Jim Carrey: igralec mnogih obrazov

Igor Harb in Tamara Harb 17. januar 2023 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/Igralec-meseca-jim-carrey-tharb-jan23-hero.jpg

Igralca meseca Jima Carreya smo nazadnje lahko videli kot zlobneža dr. Robotnika v filmih o hitrem, modrem bitju Sonicu, ki temelji na istoimenski igri. S to vlogo naj bi se menda celo poslovil od snemanja filmov. No, vsaj tako je izjavil v enem od intervjujev pred letom dni. A igralec si pogosto vzame dolge odmore, nato pa ga najde kak zanimiv scenarij in se spet pojavi na filmskem platnu ali celo TVju. Bomo videli, kako dolgo bo trajala upokojitev.

Vsi njegovi filmi, ki so na voljo v videotekah ali so na sporedu na TVju, so zbrani v NEO v sklopu Igralec meseca.

Kralj komedij: Ace Ventura, Maska, Butec in butec

Jimu Carreyju kljub več poskusom sicer nikoli ni uspelo postati del redne zasedbe legendarne oddaje Saturday Night Live, kjer so se kalili nekateri največji ameriški komiki, a je leta 1994 nenadoma očaral občinstvo, ko so v kino prišli kar trije filmi, v katerih je pokazal vse svoje sposobnosti. Pa čeprav se niso vsi najbolje postarali. V Ace Ventura - nori detektiv (Ace Ventura: Pet Detective) Jim Carrey vsako minuto, ko je na zaslonu, poskuša iz nas izvabiti smeh, v njegovem najuspešnejšem film tega leta Maska (The Mask) pa se s pomočjo maske prelevi iz dolgočasnega bančnika v superjunaka, ki nove supermoči uporabi najprej za norčije, na pa še v boju proti zločincem. Verjetno ni nikogar, ki še ni slišal za film Butec in butec (Dumb and Dumber), povsem zabaven, a resnično neumen film s povsem neumnima likoma, ki sta jih upodobila Jim Carrey in Jeff Bridges. Moči sta ponovno združila leta 2014 in posnela nadaljevanje Butec in butec DA. Ti filmi so Jima Carreya leta 1994 katapultirali med superzvezdnike, hkrati pa se je težko otresel njihovega vpliva na nadaljnje vloge.

Ace Ventura - nori detektiv je bil pred kratkim predvajan na kanalu AMC, tako ga lahko ujameš z ogledom nazaj, konec meseca pa bo na sporedu kanala FOX Movies. Butec in Butec DA je na voljo v videoteki DKino.

Resne vloge: Trumanov šov, Človek z lune, Večno sonce brezmadežnega uma

Kot izrazito komičen igralec Jim Carrey ni posnel prav veliko filmov z resnejšimi vlogami, pa čeprav se je v njih praviloma odlično izkazal. Njegova verjetno najboljša in tudi najmanj tipična je vloga v filmu Večno sonce brezmadežnega uma, kjer se povsem otrese fizične komedije in želje po smehu občinstva in se povsem prepusti scenariju Charlieja Kaufmana in režiji Michela Gondryja. Njegovo partnerko v tej nenavadni zgodbi o paru, ki se razide in se nato odloči, da si bosta izbrisala spomin na razmerje, upodobi Kate Winslet. Odličen je tudi v Trumanovem šovu, kjer igra človeka, ki vse svoje življenje živi v resničnostnem šovu, a tega dolgo ne ve. Povsem se je potopil tudi v vlogo komika Andyja Kaufmana v biografiji Človek z lune, ki jo je režiral Miloš Forman. Za to vlogo je prejel tudi zlati globus, prav tako za Trumanov šov, žal pa ne za Večno sonce brezmadežnega uma, za katero je izvisel tudi pri nominacijah za oskarja. Film je sicer prejel oskarja za scenarij, nominirana pa je bila tudi Kate Winslet.

Od Grincha do dr. Robotnika

Nazadnje smo Jima Carreya gledali kot dr. Robotnika v igranih filmih o hitrem, modrem bitju Sonicu, ki seveda temelji na priljubljeni igri. V svoji dolgi karieri pa je upodobil že marsikoga, od Ugankarja v filmu Batman za vse čase leta 1995, nato pa tega lika nismo videli na filmskem platnu vse do lanskega Batmana v režiji Matta Reevesa, kjer ga igra Paul Dano. Seveda vsi poznamo Grincha, zadrgnjenca, ki ne mara božiča, a v katerem vseeno bije toplo srce. Ušla mu ni niti vloga slehernika, ki prejme božje moči v filmu Vsemogočni Bruce, v katerem se igralec sijajno zabava in ponovno pokaže vso svojo šaljivost. Zapomnili pa si ga bomo tudi po filmih Zgaga in Ti, ti lažnivec, v katerem Jim Carrey igra lik, ki ga obsede demon in mu prepreči laži, tudi tiste povsem neškodljive.

Ježek Sonic je na voljo v DKinu, drugi del pa na HBO Max, kjer najdete tudi film Batman za vse čase.

TV: Težave g. Picklesa in Saturday Night Live

Na začetku kariere se je tako kot mnogi seveda pojavil v mnogih TV serijah, filmih in oddajah, nato pa ga TV zasloni dolgo niso več videli do leta 2018 s serijo Težave g. Picklesa (Kidding) , v kateri upodobi človeka, ki že celo življenje nastopa v otroški oddaji na TVju, a se sedaj sooča z izgubo in težavnim družinskim življenjem. Serija je sicer požela dobre kritike, a razočarala ljubitelje Carreyvih bolj fizičnih komedij. Leta 2020 pa je končno nastopil tudi v več delih oddaje Saturday Night Live, v kateri je upodobil trenutnega ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Filme Jima Carreya lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Jim Carrey« in že se ti bo prikazal nabor njegovih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralec meseca – Jim Carrey in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati z glasovnim ukazom »igralec meseca«.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
17. januar 2023
6090
17. januar 2023
Jim Carrey: igralec mnogih obrazov