Intervju Varuhi: “Ljudje si nadenejo maske, da dobijo moč.”

Igor Harb in Tamara Harb 4. november 2019 Čas branja članka: 8 min
/PublishingImages/varuh-intervju-harb-nov19-hero.jpg

Kultni strip Varuhi avtorjev Alana Moora in Dava Gibbonsa velja za eno temeljnih del ameriške literature 20. stoletja. Dogajanje je postavljeno v alternativno zgodovino, v kateri so se pojavili superjunaki in spremenili tok dogodkov. ZDA so tako zmagale v vietnamski vojni, maskirani junaki in superjunak pa delajo za vlado; ker so resnični, pa niso zanimivi za strip, kjer namesto njih kraljujejo zgodbe o piratih.

Leta 2009 je strip dobil filmsko različico v režiji Zacka Snyderja, ki je postregla z nekaj krasnimi vizualnimi rešitvami, a je največje oboževalce stripa pustila hladne, saj je predvsem kopirala formo. Zgodba stripa in filma je postavljena v leto 1985, na vrhunec hladne vojne, ko skupina večinoma upokojenih superjunakov preiskuje serijo umorov nekdanjih junakov.

Film Varuhi je na voljo DKinu.

Čisto sveža HBOjeva serija Varuhi prav tako črpa iz tega sveta in nadaljuje zgodbo 34 let kasneje, torej v sedanjosti. Pri tem pa je dogajanje za začetek osredotočeno predvsem na rasne napetosti v ameriškem mestu Tulsa, kjer se policija skriva za maskami in v svoje vrste vključuje tudi vigilante. Glavna junakinja Angela Abar, pod krinko znana kot Sestra noč, raziskuje nenadno vrnitev rasistične milice, ki načrtuje teroristične napade. Zgodba serije se navezuje še na posledice dogodka iz konca stripa in vpliv, ki so ga pustili nekateri izmed junakov. Rorschach je postal navdih za teroriste, Dr. Manhattan je še zmeraj na Marsu, medtem pa Adrian Veidt oz. Ozymandias v dvorcu skrivnostno načrtuje nov podvig. A pogon dogajanja serije sega še skoraj stoletje nazaj, saj se začne z masakrom v Tulsi leta 1921, v katerem je umrlo vsaj 300 temnopoltih ljudi. Tolpa pobesnelih belcev jih je hladnokrvno ubijala, požigala vse okrog sebe, dvokrilni avioni pa so nanje metali bombe, tako je več kot 10.000 ljudi ostalo brez strehe nad glavo. Čeprav se dogajanje zdi skoraj kot fantastika, pa ta del zgodbe temelji na resničnih dogodkih.

 

Serija Varuhi je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri na kanalu HBO, isti dan pa je na voljo tudi prek storitev HBO OD in HBO Go.

Avtor serije je Damon Lindelof, ki nas je mučil že z zapleti v serijah Skrivnostni otok in Ostali. Angelo oz. Sestro noč upodobi letošnja dobitnica oskarja Regina King, pridružijo pa se ji še Jeremy Irons, Don Johnson, Tim Blake Nelson in Jean Smart. Tim Blake Nelson, ki v seriji igra zamaskiranega detektiva z vzdevkom Zrcalo, in Jean Smart, v vlogi agentke FBI-ja Laurie Blake, sta v nadaljevanju povedala nekoliko več o seriji, njunih likih in grozljivih dogodkih v Tulsi.

Kdo sta Zrcalo in Laurie Blake in kakšno vlogo imata v seriji Varuhi?

Jean Smart: Laurie Blake, ki je pravzaprav Laurie Juspeczyk, je sedaj agentka FBI-ja, ki lovi maskirane vigilante. Nekoč je bila tudi ona ena izmed njih, prav tako njena starša, zato je vse nekoliko bolj zapleteno, saj se Laurie spopada z množico izredno negativnih občutkov in prtljago iz otroštva. Na FBI-ju je pristala iz različnih vzrokov in lovi vigilante, ki po njenem mnenju niso le smešni, ampak tudi nevarni. Istočasno pogreša nekdanje življenje in vznemirljive čase, ko je bila še mlada, ko je spoznala Dr. Manhattna in se zaljubila. Bila je zvezda in vse je bilo zelo vznemirljivo, a ker obdobja z Dr. Manhattnom ni znala pustiti za sabo, je bilo to zanjo resnično boleče.

 

Tim Blake Nelson: Zrcalo je v viziji Damona Lindelofa lik, ki nosi povsem zrcalno masko in dela za policijo v Tulsi. Med zasliševanjem njegova maska osumljence sooči z njihovo podobo in tudi s pomočjo tega poskuša Zrcalo razkriti resnico. On je legaliziran vigilant, v kar se je policija v tem alternativnem vesolju pač spremenila.

Zrcalo je torej vigilant z masko, ampak Laurie ga samo zaradi tega ne more aretirati, saj je njegovo delovanje torej uzakonjeno? Pogovorimo se še o scenah Zrcalovih zaslišanj. Gre za vizualno osupljive posnetke, ki pa tudi gledalcem vzbudijo precej neprijetne občutke. Čeprav niso nasilne, iz njih seva policijsko nasilje in mučenje. Kako jih je bilo odigrati?

Tim Blake Nelson: Bile so izredno … kako bi jih opisal? Kot igralec sem dobil izredno moč, saj še nikoli nisem izkusil toliko moči, kot na tem snemanju med igranjem tega lika z masko. Vsa ta moč me je skoraj prestrašila. In potem se v prekrasnem trenutku mojega igralskega življenje zaradi Jean in njenega lika karte obrnejo in sledi nenadna izguba moči, kar je bilo zame kot igralca resnično zanimivo doživetje.

Zanimivo je spremljati transformacijo lika, ko nadene masko. Jean, verjetno bi pogrešali to zmožnost transformacije in nekakšno izvzetost iz tega kar počnete.

Jean Smart: Da, in da spravim kogarkoli, ki se z njim ukvarjam, v povsem ranljiv podrejen položaj. Skoraj kot krvnik s kapuco.

Anonimnost daje moč.

Jean Smart: Nisem odgovorna za svoja dejanja. Samo opravljam svoje delo.

Tim, vaš lik ima eno bolj izstopajočih mask v serji.

Tim Blake Nelson: Mislim, da serija ne raziskuje le, kaj se zgodi, ko se liki dobesedno skrijejo za maske, ampak tudi kako uporabljamo maske, pa če jih nosimo ali ne. Kako se na primer obnašamo do trgovca v lokalni trgovini, do katerega smo prijazni, pa čeprav smo morda imeli grozno jutro. A hkrati tudi izberemo predstavnike, ki se zavestno pretvarjajo in skrivajo za maskami in identitetami, ki jih priredijo za nas, da glasujemo za njih. Torej, to se dogaja v vsakdanjem življenju, pa tudi na širši ravni. Ljudje si nadenejo maske, da dobijo moč.

 

Jean Smart: Govorimo tudi o tem, kako so telefoni in računalniki postali sodobne maske, s pomočjo katerih se ljudje počutijo anonimne in pljuvajo vse povprek. Ko se z drugimi ne srečajo iz oči v oči, se obnašajo precej primitivno.

Tim, vi ste iz Tulse. Ste se tudi zaradi tega odločili sodelovati pri seriji?

Tim Blake Nelson: Prepričale so me tri stvari. Prva je bila Damon Lindelof, druga Damon Lindelof, ki ustvarja Varuhe, tretja pa ta lik. Tako da, ja, lik je tretja stvar in Tulsa četrta.

Menite, da ljudje, ki niso iz Tulse, poznajo zgodovino mesta in vedo za masaker, ki se je zgodil?

Tim Blake Nelson: Približuje se stoletnica tega sramotnega dogodka in tudi to bo pripomoglo k temu, da bodo ljudje izvedeli. Pripravlja se dokumentarec in tudi mesto se zato vse bolj sooča s preteklostjo. Nenazadnje bo tudi ta serija predstavila ta dogodek, enega najhujših, če ne celo najhujši, rasni masaker v ameriški zgodovini.

Jean Smart: Presenečena sem, da se o tem ni več vedelo. Če bi šlo za večje mesto ali za katero od mest na obali, bi se o tem več govorilo.

Ali kot nekdo, ki je odrastel v Tulsi, menite, da so rasne napetosti in ideje o nadvladi belcev, ki smo jim priča, prisotne že od nekdaj in da je postal sprejemljiv le način izražanja rasizma, ali da gre za nov element, ki se ga spodbuja in podžiga?

Tim Blake Nelson: Mislim, da je to nekaj, kar se razvija od našega izvirnega greha naprej. Lik Joanne Bruden v Faulknerjevi Svetlobi v avgustu govori o tem, da rasizem ne bo nikoli izginil. Verjetno res ne. Če se ne bomo prej uničili, ne bo šel stran, dokler ne bomo preprosto ena mešana rasa in mislim, da verjetno gremo v tej smeri. Čeprav vemo, da je homo sapiens uničil neandertalca, verjetno imamo nekaj naendertalca tudi v nas. Mislim, da je to stvar evolucije – rasizem ne bo izginil, dokler ne bomo vsi eno, a upam, da bo človeštvo obstalo tako dolgo, da bomo temu priča.

Jean Smart: Jaz sem nekoliko bolj optimistična kot Tim. Mislim, da bomo našli način s pomočjo znanja, izobrazbe in skupnega življenja. V 60. in 70. letih smo šli v neko drugo optimistično, a nerealno smer, ko naj ljudje ne bi videli barve kože. Mislim, da afroameriška skupnost tega ne želi več. Mislim, da se želijo identificirati kot Afroameričani in da moramo spoštovati njihovo zgodovino in kulturo, da se bomo medsebojno spoštovali in soobstajali. Vsakič, ko ustvarimo serijo, kot so Varuhi – ali film ali napišemo knjigo ali pesem – upam, da to spodbudi ljudi, da o tem vsaj malo razmišljajo.

Foto: HBO


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. november 2019
4905
4. november 2019
Intervju Varuhi: “Ljudje si nadenejo maske, da dobijo moč.”