Kako bosta Stotnica Marvel in Ant-Man rešila Maščevalce

Igor Harb in Tamara Harb 12. marec 2019 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/marvel-teh-harb-mar19-hero.jpg

Po Thanosovem tlesku s prsti v Brezmejni vojni in uničenju polovice živih bitij v vesolju, ki je sledilo, smo se vsi spraševali, kakšna bi lahko bila rešitev. Zgodbe iz stripov so dale nekaj idej, zaključek Ant-Mana in Ose tudi, a zdaj vse kaže, da bo ključno vlogo odigrala Stotnica Marvel. Ne le, da je prva Marvelova superjunakinja z lastnim filmom, je tudi najmogočnejše bitje, kar smo jih doslej srečali. Gremo po vrsti, še prej pa opozorilo, članek vsebuje manjše kvarnike za Stotnico Marvel in večje za vse ostale Marvelove filme.

Film Stotnica Marvel je trenutno v kinu in po odzivih kritikov in gledalcev je že postal prva velika uspešnica tega leta. V glavni vlogi je oskarjevka Brie Larson, ki je mimogrede, prva oskarjevka med Maščevalci. Najprej jo spoznamo kot vesoljsko bojevnico Vers, ki iz rok strelja fotonske žarke. Ko v misiji pristane na Zemlji (v devetdesetih), spozna mladega Nicka Furyja in skupaj morata razrešiti celo serijo skrivnosti in zarot. V filmu nastopijo tudi Jude Law, Annette Benning in Ben Mendelsohn. Več v video oceni.

 

Stotnica Marvel je trenutno v kinu.

Maščevalka se vrača

Lanski film Maščevalci: Brezmejna vojna je bil veliki pok h kateremu je filmski studio Marvel gradil celo desetletje, skozi 19 filmov. Iron Man, Stotnik Amerika, Varuhi galaksije, Thor, Doktor Strange, Spider-Man, Črni panter … vsi so združili moči proti vesoljskemu titanu Thanosu, ki je na poti uničenja zbiral t.i. brezmejne kamne, elementarne moči, da bi z njimi naredil dokončni red v vesolju. Njegova filozofija je bila, da bi vsak posamezni planet in posledično tudi vsaka galaksija in vesolje lahko živel kot v raju s polovico prebivalstva. In s tleskom s prsti je na koncu filma to tudi dosegel ter med drugim v prah povrnil Doktorja Strangea, Spider-Mana, Črnega panterja, večino Varuhov galaksije in Nicka Furyja. A tik preden se je slednji razpršil je pritisnil na pager, ki je priklical Stotnico Marvel. V napovednikih je zaenkrat še nismo videli, a saj je njen film dovolj zgovoren. Oglejte si napovednik za Zaključek.


 

Maščevalci: Zaključek prihajajo v kino konec aprila 2019.

Kvantni svet

Stotnica Marvel ni bil edini Marvelov film, ki je prišel v kino po Brezmejni vojni. Ant-Man in Osa se odvija tik pred dogodki Brezmejne vojne in junaki sploh ne izvejo za napad na New York in bitko v Wakandi. Fokus filma je na reševanju Janet Van Dyne, žene izumitelja Hanka Pyma (izvirnega Ant-Mana) in matere Hope Van Dyne (nove Ose) iz kvantnega sveta, kamor je bila ujeta pred desetletji. Na koncu filma jo rešijo in vzpostavijo preprosto pot do tega subatomskega sveta, a Ant-Man ostane v njem, ko Thanos tleskne s prsti in se vsi njegovi pajdaši spremenijo v pepel. Napovednik za Maščevalci: Zaključek daje posebno pozornost Ant-Manu, ki se pojavi šele na koncu. To pomeni, da se je rešil iz kvantnega sveta, ni pa povsem jasno, ali je od tam prinesel nekaj, kar bi lahko pomagalo Maščevalcem odpraviti Thanosovo dejanje. Naj osvežimo spomin na Brezmejno vojno.

 

Maščevalci: Brezmejna vojna in Ant-Man in Osta sta na voljo v HBO GO.

Malo čarovnije?

V prvih Marvelovih filmih so nadnaravne moči junakov temeljile na znanosti – inženirska genialnost Tonyja Starka, posebna seruma za Hulka in Stotnika Ameriko – in celo Thor je citiral Arthurja C. Clarka, da njegove moči niso čarobne, temveč se nam take zgolj zdijo, ker nismo tehnološko dovolj razviti. A sčasoma je znanost zamenjala magija. Najprej smo v Ultronovi dobi spoznali Škrlatno čarovnico, nato v Doctorju Strangu še naslovnega čarodeja in branitelja Zemlje pred vdori iz tujih dimenzij. Moči Stotnice Marvel nikoli niso razložene, tako da ni jasno, v kakšni meri in na kakšen način se lahko zoperstavi magiji in koliko je lahko učinkovita proti Thanosovi rokavici. Vseeno pa smo v filmu videli doslej nepredstavljive stvari, od boja proti vesoljskim ladjam, do potovanja skozi galaksije. Po drugi strani smo v obeh filmih o Varuhih galaksije videli še številne bolj bizarne stvari; denimo živ planet, ki seje potomce po vesolju, da bi si zagotovil nesmrtnost. Ste že pozabili na to? Naj vam osvežimo spomin.


 

Varuhi galaksije so na voljo v HBO GO.

Raznolikost krepi

Stotnica Marvel je prva superjunakinja s svojim filmom v Marvelovem filmskem vesolju. Že samo zaradi tega se je filma prijela oznaka »feministični«, glavna igralka, oskarjevka Brie Larson, pa je s svojimi izjavami v zadnjem letu še potencirala to vzdušje. No, resnici na ljubo so ga potencirali tisti, ki so iz njenih izjav o tem, da bi želela dati intervjuje več novinarkam kot novinarjem, izvlekli, da sovraži moške in da bo film nedvomno zanič. Seveda so se zmotili in kljub dejavni kampanji proti filmu niso dosegli ničesar, Stotnica Marvel je bila v prvem vikendu po številu prodanih vstopnic ena največjih uspešnic vseh časov. In to ne zaradi posebej feminističnega sporočila, temveč predvsem zato, ker so filmi o superjunakih trenutno med najbolj priljubljenimi in jih raznolikost junakov dela bolj zanimive za večje število gledalcev. Isto velja za lanskega Črnega panterja in predlansko Čudežno žensko. Noben od teh filmov ne ponudi posebej revolucionarnega ali družbeno aktivističnega sporočila, so pa vsi trije prav tako napeti, spektakularni in zabavni kot Iron Man, Stotnik Amerika ali Jekleni mož.


 

Čudežna ženska je na voljo v HBO GO.

Zaključek

Čeprav je Thanos na videz zmagal Brezmejno vojno, se Maščevalci še zadnjič v tej postavi vračajo v Zaključku in s Stotnico Marvel ob boku. Čeprav še zmeraj ne vemo, kako bodo premagali Thanosa, pa je jasno, da bodo morali odpraviti posledice njegovega tleska s prsti, saj so že napovedani novi filmi z nekaterimi od junakov, ki ga niso preživeli. Tako že poleti prihaja Spider-Man: Daleč od doma, v pripravi pa sta tudi Doktor Strange 2 in Črni panter 2. Je pa znano, da se bo poslovil Chris Evans kot Stotnik Amerika, kar najbrž pomeni, da bo ta junak umrl. Prav tako naj bi bili zapečateni usodi Roberta Downeyja Jr. in Chrisa Hemswortha kot Iron Mana in Thora. Prvi se je že večkrat nameraval posloviti in je zaradi dolge pogodbe tudi postal predrag, medtem ko bi po uspehu Ragnaroka morda Thor lahko našel dovolj energije za še en film. Bomo izvedeli kmalu.

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. marec 2019
4498
12. marec 2019
Kako bosta Stotnica Marvel in Ant-Man rešila Maščevalce