Intervju Beg ljubimcev: Eskapizem v času korone

Tehnik 17. april 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/Begljubimcev-harb-apr20-hero.jpg

Naslov nove serije na HBOju Beg ljubimcev obljublja romanco, a v ozadju ljubezenske zgodbe se skriva tudi nepričakovane skrivnosti in dobro mero humorja.

Producentki serije sta dolgoletni sodelavki Vicky Jones in Phoebe Waller-Bridge, ki v svojem ustvarjanju pogosto prepletata žanre, kot na primer v seriji Ubij Eve, kjer elemente kriminalke popestri črn humor (in ki je prav tako ravno začela novo sezono na HBO GOnovo sezono na HBO GO). Skupaj sodelujeta že vrsto let, med drugim sta sodelovali tudi pri predstavi Fleabag, ki sta jo kasneje priredili v izredno uspešno in večkrat nagrajeno TV serijo in z njo navdušili tako gledalce kot kritike. V središču njune nove serije sta Billy in Ruby, nekdanja ljubimca, ki sta v mladih letih sklenila dogovor, da v primeru, ko eden od njiju pošlje sporoči »BEŽI«, pustita vse in se dobita na vlaku iz New Yorka v Chicago.

Nove epizode bodo na sporedu HBO ob ponedeljkih zvečer, na HBO GO pa dosegljive že od jutra.

V glavnih vlogah sta Merritt Wever in Domhnall Gleeson, ki je v nadaljevanju povedal nekoliko več o seriji in snemanju. Domhnalla Gleesona verjetno poznate iz Vojne zvezd kot generala Huxa, slaven pa je postal že s Harryjem Potterjem kot Bill Weasley, brat enega od glavnih junakov Rona Weasleya. Mimogrede, vsi deli Harryja Potterja, od Kamna modrosti do Svetinj smrti so tudi na voljo na HBO GO.

Kaj vas je pritegnilo k sodelovanju pri seriji Beg ljubimcev?

Ravno sem zaključil zelo težek projekt, ki je terjal svoj davek. Nanj sem bil izredno ponosen, ampak sem želel delati nekaj bolj lahkotnega. Ko sem to omenil agentu, mi je povedal, da so pravkar prejeli scenarij za TV. Nisem razmišljal, da bi delal za TV, saj obožujem filme in to da se zgodba po devetdesetih minutah konča. A vem, da je to moje mnenje v manjšini. Odločil sem se, da bom kljub temu prebral scenarij. In scenarij za Beg ljubimcev je bil neverjeten. Že prej sem bil velik oboževalec Phoebe Waller-Bridge in Vicky Jones, zato sem se tudi srečal z njima. Navdušili sta me z zapletom serije, ki je ponujal neskončno možnosti. Bilo je predobro, da bi izpustil možnost dela s tako briljantnimi ljudmi na tako zabavnem, svežem in navdušujočem projektu.

Beg ljubimcev združuje komedijo z romanco in elementi trilerja. Ali vas je tudi to pritegnilo?

Seveda. Težko je opisati, ampak užival sem v neobičajnosti serije. Moji najljubši deli so tisti, ki spominjajo na film Pred sončnim zahodom (Before Sunset, 2004), a medtem se dogajajo še mnoge druge stvari, ki zgodbo poganjajo naprej. Ves čas nas zanima, kaj hudiča bosta naredila in kaj se bo zgodilo z njunim razmerjem. S tem se je lepo igrati.

Ste bili navdušeni, da boste igrali z Merritt Wever?

Zelo, bil sem navdušen, ko se je pridružila zasedbi. Poznam ljudi, ki so delali z njo in vedel sem, da je zmožna ustvarjati neverjetne stvari. Spremljal sem njeno delo in vedno se je odlično izkazala, zato sem vedel, da bo sodelovanje z njo odlično. Včasih delava s povsem drugačnim pristopom, a pomembno je, kaj se zgodi, ko so prižgane kamere in kaj na koncu vidi občinstvo. Z Merritt sem bil vedno na trdih tleh. V scenah ena na ena se moraš na drugega odzvati v trenutku in Merritt briljira v tem, zato je z njo krasno sodelovati.

 

Kaj nam lahko poveste o svojem liku, Billyju Johnsonu?

On je uspešen motivacijski avtor in govornik, a veliko laže, tako sebi kot tudi drugim. Igral sem že kar nekaj zlobnih tipov, a nikoli nisem na tak način razmišljal o Billyju. Razumem, da so nekatere lastnosti tega lika obupne, ampak menim, da se trudi izboljšati. To v realnem življenju seveda ni izgovor, a v drami je lahko. Mogoče je zmožen spremembe in če je, je Ruby oseba, s katero bi moral pristati. Čeprav mislim, da tudi Ruby ni popolna. Tudi nekatere njene lastnosti so bolj antijunaške kot junaške. V tem sta si podobna. Oba imata ostrino, ampak zgodba te ostrine ne obrusi, temveč jo poudari, kar je bila po mojem zelo pametna ideja.

Ali ste veliko raziskovali motivacijske guruje oziroma t.i.life coache?

Niti ne, ker je Billy do te kariere prišel na nenačrtovan in nenavaden način. Zdelo se mi je, da to izvira iz njegove sposobnosti, da je vedno najbolj očarljiva oseba v prostoru. To se mu je nenehno dogajalo, medtem ko so prostori vse bolj rastli. Bolj sem se osredotočil na to, da sem poskrbel, da je on oseba, ki bi to lahko storil. Mislim, da se spreminja glede na to s kom je v sobi. Odkrit je le z Ruby. Tudi njej laže, ampak če je že s kom odkrit, je z njo. To je dobra protiutež vsemu, kar se dogaja z njim in vsemi lažmi.

Ali ste uživali, ker ste lahko govorili kar z vašim irskim naglasom in povedali tudi nekaj krepkih kletvic?

Bilo mi je kar všeč, ampak načeloma imam rad naglase, kakorkoli čudno se to sliši. Naglas predstavlja dober uvod v lik. Naglas nikogar ne spremeni, a spremeni pogled na osebo in na to, kako se nanjo odziva svet. Resnično uživam v procesu preizkušanja naglasov. Učenje vrstic v naglasu je lahko pomemben način učenja in spoznavanja te osebnosti. Bilo je pa kar osvežujoče, da mi ni bilo treba razmišljati o tem. To je ena stvar manj, ki je v napoto. Kar se pa tiče preklinjanja … Ja, ni kaj dosti drugače, kot je bilo na snemanju. Pred kamero in za njo je bilo precej podobno vzdušje.

Kateri so bili vaši najljubši trenutki na snemanju?

Užival sem, ko sva bila sredi razmerja. Ko ni bilo pomembno, kaj rečeva ali narediva, scena je bila o najinem razmerju in spreminjajoči se dinamiki.Všeč mi je bilo tudi ko sva šla naokrog in spoznavala nove ljudi, kot sta lik Billyjeve bivše osebne asistentke Fione (Archi Panjabi) in Laurel (Phoebe Waller- Bridge).

 

Ste uživali v vsem tem potovanju z vlakom?

Oh, seveda. Ko sem bil mlajši, sem potoval z vlakom po ZDA, v času sprememb in odkritij v mojem življenju. Ko sem prebral scenarij, sem bil povsem zaprepaden nad podobnostmi z mojo izkušnjo in vprašanji, s katerimi sem se takrat ubadal. Ni bilo nostalgično, ampak me je pa vsekakor postavilo v nek določen prostor, kar je bilo zanimivo.

Kaj ni podžiganje starih ljubezni nekaj posebno romantičnega?

Seveda, gre za ljubezen tvojega življenja, ki je nisi videl že leta, nato se nenadoma spet srečata. To je vedno zmeraj pomembna tema v dramah in pripovedih; še posebej če gre za tvojo prvo ljubezen. To doda še dodatno raven. Gre za čudovito in zanimivo stvar ne glede na starost. Zavedanje in pogovori o skupnih izkušnjah Billyja in Ruby so resnično krasni in izredno zgovorni sredi te kaotične zgodbe. Njuno razmerje razišče na zares zanimiv način.

A je Billy romantik po srcu?

Billy se trudi dokler gre. Takšen je v vseh vidikih svojega življenja, razen kadar je z Ruby. Takšen je deloma tudi zaradi njunega odnosa. Resnično misli, da bosta skupaj za vedno. Mislim, da je 15 let razmišljal o tem, kako bo njegovo življenje boljše, če bo spet skupaj z Ruby. In potem se nenadoma zdi, da se to dogaja.

Kako bi Beg ljubimcev opisali neznancu?

Serije ne bi primerjal z ničemer drugim, osredotočil bi se na njeno edinstvenost in osnovno premiso. V srčiki gre za fanta in dekle, ki se nista videla 15 let, a sta drug drugemu ljubezen življenja. Odkar sta se razšla, nista bila v stiku, a sta se dogovorila, da če pošljeta sporočilo »BEŽI«, bosta pustila vse in šla skupaj na vlak po ZDA. Že samo ta začetek se mi zdi, da pove veliko. Ko sem jaz to izvedel, me je zelo zelo zanimalo.

Kako se Beg ljubimcev vključuje v vaš širši nabor projektov?

Poskušam delati z dobrimi, talentiranimi ljudmi na projektih, ki so drugačni od tistih, na katerih sem že delal. S tem sem obkljukal oboje. Po vseh dramah je bilo fino ustvarjati komedijo. Pri tem sem resnično užival in upam, da je bodo tudi gledalci.

 

Ali sami želite kdaj pobegniti od vsega?

No, v tem trenutku ne morem nikamor pobegniti, ker moramo ostati doma. Ampak razumem privlačnost skoka na vlak po ZDA. Mislim, da vsi kdaj postanemo preobremenjeni, skrbijo nas odločitve, ki smo jih sprejeli in se počutimo, kot da smo si ustvarili zapor. Mislim, da se bo to dotaknilo veliko ljudi. Razumem Billyja in Ruby, čeprav nisem prepričan, da bom kadarkoli dovolj pogumen za kaj takega.

Kakšno je vaše mnenje o predvajanju serije v tem čudnem času?

Seveda se trenutno dogajajo veliko bolj pomembne stvari v svetu, ampak serija lahko ponudi nekaj prijetnega eskapizma. Mene je k seriji Beg ljubimcev pritegnila njena drugačnost, da je zabavna, navdušujoča in o ljubezni in to so razlogi, ki prepričajo k ogledu, ne glede na to, ali moramo ostati doma, ali lahko hodimo naokrog. Trdo sem delal in sem ponosen na serijo. Upam, da bo ljudem všeč.

Ljubimca na voljo na HBO GO in HBO OD, z novimi epizodami vsak ponedeljek. Če uporabljate NEO, za ogled zgolj pritisnite tipko z mikrofonom in recite »Ljubimca na begu« ali pa »HBO GO«.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. april 2020
5141
17. april 2020
Intervju Beg ljubimcev: Eskapizem v času korone