Kateri je pravi Batman na HBO?

Igor Harb in Tamara Harb 14. december 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/batman-na-hbo-harb-dec20-hero.jpg

HBO GO je dodal paleto animiranih filmov z Batmanom, ki odlično prikažejo, kako raznolik in dinamičen junak je; od preračunljivega preiskovalca, do neusmiljenega maščevalca, pa nerodnega klovna in vse vmes.

Batman je namreč nastal kot sinteza starejših junakov, med drugim tudi pri nas poznanega Zorra, in je bil sprva nevaren borec proti kriminalu. V prvih letih izdajanja stripa je junak pridobil številne atribute, ki jih poznamo še danes, med drugim so ga avtorji želeli približati mlajši publiki in mu dodali pomočnika Robina, da se je lahko mladež poistovetila z njim. Po uvedbi stripovske cenzure v petdesetih so zgodbe vsebovale manj nasilja in nato postale bolj otročje humoristične, ton humorja pa je izpilila kultna igrana serija Batman iz šestdesetih, v kateri je glavno vlogo igral Adam West.

V sedemdesetih so v stripih prevevale bolj temačne zgodbe s političnimi in družbenimi konotacijami ter veliko nasilja, med katerimi sta najbolj znana Vrnitev Viteza teme in Ubijalska šala, ki sta prirejeni tudi v tem naboru animiranih filmov, temačno podobo junaka pa je zakoličil igrani film Batman z Michaelom Keatonom v glavni vlogi. Naslednji filmi so ponudili različne pristope, a vse bolj so se osredotočali junaka v realističnem nasilju in kot je mogoče sklepati po napovedniku, bo prihajajoči The Batman to potenciral.

 

Zato pa so animirane serije in filmi ponudili širok nabor različnih verzij junaka in ga predstavili v najrazličnejših podobah in lučeh. Najbolj slovita je seveda animirana serija Batman, ki smo jo lahko spremljali na Cartoon Network in kjer Batmanu glas posodi Kevin Conroy, ki se pojavi tudi v številnih animiranih filmih iz tega seznama. Gremo po vrsti.

Vsi spodnji filmi so na voljo v videotekah HBO GO in HBO OD. Ti sta na voljo naročnikom na programsko opcijo HBO, ki je v promocijskem obdobju na voljo brezplačno za 12 mesecev ob sklenitvi naročniške pogodbe za 24 mesecev. Več podrobnosti: https://www.telekom.si/akcija-12-mesecev-brezplacno

Batman: Vrnitev Viteza teme 1. in 2. del (The Dark Knight Returns)

Najbolj vplivna stripovska zgodba je pustila pečat na filmih Batman, trilogiji Vitez teme in Batman proti Supermanu: Zora pravice, tako pri podobi junaka, vzdušju, vizualni podobi in v primeru filma Vzpon Viteza teme so določene scene dobesedno prenesene iz stripovskih panelov. Zgodba je ločena od siceršnje kontinuitete in je postavljena v distopično prihodnost, kjer je Batman upokojen zaradi tragedije po Robinovi smrti, a ga določene spremembe v svetu spodbudijo, da ponovno nadene plašč in se odpravi pretepati zločince. Medtem ko mestu grozijo zločinske tolpe, državi pa apokalipsa, ki je niti Superman (tukaj predstavljen kot lakaj predsednika Reagana) ne more ustaviti, Batmanova vrnitev predstavlja žarek upanja. Strip je seveda še vedno boljši od teh dveh filmov, saj predstavlja enega presežkov medija glede uporabe forme in načina pripovedovanja, a zgodba tudi v animaciji ni nič manj zanimiva.

 

Batman: Ubijalska šala (The Killing Joke)

Druga slovita stripovska zgodba pisatelja Alana Moora (poleg Vrnitve Viteza teme) je ena najbolj kontroverznih, grozljivih in sadističnih v zgodovini tega stripa. Joker skuša dokazati, da je vsakdo le en slab dan od tega, da se mu zmeša, in tako pohabi Barbaro Gordon/Batgirl ter ugrabi in muči njenega očeta, policijskega načelnika Gordona, medtem ko ga Batman skuša rešiti. Animirana priredba ponudi vrnitev Marka Hamilla kot Jokerja, vendar pa nadgradi zgodbo z nepotrebnim balastom, ki dejansko potencira najbolj vprašljive dele že tako problematične zgodbe.

 

Batman in Harley Quinn (Batman and Harley Quinn)

Zgodba tega filma ne temelji na konkretnem stripu, temveč izhaja iz razvoja likov animirane serije Batman. Čeprav sta s Harley praviloma na nasprotnih bregovih, mora v tej zgodbi Batman pridobiti harlekinsko tatico na svojo stran, da mu pomaga izslediti njeno prijateljico Poison Ivy, ki namerava ob pomoči Floronic Mana rešiti rastline, tako da bi uničila človeštvo. Nelagodno partnerstvo privede do številnih komičnih zapletov, med katerimi boste našli tudi kopico referenc na klasične scene iz Batmana.

 

Batman: Hush

Hush je ena novejših zgodb tega tisočletja, ki je odlično prikazala junakove detektivske sposobnosti, saj je zgrajena tako, da je identiteta novega naslovnega zlobneža skrivnost vse do konca, medtem ko se Batman bori s celo serijo svojih stalnih sovražnikov in skuša vzpostaviti tlečo romanco s Catwoman. Animirana različica nekoliko zamoči, saj zaradi vpetosti v širšo kontinuiteto korenito poseže v nabor zlobnežev in konstrukcijo zgodbe. No, sama po sebi je še zmeraj zelo zanimiva, ne doseže pa veličastnosti stripovske zgradbe.

 

Batman: Napad na Arkham (Batman: Assult on Arkham)


Presek zgodb o Batmanu in Odredu odpisanih je akcijski triler v katerem najprej Odred odpisanih vdre v umobolnico Arkham, da bi pridobil zaupne podatke, a se njihov načrt izjalovi, ko jih izda Harley Quinn, ki to misijo izrabi, da reši Jokerja. Batman mora rešiti situacijo, a to je vse prej kot preprosta naloga.

 

Batman Beyond: Jokerjeva vrnitev (Batman Beyond: Return of the Joker)

Animirano serijo Batman je nasledila vizualno povsem samosvoja Batman Beyond, ki so jo odlikovali znanstvenofantastični elementi, saj je bila postavljena v prihodnost, ko Bruce Wayne preda štafeto oz. plašč in masko mlademu srednješolcu Terryju in mu pomaga kot mentor. Kot pove že naslov filma, se zgodba vrti okrog vrnitve Batmanovega največjega sovražnika, ki naj bi pred leti umrl. Zgodba je napeta, polna preobratov, vizualna podoba pa nekaj povsem drugega.

 

Vrnitev zakrinkanih borcev proti zločinu (Return of the Caped Crusaders)

V tem filmu glasove za glavne vloge prevzamejo Adam West, Burt Ward in Julie Newmar, Batman, Robin in Catwoman iz klasične teve serije iz šestdesetih. Film odlično združi komično pretirani pristop stare serije, estetiko šestdesetih in sodobne pripovedne elemente, da zgradi presenetljivo in zabavno zgodbo, v kateri Batman za kratek čas postane zloben. Vsekakor najbolj zabaven film na tem seznamu.

 

Lego film 2 (The Lego Movie 2: The Second Part)

Po tem, ko je imel ključno vlogo v Lego filmu in glavno v Lego Batman filmu, se Lego Batman vrne tudi v Lego filmu 2 in čeprav je večino filma v ozadju, je na svoj način vseeno zabaven. Lego film in Lego Batman film sta na voljo v videoteki DKino. Tam najdete tudi najnovejši animirani film o Batmanu, Smrt v družini, najnovejšega igranega, Batman proti Supermanu: Zora pravice in priljubljeno trilogijo Vitez teme.

 

Joker

Ste naveličani Batmana? Potem je Joker pravi film za vas. Resna drama o klovnu, ki trpi zaradi duševnih težav v vse bolj krutem svetu, dokler mu ne poči film, deloma temelji na delu zgodbe o Jokerju iz Ubijalske šale, še bolj pa na klasikah Martina ScorsesejaTaksist in Kralj komedije. Film je temačen in družbeno kritičen in niti najmanj smešen, Batmanovega očeta Thomasa Wayna pa prikaže kot skorumpiranega poslovneža in ne kot filantropista. No, za vse to je prejel dva oskarja, za glavno vlogo in za glasbo.

 

Ti filmi so na voljo v videotekah HBO GO in HBO OD oziroma DKino, kjer je navedeno. HBO GO in OD sta na voljo naročnikom na programsko opcijo HBO, ki je v promocijskem obdobju na voljo brezplačno za 12 mesecev ob sklenitvi naročniške pogodbe za 24 mesecev. Več podrobnosti: https://www.telekom.si/akcija-12-mesecev-brezplacno


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. december 2020
5501
14. december 2020
Kateri je pravi Batman na HBO?