegon večjo pravico do prestola kot Daenerys. Povsem mogoče je tudi, da se naslov nanaša kar nanj kot manifestacijo njegovih staršev. V drugi knjigi, Spopadu kraljev, je Daenerys v viziji videla brata Rhaegarja z dojenčkom, ki ga ta poimenuje Aegon, in reče, da je on tisti, ki je bil obljubljen, in da bo njegova pesem ledu in ognja. V skladu s prerokbami naj bi to pomenilo, da je Jon/Aegon odrešenik, ki bo ustavil Bele hodce in Zahodnjemu prinesel dolgo poletje. To je menila tudi Melisandre, ko je Jona oživila, čeprav je bila pred tem mnenja, da je tisti pravi Stannis Baratheon. No, nekateri prisegajo tudi na Daenerys. In to je vsekakor ključno vprašanje zadnje sezone: Kdo je odrešenik, ki lahko ustavi apokalipso? Seveda je tudi možnost, da jih je več, da sta to Daenerys in Jon skupaj, morda celo z nekom tretjim. Povsem mogoče pa je tudi, da Nočnega kralja ne more ustaviti nihče več. Za odgovore bomo morali počakati vsaj eno leto, najbrž pa še malo dlje.

Podrobnejšo analizo prve epizode sedme sezone Igre prestolov lahko najdete na spletni strani Gledalbom.com.

Kdo bo sedel na železnem prestolu

Pred zaključkom sezone smo že izbrali kandidate za železni prestol in pravilno uganili, da se Mezinček in Sansa izključujeta. Oglejte si še, kateri so ostali.


 

Novo epizodo Igre prestolov si lahko ogledate v ponedeljek ob 20.00 na HBO-ju, ki ga najdete na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
29. avgust 2017
3622
29. avgust 2017
Igra prestolov: Zmaj in volk, S7E7