Igralka meseca Anne Hathaway: od princese do prevarantke

Igor Harb in Tamara Harb 11. november 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/igralka-meseca-tharb-nov22-hero.jpg

Novembrska igralka meseca Anne Hathaway je pri osemnajstih zaslovela s filmom Princeskin dnevnik, pa čeprav je vlogo glavne junakinje dobila precej po naključju. Med letom na snemanje na Novo Zelandijo je namreč imela daljši postanek v Los Angelesu, ki ga je želela izkoristiti za avdicije, nato pa so jo tudi izbrali. Igralka, ki bo ta vikend praznovala štiridesetletnico, ima za sabo že zelo uspešno kariero, ki jo je okronala tudi z oskarjem za film Nesrečniki. Sodelovala je z mnogimi legendarnimi igralci in igralkami ter odličnimi režiserji, od Julie Andrews in Meryl Streep do Ang Leeja in Christopherja Nolana, izognila pa se ni niti superjunaškim filmom; tako je v filmu Vzpon Viteza teme, ki je na voljo tudi v DKinu, ob Batmanu Christiana Bala igrala Selino Kyle oziroma Catwoman.

Ta teden se Anne Hathaway vrača v kino s filmom Doba Armagedona, v katerem igra ob Anthonyju Hopkinsu, v NEO pa so v sklopu igralka meseca zbrani njeni filmi. V nadaljevanju se sprehodimo med njenimi največjimi uspešnicami v posameznih žanrih, od prelomnega Princeskinega dnevnika pa vse do zabavne akcijske komedije Oceanovih 8, v kateri je združila moči kopica zvezdnic.

Princeskin dnevnik vs Hudičevka v Pradi

Kljub neverjetnemu uspehu in simpatični upodobitvi najstnice Mie, ki nenadoma izve, da je naslednica prestola Genovie – in seveda legendarni Julie Andrews kot kraljici –, med njenimi najbolj prepoznavnimi filmi izstopa Hudičevka v Pradi. Tudi zaradi izjemne Meryl Streep, ki upodobi urednico modne revije, lik, ki temelji na urednici revije Vogue, Anne Wintour. Vsekakor pa se je Hathaway kot novopečena asistentka, ki sprva nima nobenega občutka za modo, sijajno obnesla ob prekaljeni Meryl Streep.

Prevarantki vs Oceanovih 8

Anne Hathaway je skoraj eno za drugo posnela komediji, v katerih igra prevarantko. V prvi gre za prevarantski duo, v katerem združi moči z igralko Rebel Wilson, medtem ko se v drugem pridruži ženski zvezdniški zasedbi na čelu z Sandro Bullock, ki igra Debbie Ocean, sestro Dannyja Oceana, starega znanca iz filmov Oceanovi. Tako smo torej dobili še enega v tej seriji filmov, le da tokrat s povsem žensko zasedbo. V dvoboju prevarantskih komedij stavimo na Oceanove, že zaradi zasedbe, ki ji ni para, saj so v njem poleg Hathaway in Bullock še Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Rihanna, Awkwafina in Mindy Kaling. Seveda je v središču zgodbe rop, a ne igralnice, temveč je dogajanje postavljeno na slavno prireditev Met Gala, Anne Hathaway pa upodobi slavno igralko.

Oceanovih 8 je na voljo v DKinu in na HBO Max.

Uročena Ella vs Alica v Čudežni deželi

V intervjujih je Anne Hathaway dejala, da je igranje princes v mladosti zabavno, čas za resnejše vloge, ki prinašajo oskarje, pa pride kasneje. V fantazijskem svetu nas je zagotovo bolj navdušil film Alica v Čudežni deželi, predvsem zaradi krasne vizualne podobe. Hathaway igra Belo kraljico, ki naj bi deloma temeljila na Debbie Harry, pevki skupine Blondie. Filmu Tima Burtona morda malo zmanjka na področju scenarija, a je nedvomno vreden ogleda.

Vojna med nevestama vs Ljubezen in druge droge

V določenem obdobju kariere se večina hollywoodskih igralk znajde v romantičnih filmih, tako jim tudi Anne Hathaway ni ušla. V romantični komediji Vojna med nevestama je bila boj z likom Kate Hudson, saj imata obe poroki na isti dan in se borita za najboljšo lokacijo. V romantični drami Ljubezen in druge droge pa je imela bolj resno vlogo umetnice, ki ima Parkinsonovo bolezen, kar vpliva tudi na njeno razmerje z likom, ki ga igra Jake Gyllenhaal. Za popoln odklop priporočamo Vojno med nevestama.

Gora Brokeback vs Rachel se poroči

Prva resna vloga, s katero je Anne Hathaway pritegnila pozornost, je bila v filmu Anga Leeja Gora Brokeback, v katerem igra ženo enega od kavbojev, ki sta na skrivaj v romantičnem odnosu. In čeprav se je v tej stranski vlogi odlično odrezala, vseeno bolj navduši v filmu Rachel se poroči, v katerem je v glavni vlogi in ki ji je prinesel tudi prvo nominacijo za oskarja. Hathaway igra mlado žensko, ki je bila zadnjih deset let večkrat na odvajanju, sedaj pa se za vikend vrne domov na sestrino poroko.

Medzvezdje vs Velikanka

Tuji ji niso niti znanstvenofantastični filmi. Najbolj spregledan, a nedvomno vreden ogleda je film Velikanka, kjer lik Anne Hathaway ugotovi, da je nekako povezana s pošastjo, ki se je pojavila v Južni Koreji. Odličen film, ki pa ga vizualno prekaša Medzvezdje Christopherja Nolana, v katerem Anne igra znanstvenico na vesoljski ladji, ki išče nov dom za človeštvo.

Medzvezdje je na voljo v DKinu.

Filme Anne Hathaway lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Anne Hathaway« in že se ti bo prikazal nabor njenih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralka meseca – Anne Hathaway in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati z glasovnim ukazom »igralka meseca« .

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
11. november 2022
6045
11. november 2022
Igralka meseca Anne Hathaway: od princese do prevarantke