Jennifer Aniston: zvezda devetdesetih, ki še vedno žari

Igor Harb in Tamara Harb 9. februar 2023 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/igralka_meseca_aniston_harb_feb23_hero.jpg

Jennifer Aniston je že zelo hitro vedela, da želi igrati, a do serije Prijatelji ni dobila prave priložnosti. Čeprav so avtorji serije razmišljali, da naj se poteguje za vlogo Monice, so se nazadnje odločili, da Courteney Cox bolje ustreza temu liku, Jennifer Aniston pa je z vlogo Rachel postala ikona devetdesetih in ena najbolje plačanih igralk na svetu. In od takrat njena slava ni usahnila. A najprej se vrnimo v devetdeseta, ko so bili vsi na trnih, kaj se bo zgodilo z Rachel in Rossom.

Televizija: od Prijateljev do Dobro jutro

Aniston je resda zaslovela s TV serijo Prijatelji (Friends), a po zaključku te zgodbe se je na TV vračala le občasno, za epizodne vloge. Za vlogo v seriji 30 Rock je celo prejela nominacijo za emmyja, pojavila se je tudi v seriji Zabavna ločenka, kjer je bila v glavni vlogi njena nekdanja soigralka Courteney Cox. A resnično se je na TV vrnila šele petnajst let po Prijateljih z Applovo serijo Dobro jutro (The Morning Show), v kateri njenega sovoditelja jutranjega programa, ki ga igra Steve Carell, odpustijo zaradi spolnega nadlegovanja, nato pa dobi novo sodelavko v podobi Reese Witherspoon. Serija sicer temelji na knjigi, a je prva sezona poskušala uloviti zeitgeist in nasloviti gibanje #jaztudi.

Nekateri deli Prijateljev so na voljo na HBO 2. Celotna serija Prijatelji in Prijatelji spet skupaj, ki je nastala leta 2021, ko se je ponovno dobila celotna zasedba, pa sta na voljo na HBO Max.


Komedije: Kako dobiti nogo, Kako se znebiti šefa, Mi smo Millerjevi

Čeprav so Jennifer Aniston po vlogi Rachel najraje dali vloge v romantičnih komedijah, kot so In prišla je Polly, Lovec na glave in Moja neprava žena, je zablestela v nekoliko bolj neobičajnih komičnih vlogah. Prepričala je že z vlogo natakarice v kultni črni komediji Kako dobiti nogo (Office Space) o skupini nezadovoljnih zaposlenih v programerskem podjetju iz devetdesetih in kasneje seveda z vlogo grozne šefice v Kako se znebiti šefa, za katero je prejela MTV-jevo nagrado za najboljšo gnido na zaslonih, pri čemer je bilo videti kot, da se v tej vlogi skrajno zabava. Šefica je tudi v filmu Božična žurka v pisarni, kjer zaposleni poskušajo rešiti svoje službe z žurko, ki pa povsem uide izpod vajeti. V priljubljenem filmu Mi smo Millerjevi Anniston postane mama v namišljeni družini, da bi iz Mehike pritihotapili droge. Zadnja dva filma je posnela z Adamom Sandlerjem, s katerim sta sodelovala že pri romantični komediji Moja neprava žena, tokrat pa se odlično ujameta kot par, ki se odpravi na počitnice v Evropo, da bi popestrila zakon, nato pa jima podtaknejo umor. V kratkem bo združila moči s še eno zvezdo devetdesetih, Julio Roberts, film bo režiral Max Barbakow (Palm Springs), obe igralki pa bosta sodelovali tudi kot producentki.

Mi smo Millerjevi je na voljo v HBO Max, Božična žurka je na voljo v DKinu.


Neodvisni film: Pridna punca, Cake in Bogate prijateljice

Za vlogo v filmu Cake iz leta 2014 so ji napovedovali celo nominacijo za oskarja, a je pristala med osmoljenci. Za to vlogo, ki je po mnenju mnogih njena najboljša, je bila nominirana za več nagrad. Jennifer Aniston igra žensko, ki v prometni nesreči izgubi sina, nenehno fizično in psihično bolečino pa utaplja v kokteljih zdravil in alkohola. Nekaj drugačnega je poskušala tudi sredi snemanja Prijateljev z vlogo Justine v filmu Pridna punca (The Good Girl) iz 2002, ki je imel premiero na festivalu Sundance. Scenarij je napisal Mike White, avtor Belega lotosa. Justine ima razmerje s sodelavcem, ki z njo postane obseden, hkrati pa za to izve možev najboljši prijatelj, ki jo začne izsiljevati. Nekaj let kasneje je posnela film Bogate prijateljice (Friends With Money) z impresivno zasedbo, poleg nje namreč igrajo še Frances McDormand, Kathleen Keener in Joan Cusack, ki se skupaj prebijajo skozi življenje, le da je lik Jennifer Aniston ostane brez službe, je nenehno brez denarja in začne čistiti hiše, medtem ko so ostale bogate.


Producentka: od Plana B do Echo Films

Čeprav še dandanes hollywoodske igralke v srednjih in starejših letih težko dobijo vloge, so bile včasih že pri tridesetih povsem degradirane, ne glede na uspešnost njihove kariere. Mnoge igralke so ustanovile producentske hiše, da bi na svojo kariero in like lahko imele večji vpliv. Jennifer Aniston je, odkar je postala Rachel v Prijateljih, nenehno polnila stani medijev, pa če je za to bil razlog ali ne. Zadnje čase je o tem tudi večkrat odkrito spregovorila, prav tako o šovinističnem odnosu, ki ga je bila pogosto deležna. Že leta 2002 je skupaj z Bradom Pittom in Bradom Grayem ustanovila produkcijsko hišo Plan B, a je nato 2005 izstopila iz lastništva, leta 2008 pa skupaj s producentko Kristin Hahn ustanovila Echo Films, tako je kot producentka svoj pečat dala tudi filmu Cake, seveda pa je sodelovala tudi pri seriji Dobro jutro in uspešnici Murder Mystery. Za v prihodnje ima v delu še precej filmov, vključno z zgoraj omenjeno komedijo z Julio Roberts in biografskim portretom Denise White, nekdanje misice, ki je postala izredno uspešna agentka profesionalnih športnikov, prva zvezda v takrat povsem moškem svetu.

Filme Jennifer Aniston lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Jennifer Aniston« in že se ti bo prikazal nabor njenih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralka meseca – Jennifer Aniston in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati z glasovnim ukazom »igralka meseca«.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. februar 2023
6110
9. februar 2023
Jennifer Aniston: zvezda devetdesetih, ki še vedno žari