Kdo bo v nedeljo dobil oskarje?

/PublishingImages/oskarji-2017-hero.jpg

V nedeljo ponoči bo podelitev oskarjev in tukaj predstavljamo, kdo bo odnesel zlate kipce. Bo mesto luči posijalo na romantični muzikal, kot gre besedilo njegove glavne pesmi, ali se bo v ospredje prebil kateri od filmov z bolj resnimi družbenimi in čustvenimi temami?

V središču lanske podelitve oskarjev so bile kritike o pomanjkanju rasne raznolikosti med nominiranci, letošnji pa bodo najverjetneje uperjeni zoper novo ameriško administracijo na čelu s predsednikom Trumpom. Z uredbo o prepovedi vstopa državljanov določenih muslimanskih držav, se je politika letos tudi neposredno dotaknila podelitve oskarjev, saj je zajela tudi države nekaterih nominirancev.

Kljub vsemu pa največ oskarjev domov ne bo odnesel film z močnim političnim ali družbenim sporočilom, ampak, kot vse kaže, luštkan in prijeten muzikal Dežela La La, ki je nominiran za 14 oskarjev in ki nas tako kot ogromno zmagovalnih filmov na oskarjih, ponese v svet sanj, v Hollywood.

Za nekoliko bolj šaljiv, a predvsem iskren uvod v pregled nominirancev, si oglejte video Iskren napovednik, ki so ga pripravili Screen Junkies (v angleščini):


 

In oskarja dobi ….

Dežela La La za najboljši film

Film Dežela La La je krasen film, za katerim stoji obilica trdega dela plesalcev in igralcev in izredno zahteven in precizen režiser, a nikakor to ni najboljši film leta. Domov sicer ne bo odnesel oskarjev v vseh kategorijah, v katerih je nominiran, a verjetno bo veliki zmagovalec, saj naj bi se letos glasovi tistih, ki želijo izpostaviti film z rasno tematiko, razdelili med filme Mesečina, Ograje in Skriti faktorji in tako prepustili zmago muzikalu.

Damien Chazelle za režijo

Režiser Dežele La La je navdušil že s prejšnjim filmom Ritem norosti, letos pa prejel nagrado združenja režiserjev, bafto in globus, film pa je tudi navdušil gledalce. Če bi zmagal kdo drug, bi to bilo res presenečenje.


 

Denzel Washington za glavnega igralca

Do nedavnega se je zdelo, da bo oskar za glavno moško vlogo nedvomno odnesel Casey Affleck za vlogo v filmu Manchester by the Sea, a za zmago je poleg igre treba očarati vse, ki glasujejo, in v tem je zagotovo zmagovalec Denzel Washington. Čeprav ima Casey izdatno pomoč brata Bena Afflecka in njunega prijatelja ter producenta filma Matta Damona, vsi skupaj v v karizmi ne dosežejo Denzela, seveda pa koristi tudi, da je ta zares odličen v filmu Ograje, saj je to vlogo več kot stokrat odigral že na odru.

Isabelle Huppert za glavno igralko

Film Dežele La La je dolgo plavala v oblakih navdušenja, a v zadnjih tednih pred oskarji le nekoliko izgublja na priljubljenosti. In čeprav je oskar za najboljši film dokaj varen, bo Emma Stone morda morala zmago za glavno igralko prepustiti Isabelle Huppert. Ta ni le odlična v filmu Ona, ampak ima za sabo tudi že toliko odličnih vlog, da številni člani akademije, ki glasujejo za oskarje, menijo, da je že skrajni čas, da ji akademija podeli oskarja.

Mahershala Ali za stranskega igralca

Čeprav je bafto prejel Dev Patel za film Lev: Dolga pot domov in globus Aaron Taylor-Johnson za film Nočne ptice, je združenje igralcev nagrado zasluženo podelilo Mahershalu Aliju za film Mesečina in kaže, da bo tako tudi na oskarjih.


 

Viola Davis za stransko igralko

Odločitev, da je Viola Davis v tej kategoriji, je zelo taktična, saj bi morda bolj sodila med glavne igralke in tako meni tudi njen soigralec in režiser v filmu Ograje Denzel Washington. A ni dvoma, da je Violina odločitev pravilna, saj je doslej pobrala vse nagrade. Viola Davis je v zadnjih letih kraljevala na TVju (Kako se izmazati z umorom), filmu (Odred odpisanih) in v gledališču, kjer je med drugim že prejela nagrade za vlogo v drami Ograje, na kateri temelji tudi ta film. To je njena tretja nominacija za oskarja.


 

Zootropolis za animirani film

V tej kategoriji so zbrani sami odlični animirani filmi, od meditativne animacije Rdeča želva, odličnega Bučka, stop-motion animacije Kubo in dve struni in nekoliko bolj komercialne Vaiane, a Zootropolis dominira že celotno sezono nagrad in ni dvoma, da bo odnesel tudi oskarja.

Trgovski potnik za tujejezični film

Čeprav je Toni Erdmann pometel z nagradami na evropskih filmskih nagradah in povsem očaral večino kritikov, je glavni kandidat za oskarja Trgovski potnik režiserja Asgharja Farhadija. Poleg tega, da gre za odličen film, se lahko za zmago zahvali tudi odloku predsednika Trumpa o omejitvi vstopa v ZDA, saj je sprva kazalo, da se avtorji sploh ne bodo smeli udeležiti podelitve.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. februar 2017
3360
24. februar 2017
Kdo bo v nedeljo dobil oskarje?