Igralec meseca Brad Pitt: od vampirja do Pikapolonice

Igor Harb in Tamara Harb 14. december 2022 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/igralec-meseca-harb-dec22-hero.jpg

Brad Pitt velja za enega zadnjih velikih hollywoodskih zvezdnikov in kot je za GQ povedal režiser Quentin Tarantino, že samo njegova prisotnost v sceni filmu doda nekaj posebnega. Seveda je zvezdnik že od začetka kariere nenehno pod drobnogledom medijev in v središču zanimanja javnosti, tudi, ker je bil kar dvakrat verjetno del najbolj slavnega para na svetu; prvič v devetdesetih, ko je bil poročen z Jennifer Aniston, zvezdo priljubljene serije Prijatelji, kjer se je tudi sam pojavil, in drugič z zvezdnico Angelino Jolie, s katero sta se zbližala, ko sta skupaj snemala film Gospod in gospa Smith. V svoji več kot tridesetletni karieri je ustvaril impresivno število odličnih vlog, med njimi le malo neuspešnih, a kot je namignil tudi sam, sedaj teče zaključne kroge.

V začetku naslednjega leta bomo Brada Pitta lahko videli v kinu v epskem filmu Babilon o Hollywoodu v dvajsetih, ki ga je posnel Damien Chazelle (Dežela La La). A to presenetljivo ni edini film s tem naslovom, v katerem igra Pitt. V odličnem Babilonu Alejandra Gonzaleza Iñarrita je Pittov lik na dopustu v Maroku, ko mu nenadoma ustrelijo ženo, kar sproži verigo dogodkov po vsem svetu. V DKinu je med novostmi na voljo njegov najnovejši film, akcijski triler Hiter kot strel, vsi ostali pa so prav tako zbrani v NEO v sklopu Igralec meseca. A najprej se sprehodimo skozi njegovo bogato kariero.

Hiter kot strel in zmagovita kombinacija

Najnovejši film Brad Pitta je zabavna akcijska komedija, v kateri igra poklicnega morilca z imenom Pikapolonica, ki se vrne na delo po odsotnosti zaradi izčrpanosti. Na hitrem japonskem vlaku poskuša dobiti kovček z denarjem, a seveda ni edini, ki ga želi, skozi raznorazne situacije pa se poskuša prebiti tudi s pomočjo nasvetov za samopomoč. Pikapolonica je tako komičen kot dramatičen lik, torej kombinacija, ki jo Brad Pitt odlično obvlada. To izredno zabavno, a tudi krvavo akcijsko komedijo je režiral David Leitch, ki je, zanimivo, v Klubu golih pesti, Troji in več drugih filmih, kot kaskader nadomeščal Brada Pitta v nevarnih scenah.

Hiter kot strel je na voljo v DKinu.

Bilo je nekoč v … Hollywoodu in oskarji

Cliff Booth, lik Brada Pitta v filmu Quentina Tarantina Bilo je nekoč v … Hollywoodu, je kaskader, z nekoliko vzvišenim nasmeškom, ki pa se nam skupaj z nekaterimi drugimi dejanji vseeno prikupi. Igralec je za vlogo v tem Tarantinovem poklonu zlati dobi Hollywooda prejel tudi oskarja, a to ni njegov edini, nagrado je prejel tudi kot producent, ko je film 12 let suženj prejel oskarja za najboljši film. Brad Pitt ima namreč že od leta 2001 produkcijsko hišo Plan B, ki je med drugim posnela filme, kot so Mesečina, Velika poteza, Minari, Ad Astra in Jej, moli, ljubi. Pa tudi Zmagovalca, v katerem Pitt upodobi športnega menedžerja, ki s pomočjo statistike poskuša ustvariti spodobno ekipo iz igralcev, ki so jih ostali spregledali. Tudi za to vlogo je prejel nominacijo.

Oceanovi in komercialni uspeh

Kot v filmu Hiter kot strel je tudi v Neslavnih barabah kot Aldo Raine, ki je nacistom jemal skalpe, združil humor in absurdnost. Morda bi se lahko izkazal tudi kot komik, pa čeprav je v svoji karieri le redko sprejel komične vloge; a njegova vloga v filmu bratov Coen Preberi in zažgi, kjer perfektno odigra ne preveč brihtnega trenerja fitnesa, je nedvomno vredna omembe. To desetletje kariere pa so zagotovo zaznamovali priljubljeni filmi Stevena Soderbergha Oceanovi, v katerih igra enega od pretkanih članov ekipe, ki ropa kazinoje, druge upodobijo znani igralci, kot sta George Clooney in Matt Damon. Nominacija za oskarja je sledila tudi v prvem desetletju tisočletja in sicer za vlogo v filmu Nenavaden primer Benjamina Buttona o človeku, čigar življenje poteka nazaj, od starca do dojenčka. Skoraj triuren film Davida Fincherja (Sedem) morda ne izpolni vseh gledalčevih pričakovanj, a je prejel ogromno nominacij in v kino privabil množice.

Trilogija Oceanovi je na voljo v DKinu in HBO Max.

Kultni filmi, kultne vloge: Klub golih pesti in 12 opic

Brad Pitt je leta 1991 pritegnil pozornost kot postaven mladec, ki ga na poti srečata glavni junakinji kultnega filma Thelma in Louise. Nato je v devetdesetih posnel kopico filmov, ki so mu prinesli slavo, od prve osrednje vloge v filmu Roberta Redforda Reka poje mi, do močnih dramskih vlog, ki jih je imel že skoraj od začetka kariere, na primer kot bolnik v mentalni ustanovi v 12 opic ali pa v kultnem Klubu golih pesti, posnetem po knjižni predlogi Chucka Palahniuka. Nominacijo za oskarja je prejel za res odlično vlogo v ZF filmu 12 opic, v trilerju Sedem nas je skupaj z zgodbo prikoval na sedeže in nam obračal želodce, ter navdušil množice v Jesenski pripovedi. Seveda pa ne smemo izpustiti enega najslavnejših filmov devetdesetih, ki je – tako kot Klub golih pesti– posnet po knjižni uspešnici, in sicer Intervju z vampirjem, v katerem se je zbrala druščina zvezdnikov, poleg Brada Pitta še Tom Cruise, Antonio Banderas, Christian Slater in Kirsten Dunst.

Klub golih pesti je na voljo v HBO Max.

Filme Brada Pitta lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Brad Pitt« in že se ti bo prikazal nabor njegovih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralec meseca – Brad Pitt in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati z glasovnim ukazom »igralec meseca« .

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
14. december 2022
6069
14. december 2022
Igralec meseca Brad Pitt: od vampirja do Pikapolonice