Igra prestolov: Zmajev kamen, S7E1

/PublishingImages/got-s7e1-hero.jpg

Igra prestolov se je vrnila na male zaslone in tako smo v prvi epizodi sedme sezone spremljali, kako glavni junaki utrjujejo svoje položaje in se pripravljajo na končni spopad za oblast.

POZOR: Povzetek in analiza razkrivata vsebino 1. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 17. julija 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

 

 

Zadnji stavek v epizodi je pomenljiv: Daenerys Targaryen pripluje s svojo armado na Zahodnje in zasede zapuščeni grad Zmajev kamen, dom svojih prednikov. Po ogledu prestola in vojne sobe se obrne k svojim svetovalcev in reče: »Bomo začeli?« Da, zadnji stavek prvega dela dejansko požene dogajanje v tek, saj je predhodnih 55 minut služilo predvsem določanju trenutnih položajev glavnih junakov in nastavkom zgodbe za naprej.

Smrtonosna zdravica

Izstopa le prva scena, tokrat izjemoma postavljena pred špico, v kateri vidimo starega Walderja Freya, kako nazdravlja svojim potomcem in sorodnikom. Glede na to, da je Walder brutalno umrl na koncu prejšnje sezone, je jasno, da se pod njegovim obrazom skriva Arya, ki se je odločila pokončati vse Freyeve, kar tudi stori z zastrupljenim vinom. Prvi korak njenega maščevalskega pohoda je tako zaključen. Zdaj gre nad kraljico Cersei. In pri tem spotoma sreča prijazne vojake, med katerimi enega igra pevec Ed Sheeran (ki tudi zapoje). Skupaj uživajo ob pečenem zajcu in borovničevem vinu. Bo to zadnji umirjen trenutek za Aryo?

 

Krhka zavezništva

Kraljica Cersei medtem kuje zavezništvo z Euronom Greyjoyem, ki se odpravi v boj proti Daenerys, da bi se ji dokazal. Na Severu se Jon in Sansa ne moreta sporazumeti glede podrobnosti vladanja. Zaenkrat prevlada Jonova pot, brez maščevanja nad nemočnimi, a tudi brez nagrad za potencialno nezadovoljne zaveznike. Petyr Baelish - Mezinček se med tem muza in kaže, da pripravlja nov peklenski načrt, v katerem se bo s pomočjo kaosa lahko povzpel naprej po lestvi.

Spomin človeštva

Medtem se v Starem mestu Sam uči za moistra in ob tem smo priča eni bolj zabavnih scen Igre prestolov doslej, montaže Samovih opravil, ki vključujejo zlaganje knjig na police, čiščenje nočnih posod in serviranje hrane, ki ni videti nič bolj užitna od vsebine nočnih posod. V eni od ključnih scen mu nadmoister v podobi slavnega Jima Broadbenta razloži, da je cilj moistrov, ki so nekakšna mešanica zdravnikov, znanstvenikov, telekomunikacijskih tehnikov, učiteljev in orožarjev, ta, da na dogodke gledajo s širše perspektive. V njihovih knjigah je zapisan spomin človeštva, in to je osnovni gradnik civilizacije. Nekoliko manj spektakularno, a pomembno za nadaljnji razvoj zgodbe je, ko Sam sreča Joraha Mormonta, ki je v karanteni, poleg tega pa še odkrije, da Zmajev kamen stoji na skali iz zmajskega stekla, ene od dveh vrst materialov, ki lahko ubije bele hodce.

Čustveni silak

Ko smo že pri belih hodcih, ultimativnih antagonistih Igre prestolov: v prvi epizodi jih vidimo, kako marširajo proti jugu z nepregledno vojsko neživcev, Bran in Meera pa jim uspeta ubežati skozi Zid. Vizijo hodcev ima tudi Sandor Clegane - Pes, ki ga duhovnik Thoros iz Myra prepriča, da se zazre v plamen, čeprav je to edina stvar, ki se je orjaški bojevnik boji. Njegova zgodba v tej epizodi je tudi najbolj čustvena, saj z Bratovščino naletijo na hišo človeka, ki ga je oropal v 4. sezoni in ga pustil brez vsega. Ta človek je sedaj mrtev, Pes pa se ga odloči pokopati, kar predstavlja prelomnico na njegovi novi, očitno bolj junaški poti.

 

Zmajev kamen

Prvi del je praviloma uvod in kot tak še ne more postreči s prav veliko akcije, čeprav bi jo glede na manjše število epizod lahko pričakovali. Vseeno smo gledalci vstopili v urejeno strukturo, kjer nam je jasno, kdo je kdo in kam je kdo namenjen (razen za Mezinčka, heh), kar je bila zmeraj močna stran Igre prestolov. Poleg tega smo skozi Cleganovo zgodbo dobili tudi moralni kompas, prek različnih vladarskih prijemov Jona, Sane, Cersei in Eurona pa še osnove končnega spopada za železni prestol.

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 20.00, ki ga najdete na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Top tedna

Kraljica tedna

 

Lyanna Mormont, kraljica srečanj severnjaških družin, tudi tokrat ni ostala nikomur dolžna. Predvsem pa je jasno povedala, da ne potrebuje nikogaršnjega dovoljenja za bojevanje.

Nasvet tedna

Jon Sneg si je pridobil obilo izkušenj pri vladanju, a, kot mu namigne Sansa, se je ona veliko naučila – tudi od Cersei. Morda bi jo moral poslušati, da ne dobi še enkrat noža v hrbet.

Vrnitev tedna

Sama Tarlyja prestraši roka s sivoluskom, ki se nenadoma iztegne skozi lino. Roka pripada Jorahu Mormontu, ki smo ga nazadnje videli v žalostni epizodi Vrata, ko ga je Daenerys poslala, da bi poiskal zdravilo in se vrnil k njej, ko bo osvojila Zahodnje.

Obed tedna

Divji zajec na žaru z domačim borovničevim vinom ter v družbi in ob pesmi Eda Sheerana.

Podrobnejšo analizo prve epizode sedme sezone Igre prestolov lahko najdete na spletni strani Gledalbom.com.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
18. julij 2017
3554
18. julij 2017
Igra prestolov: Zmajev kamen, S7E1