Jaz, Tonya in športni duh v videotekah

/PublishingImages/i-love-tonya-harb-hero.jpg

Zgodba o napadu na ameriško drsalko Nancy Kerrigan, ki ji je pred državnim prvenstvom nekdo skušal zlomiti nogo, je leta 1994 obkrožila svet. In verjetno je večina mnenja, da jo je poškodovala njena kolegica drsalka Tonya Harding.

A film Jaz, Tonya razkriva, da je zgodba veliko bolj zapletena in da resnica ni le ena. Pred nastankom scenarija je avtor opravil podrobne intervjuje z vpletenimi, ugotovil, da je njihov pogled na do​godke povsem različen, nato pa je režiser te različne interpretacije tudi uspešno prenesel na film. Tonya Harding ni udarila svoje kolegice, ampak je to storil znanec njenega bivšega moža. Sama sicer zanika kakršnokoli vpletenost, ali je sodelovala pri organizaciji napada pa presodite sami. Zloglasni dogodek je predstavljen skozi več perspektiv, saj junaki pogosto neposredno nagovorijo gledalca, vendar nam film predvsem poskuša pokazati, kdo je Tonya Harding, od kod prihaja, zakaj je bila v svetu drsanja nezaželena in kako so jo oblikovale življenjske okoliščine.

Če ste ljubitelj zgodb o športnikih posneti po resničnih dogodkih, si oglejte naš izbor v videoteki DKino.

Oglejte si video oceno filma Jaz, Tonya


 

Jaz, Tonya je trenutno v kinu.

Program (The Program)

Kolesar Lance Armstrong je veljal za športnega boga, priljubljenost pa je še potenciralo njegovo humanitarno delo. Nato je v nekaj dneh padel na trda tla, ko je prišlo na dan, da je svoje uspehe dosegal s pomočjo nedovoljenih poživil, za njim pa je stal odlično naoljen stroj. Ljubitelji kolesarjenja dolgo niso verjeli, da bi Armstrong lahko tako izrabljal svoje telo, sploh v luči njegovega boja proti raku. A ko je 2013 v intervjuju z Oprah priznal očitano, je bilo zgodbe o neverjetnem uspehu konec.

Program (The Program) delno temelji na knjigi Seven Deadly Sins novinarja Davida Walsha in je na voljo v DKino.


 

Bitka med spoloma (Battle of the Sexes)

Leta 1973 sta se v legendarnem dvoboju pomerila ena najboljših tenisačic, Billie Jean King, in nekdanja številka ena moškega tenisa, 55-letni Robert Riggs, ki je bil tudi predan igralec na srečo. To je bil čas, ko so se tenisačice borile za enakopravnost v tem športu in za enakovredno plačilo, ki jim ga staroste športa niso hotele priznati. Prisotnost šovinističnih opazk v filmu je pričakovano precejšnja, čeprav naj bi jih pri pripravi scenarija celo omilili, saj jih je skrbelo, da bi sodobni gledalci menili, da gledajo parodijo.

Čeprav je v središču legendarni dvoboj, je zgodba spletena okrog Billie Jean King, ki jo odlično odigra oskarjevka Emma Stone. Tenisačica najprej ni pristala na dvoboj, a ko je Riggs premagal njeno kolegico, si je premislila, saj je vedela, da bi njena zmaga prinesla pomembno izboljšanje statusa ženskega tenisa in odnosa do žensk v družbi. V vlogi Riggsa je prav tako odličen Steve Carell.

Bitka med spoloma (Battle of the Sexes) je komična športna drama, ki je na voljo v DKino.


 

Najsrečnejši dan Ollija Mäkija

Film o odličnem finskem boksarju Olliju Mäkiju je precej neobičajen predstavnik tega žanra, ki iskreno spregovori tudi o človeku izven ringa. Leta 1962 se je Olli Mäki, sicer podeželski pek, boril za naslov svetovnega prvaka z Američanom Daveyjem Moorom in povsem pogrnil. A po njegovih besedah je ta dan bil njegov najsrečnejši dan v življenju, saj sta z izvoljenko takrat kupila zaročna prstana.

Romantična športna drama nam razkrije ozadje boksarskega dvoboja in trde priprave neizkušenega mladeniča (ki poleg treningov vključujejo tudi klečeplazenje pred sponzorji), a fokus je prav tako na ljubezni glavnega junaka, ko se odloči, da bo kljub visokim zahtevam okolice in celega naroda, poslušal svoje srce. Krasen film za zmenek.

Najsrečnejši dan Ollija Mäkija je na voljo v DKino.


 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. april 2018
3933
1. april 2018
Jaz, Tonya in športni duh v videotekah