Igra prestolov: Zvonovi, 8. sezona, 5. epizoda

Igor Harb in Tamara Harb 14. maj 2019 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/got-s8e5-harb-maj19-hero.jpg

Končni obračun za Kraljevi pristanek je prinesel pričakovano razdejanje, a posledice bodo še odzvanjale v prihodnji, poslednji epizodi serije.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 5., dela 8. sezone Igre prestolov, ki je bil na sporedu programa HBO 13. maja 2019. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Lažno upanje

Nepričakovana zaseda Euronove flote, ki je v prejšnji epizodi prinesla Raeharjevo smrt in potopila del ladjevja, je dala slutiti, da bo bitka za Kraljevi pristanek izenačena, a obramba pravzaprav ni imela možnosti. Tyrion že od začetka poudarja, da bo zmaga hitra in odločilna, ker pozna mesto, saj je nekoč vodil njegovo obrambo. Čeprav se zdi, da s tem namiguje na poznavanje šibke točke, pa se kmalu izkaže, da zgolj razume njihovo vojaško premoč. Ne le, da je bitko za Zimišče preživelo veliko Dothrakov in Brezmadežnih, kmalu je tudi jasno, da škorpijoni niso resna grožnja Drogonu, ki najprej požge ladjevje, nato pa še jurišne čete Zlate družbe, ki branijo vrata obzidja. Od te točke naprej je jasno, da je bitka dobljena, a potek vseeno preseneti.

Igre je konec

V začetku epizode vidimo, da Varys neuspešno plete nove mreže, s katerimi bi izvedel svoj načrt, ustoličenje Jona Snega kot novega vladarja. Ne le, da Jon o tem noče niti slišati, tudi Tyrion ga zašpeca in mu s tem zapečati usodo z ognjem. Njegove zadnje besede, da upa, da se moti glede Daenerys, so še kako pomenljive, saj se izkaže, da je imel povsem prav. Ker smo v zaključni konici serije, pa je pajek zgolj prvi od mnogih likov, ki zaključijo svojo Igro prestolov v tej epizodi. Večina jih konča tako kot on, v ognju. Najprej je zmaga videti popolna, saj se sredi umika od opustošenega obzidja lannisterski vojaki predajo, ko pred seboj uzrejo oboroženo hordo Brezmadežnih, Dothrakov in Severnjakov, nad njimi se bohoti Drogon, iz mesta pa se zasliši zvonjenje zvonov predaje. A po kratkem premisleku tako v Daenerys kot v Sivem črvu prevlada bes in začneta se morija ter požiganje, ki ju nihče več ne more ustaviti.

 

Balada o neuspešnih junakih

Zgodba sicer ponastavi več junakov na poti, ki bi lahko preprečile pokol, vendar nikomur ne uspe. Prvi je Jaime, ki ga Brezmadežni zajamejo, nato pa ga Tyrion izpusti in mu pripravi možnost pobega skupaj s Cersei. Proti pričakovanjem se izkaže, da je Jaime dejansko hotel Cersei nazaj in da ni bil namenjen na jug, da bi jo ustavil. Njegov načrt najbolj klavrno propade, ko niti ne uspe priti v mesto, nato pa se mora še bojevati z Euronom v eni najbolj nepotrebnih scen epizode. Tudi Aryja in Pes prepozno prispeta v mesto in čeprav se nekaj časa zdi, da bi jima lahko uspelo priti do Cersei, ju rušenje goreče Rdeče trdnjave ustavi. Pes v eni najboljših scen serije prepriča Aryo naj se odreče svojemu maščevalnemu pohodu in odide naprej sam, da se končno spopade s svojim bratom. Ta je že dolgo bolj mrtev kot živ, a pripravljen na dvoboj. Mimogrede še v duhu zgodbe o Frankensteinu ubije Qyburna, norega znanstvenika, ki ga je ustvaril. Clegana se tolčeta in Sandor/Pes izpolni svojo ironično usodo, ko ugotovi, da lahko Gregorja/Vršaca ustavi zgolj ogenj ter ju oba vrže v plamene.

Tretji, ki bi lahko preprečil pokol, je bil Jon Sneg, ki je zavrnil Daenerys kot ljubimko. Očitno v njem Stark premaga Targaryena, saj se mu incestoidno razmerje ne zdi sprejemljivo, a namerava Daenerys še naprej priznavati za svojo kraljico. Po tem, ko ji je tik pred prihodom Belih hodcev povedal, da sta v sorodu, jo tako tudi na predvečer druge velike bitke čustveno potolče, s čimer dokaže, da res ne ve ničesar. Še bolj nekoristen je na samem bojišču, kjer ni sposoben ustaviti podivjane horde pred plenjenjem in posiljevanjem. S tem najbrž tudi dokončno dokaže, da (ravno tako kot Daenerys in Tyrion) ni spodoben vladati, kar pusti zelo odprte možnosti za zadnjo epizodo.

 

Kraljičin poslednji poklon

Cersei sreča svoj konec šele v katakombah Rdeče trdnjave, ko se ta zruši zaradi ognja. Tja jo pripelje Jaime, ki ju sicer hoče odpeljati na svobodo, a ko ugotovita, da je izhod zasulo, se objameta, strop pa se zruši. Tehnično gledano je tako izpolnjena tista prerokba, da jo bo pokončal mlajši brat, saj sta tako Tyrion kot Jaime odgovorna za to, da se je znašla v tem prostoru, ampak v resnici ni imela rešitve pred Daenyjino jezo. A to pravzaprav ni pomembno, saj se ta del prerokbe o mlajšem bratu pojavi zgolj v knjigah.

Brez pravljičnega konca

Pred zadnjo epizodo je jasno, da Igra prestolov ne bo prinesla klasičnega oziroma pravljičnega srečnega konca. Kdorkoli bo zasedel železni prestol, na njem ne bo preprosto »vladal pravično do konca svojih dni«, temveč bo moral veliko storiti, da popravi vse grozote, ki jih je ljudstvo preživelo. Daenerys je zaenkrat morda zmagala, a njena vladavina lahko temelji zgolj na strahu, saj so se je ljudje bali že ob prihodu na Zahodnje z zmaji in tujimi vojščaki, s požigom milijonskega mesta pa bi si težko priborila ljubezen. Kaže, da jo bodo Jon, Tyrion in seveda Arya poskušali ustaviti, a ni jasno, kako se bo to razpletlo.

 

Zvonovi očitno niso bili všeč številnim oboževalcem in tudi kritikom, saj ima na agregatorju ocen RottenTomatoes.com najslabši rezultat doslej in tudi prvega pod 50 odstotkov. Vsekakor so ustvarjalci iskali bližnjice, tako so mnogi dogodki preveč pospešeni glede na tempo, ki smo ga bili vajeni v prejšnjih sezonah; predvsem denimo potovanja in razvoj likov. Po drugi strani je bilo v Zvonovih absolutno preveč fokusa na požigih in pokolih; čeprav je tako serija kot njene literarne predloge pogosto prikazovala, da vojne prinašajo zgolj trpljenje, ne pa slave, so številni posnetki ognja, rušečih se stavb in podivjanih posiljevalcev delovali repetativno in s tem zgrešili cilj. Vendar pa pozornih gledalcev ne bi smela presenetiti niti odločitev Daenerys za požig niti Jonova neučinkovitost, saj je serija konsistentno oba junaka postavljala v vodstvene položaje, ki jim nista bila kos. Pri tem pa je Daenerys svoje prepreke zmeraj požgala, medtem ko je Jon čakal, da ga nekdo reši iz zagate. Njuno soočenje prihodnji teden bo še zanimivo.

Avtorji serije o Zvonovih

Na blogu Tehnik lahko spremljate analize vsake epizode Igre prestolov.

Igra prestolov je na sporedu ob ponedeljkih na HBO, vse prejšnje epizode pa so na voljo v videotekah HBO GO, in HBO OD. Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Igra prestolov«.

Akcijska ponudba opcije HBO pri Telekomu Slovenije

Ste že naročniki opcije HBO? Če še niste, si lahko več o njej preberete na spletni strani Telekoma Slovenije, vklopite pa si jo enostavno na portalu Moj Telekom.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. maj 2019
4627
14. maj 2019
Igra prestolov: Zvonovi, 8. sezona, 5. epizoda