In oskarja dobi ...

/PublishingImages/oscars18-getout-hero.jpg

V nedeljo ponoči se bo v Los Angelesu odvila 90. podelitev oskarjev, ki jo bo tako kot lani vodil Jimmy Kimmel. Lansko prireditev je zaznamovala zmešnjava ob razglasitvi najboljšega filma, ko je nagrado najprej prejela Dežela La La, nato pa jo povsem zasluženo odnesla Mesečina. Jimmyju pa napaka očitno še vedno ne da miru …


 

Film Mesečina je na ogled v DKinu.

Kot so letos pokazale nominacije, je Hollywood po kritikah, da med nominiranci prevladujejo belci, padcu Weinsteina in jasni obsodbi spolnega nadlegovanja le ugotovil, da smo v letu 2018. Med nominirance za režijo so tako povsem zasluženo uvrstili Greto Gerwig in Jordana Peela. A brez pretiranega navdušenja prosim, saj je Greta Gerwig (Lady Bird) šele peta nominirana režiserka v zgodovini podeljevanja teh nagrad, Jordan Peele (Zbeži!) pa šele peti temnopolti režiser. Pa poglejmo komu se nasmiha oskar.

Guillermo del Toro vs Christopher Nolan vs Jordan Peel

Da dobiš oskarja ni pomembno le kako dober je film, temveč tudi priljubljenost med glasovalci in dosedanja kariera. Letos naj bi oskarja za režijo prejel Guillermo del Toro za krasno Obliko vode, pravljico za odrasle, v kateri se splete tesna vez med nemo čistilko v tajnem vladnem laboratoriju in vodnim bitjem, ki ga tam proučujejo. A ta oskar bo tudi krona njegovega celotnega opusa, ki pluje med komercialnim in avtorskim filmom. Akademija pa mu dolguje opravičilo, saj je spregledala njegov odlični Favnov labirint.

Čas za nagrado naj bi napočil tudi za Christopherja Nolana, a njegovi tehnični dovršenosti ponavadi zmanjka zaželeni umetniški pristop. Tako je tudi z Dunkirkom, ki je sicer spektakularno posnet, a mu številni zamerijo, da sta scenarij in igra v drugem planu. Skozi vso kampanjo sta bila zelo prepričljiva tudi že omenjena mlajša režiserja Jordan Peele in Greta Gerwig, pri čemer Peelu napovedujejo nekoliko več možnosti. Nedvomno se bosta oba še vrnila med nominirance, saj sta njuna prvenca med najboljšimi izdelki lanskega leta.

Oglej si video oceno filma Oblika vode režiserja Guillerma del Tora.


 

Oblika vode vs Trije plakati pred mestom vs Zbeži!

Letošnja bera nominirancev je res odlična, pri čemer je meni najljubši Lady Bird napisan, posnet in sestavljen z neverjetnim občutkom in iskrenostjo, ki se ti preprosto usede v srce. Zbeži! skozi žanr grozljivke inovativno prevpraša rasne odnose, a zaradi družbene note ne žrtvuje zanimive zgodbe ali vizualne perfekcije. A največ možnosti trenutno pripisujejo filmu Oblika vode, čudoviti pravljici za odrasle, ki je tudi prejela največje število nominacij, kar 13.

Precej časa je bil v ospredju film Trije plakati pred mestom, a je razdelil občinstvo, manj možnosti pa naj bi imel tudi zato, ker režiser Martin McDonagh ni prejel nominacije. Po drugi strani pa naj bi pridobival možnosti film Zbeži! , pa čeprav ni v navadi akademije, da bi nagradila grozljivko. Hollywood še vedno meni, da so nekateri žanri bolj vredni od drugih.

V videoteki DKino si že lahko ogledate tudi dva nominiranca za najboljši film Dunkirk in Zbeži!

Oglejte si video oceno filma Zbeži!


 

Gary Oldman vs Timothée Chalamet

Letos je vse igralske nagrade zaenkrat pobral Gary Oldman, ki je s fizično transformacijo poskrbel za še eno upodobitev Winstona Churchilla, a ta ne spada med moje letošnje najljubše igralske dosežke. Verjetno tudi zato, ker je John Lithgow v seriji The Crown tako odličen, da si sploh ne predstavljam drugačnega Chruchilla. A Oldmana bodo nagradili tudi za njegove pretekle vloge, ker je po mnenju akademije napočil njegov čas. Pa čeprav so ga letos igralsko prekosili Timothée Chalamet v Pokliči me po svojem imenu, ki mu je na začetku oskarjevske kampanje bolje kazalo, Daniel Day-Lewis, ki se sicer poslavlja od igralske kariere, a ima v žepu že tri kipce, in Daniel Kaluuya v Zbeži! .

Frances McDormand vs Sally Hawkins vs Saoirse Ronan

Frances McDormand oskarja že ima, prejela ga je za vlogo v filmu Fargo, a je na letošnjih podelitvah nagrad prav tako pometla z vsemi. V filmu Trije plakati pred mestom je preprosto perfektna in v tej vlogi ne vidim nikogar drugega (prav tako si ne morem predstavljati, da bi v Lady Bird glavno vlogo odigral kdo drug kot Saoirse Ronan). Kipec bi ji morda lahko odnesla Sally Hawkins, ki je odlična kot nema čistilka v filmu Oblika vode, a ni prav verjetno, prav tako pa letos nima možnosti Saoirse Ronan, ki je pri triindvajsetih sicer nominirana že tretjič.

Oglejte si govor Frances McDormand na letošnji podelitvi nagrad BAFTA.


 

Sam Rockwell vs Willem Defoe

Čeprav je na začetku kazalo, da se bo za oskarja za stranskega igralca bil oster boj med Samom Rockwellom in Willemom Defoem, se vse nagiba na stran Rockwella, ki je bil v svoji karieri pogosto spregledan. Wiillem Defoe je noro dober v filmu Projekt Florida (ta bi si, mimogrede zaslužil tudi nominacijo za najboljši film), a ga je očitno videlo premalo ljudi, to pa se pozna tudi pri Defoevih možnostih za oskarja.

Allison Janney vs Laurie Metcalf

Allison Janney je prepričala z glasno izstopajoča igro v filmu Jaz, Tonya o drsalki Tonyi Harding in pobrala vse nagrade. Zmago bi ji lahko preprečila le Laurie Metcalf, ki krasno odigra mamo v filmu Lady Bird, a zaenkrat kaže, da bo Lady Bird na letošnjih oskarjih izvisela. Film pa je vsekakor vreden ogleda, več pa v video oceni.


 

V videoteki DKino v kategoriji Vroče: Oskarji 2018 najdete še druge nominirance za oskarje, med drugim Iztrebljevalec 2049, Kvadrat in Vojna za planet opic.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. marec 2018
3902
1. marec 2018
In oskarja dobi ...