Bond, James Bond. V celoti. Kar dvojno.

Igor Harb in Tamara Harb 15. december 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/007-bond-harb-dec20-hero.jpg

Ni še jasno, kdaj si bomo lahko ogledali nov film o Jamesu Bondu, Ni čas za smrt, ampak po novem so vsi filmi o Jamesu Bondu na voljo na HBO GO, že nekaj časa pa si jih lahko ogledate tudi na Voyo.

HBO GO in OD sta na voljo naročnikom na programsko opcijo HBO, Voyo pa naročnikom z aktivirano opcijo Voyo. Te opcije so v promocijskem obdobju na voljo brezplačno za 12 mesecev ob sklenitvi naročniške pogodbe za 24 mesecev. Več podrobnosti: > https://www.telekom.si/akcija-12-mesecev-brezplacno

Agent njenega veličanstva 007 je najbolj slavni filmski vohun vseh časov in skozi dobrega pol stoletja je zaznamoval svoj čas ravno tako kot je slednji zaznamoval njega. Prvi filmi s Seanom Conneryjem v glavni vlogi so bili solidni trilerji s fantastičnimi zgodbami in megalomanskimi zločinci. Visoka raven produkcije in igre je zakrila šundovske elemente, zmeraj prisoten humor pa je vse skupaj naredil zabavno in predvsem primerno za večkraten ogled. Številni oboževalci še danes prisegajo na Conneryja kot najboljšega Bonda, saj je bil najbolj surov in možat, ob tem pa tudi eleganten. Čeprav je prikaz vohunjenja bližje ZF kot dejanskemu stanju, so prvi filmi vseeno izpostavljali nekatere osnovne globalno politične konflikte svojega časa, predvsem rivalstvo med zahodom in Sovjetsko zvezo.

Moorova doba

Connery se je večkrat poslovil in se nato spet vrnil kot Bond, vmes so ga producenti poskusili zamenjati z avstralskim manekenom Georgem Lazenbyjem, a ta ni imel dovolj karizme, zato so se odločili za Rogerja Moora, ki je bil že med kandidati za prvi film, Dr. No. V tistem času so bili vohunski trilerji popularen žanr, a v duhu sedemdesetih paranoični in apatično zamorjeni. Moorov Bond pa je žel uspehe, ker je ponudil prav nasprotno: lahkotno zabavo z veliko humorja in zlobneže s komično zmešanimi načrti. Poleg tega so ti filmi sloveli predvsem po lepih, t.i. Bondovih dekletih. Roger Moore je bil na platnu zmeraj videti kot plejboj, a v resnici ga je ta vidik Bonda precej motil, sploh, ko je ugotovil, da je kar 29 let starejši od soigralke in hkrati tudi starejši od njene mame.

Konec osemdesetih

Moora je konec osemdesetih nasledil Timothy Dalton, a je ostal za zgolj dva filma, ki sta v akcijo vnesla kanček več realizma, a sta bila zato tudi manj zabavna. Kar je škoda, saj je Dalton v drugih vlogah izkazal krasen igralski obseg ter tudi dobro mero občutka za akcijo in humor. Po kratkem premoru ga je nasledil veliko bolj tradicionalno bondovski Pierce Brosnan in njegov prvi film Goldeneye je postavil zlati standard bondiad za devetdeseta. Žal ga kasneje ni presegel, čeprav so nekateri prišli precej blizu. Kljub temu tudi Brosnanova kombinacija humorja in galantnosti ni zmogla vzdržati pritiska časa in po prelomu tisočletja se je moral posloviti.

Nova doba

In tako smo v aktualni dobi Jamesa Bonda, ki jo je zadnjih petnajst let zaznamoval Daniel Craig. Ta je prvi plavolasi Bond, takšen kot si ga je zamislil avtor knjižnih predlog Ian Flemming (čeprav nima brazgotine čez pol obraza), kar mnogim oboževalcem sprva ni šlo v račun. Ti filmi izkazujejo akcijski tempo in surovost, ki je značilna za sodobne akcijske filme, a imajo vseeno precej več stila. Humor je bolj naključni element, a filmi so primarno trilerji.

Z napovedanim, a že dvakrat prestavljenim Ni čas za smrt se bo tudi ta doba zaključila, zato ni napačno začeti razmišljati, kaj bo prinesla prihodnja. Zaradi Craigove vztrajnosti sta zdaj že nekoliko prestara dva najbolj vroča in zanimiva kandidata: Idris Elba in Gillian Anderson. Mnogim se ob takih idejah naježi koža, a Bond prihodnosti ne bo namenjen generaciji, ki je v tej vlogi pripravljena videti zgolj belca srednjih let, kako osvaja komajda polnoletna dekleta. Akcijske filme že tako vse bolj dominirajo junakinje, tako da je vsekakor čas, da na ta vlak stopi tudi Bond. To seveda ne pomeni, da je njegova zapuščina v teh filmih za smetišče zgodovine, prav vsak je na svoj način fascinanten.

Ti filmi so na voljo v videotekah HBO GO in HBO OD in Voyo. HBO GO in OD sta na voljo naročnikom na programsko opcijo HBO, Voyo pa naročnikom z aktivirano opcijo Voyo. Te opcije so v promocijskem obdobju na voljo brezplačno za 12 mesecev ob sklenitvi naročniške pogodbe za 24 mesecev. Več podrobnosti: > https://www.telekom.si/akcija-12-mesecev-brezplacno


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. december 2020
5503
15. december 2020
Bond, James Bond. V celoti. Kar dvojno.