Kdo je Parazit in zakaj si je zaslužil oskarja?

Igor Harb in Tamara Harb 24. marec 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/parazit-naslovna.hero.jpg

Letošnji oskarji so poskrbeli za eno največjih presenečenj v svoji zgodovini, ko je vse največje nagrade pobral korejski družbeno kritični triler Parazit. Film je na voljo za ogled tudi v videoteki DKino, tako da lahko iz prve roke ugotovite, s čim si je zaslužil vsa priznanja. Če vas nagrade niso prepričale, pa vam naj predstavimo nekatere ključne razloge.

Zaplet in preobrat

Zgodba Parazita se začne v majhnem polkletnem stanovanju v Seulu, kjer družina Kim ugotovi, da je še zadnji sosed zaklenil WiFi z geslom in da so zdaj odrezani od informacijske družbe. Z nekaj telovadbe jim uspe najti prosto omrežje in tako dobijo tudi začasno delo, a sreča se jim nasmehne šele, ko jih obišče sinov prijatelj, ki mu ponudi priporočilo za tutorstvo angleščine pri bogati družini Park. Kimovi kmalu pretkano ugotovijo, da je pri Parkovih dovolj dela za vse in se lotijo vse bolj izpiljenih spletkarskih načrtov, da dobijo vsak svojo službo. A ravno, ko so (dobesedno) pijani od uspeha, se na vratih pojavi nepričakovana obiskovalka in dogajanje se sunkovito obrne v nepredvidljivo in napeto smer …

Kdo je pravi parazit?

Skozi usodo družin Kim in Park je režiser filma Bong Joon-ho gledalcem skušal podati vpogled v južnokorejsko družbo, a je skozi mednarodni uspeh filma ugotovil, da je zgodba veliko bolj univerzalna, saj onkraj meja njegove domovine film ni bila sprejet kot zgolj prikaz posebnosti te azijske države, temveč kot ponazoritev težav osnov kapitalizma. Film namreč v prvem delu predstavi Kimove kot naslovne parazite bogatih in uglajenih Parkov, a skozi preobrate v zgodbi izpostavi, kaj poganja tovrstno družbeno razlikovanje in kam to privede. V tej zgodbi nihče ni resnično dober človek, a njihova dejanja ne izhajajo iz prirojene zlobe, temveč iz njihovega materialnega položaja. To seveda lahko ugotovimo šele med razmislekom po ogledu filma, saj napeto dogajanje med ogledom ne pusti prav veliko prostora za analizo junakov ali ugibanje razpleta.

Zgodba o uspehu

Parazit ni nastal v vakuumu, saj južnokorejski filmi zadnje desetletje vse bolj pridobivajo na veljavi, njihovi avtorji pa pogosto posegajo po festivalskih odličjih po vsem svetu. Južnokorejska filmska in televizijska scena je izjemno bogata in obsežna, saj vključuje tako drame, romantične komedije in žajfnice, kot tudi žanrske izdelke, pri čemer so najbolj znane kriminalke in grozljivke. Bong Joon-ho je eden najvidnejših žanrskih predstavnikov, ki je mednarodni preboj (tudi pri nas) doživel leta 2006 z grozljivko Gostitelj o pošasti, ki napade Seul, uspešna pa sta bila tudi njegova filma v angleščini, antiutopični ZF triler Ledeni vlak (ki bo letos predelan v TV serijo) in Okja, eden prvih Netflixovih visokoproračunskih podvigov. Še večji vpliv prek meja svoje države je imel režiser Park Chan-wook, saj je njegov brutalni triler Stari vplival na žanrske filme tako z zgodbo kot tudi z načinom borilnih koreografij v zaprtem prostoru, nedavno pa smo lahko videli njegovo zgodbo ljubezni in maščevanja Služkinja ter vohunsko serijo Mala bobnarka po romanu Johna le Carréja.

 

Pa je res najboljši film leta?

A vrnimo se k Parazitu. Ali je v bogati beri lanskih uspešnic res tako izstopal, da je pobral vse nagrade? Nenazadnje smo v 2019 videli množico odličnih filmov, denimo pronicljivega Jokerja, nepredvidljivega Bilo je nekoč … v Hollywoodu, napetega 1917, vizualno bogata Izzivalca in Rocketman, noro zabavno kriminalko Nož v hrbet, ponovno relevantno klasiko Čas deklištva in seveda zaključke velikih spektaklov, kot sta Vojna zvezd in Maščevalci. Odgovor ni težak, saj je Parazit res presežek, ki ga odlikujejo tako izpiljena in vznemirljiva zgodba s kompleksnim družbenim sporočilom, kot tudi domišljena kamera in montaža ter predvsem izvrstna igra celotne zasedbe. Tudi drugi filmi lanskega leta so ujeli duh časa in se izkazali s svežimi pristopi (1917) ali z izvirnimi vpogledi vdahnili starim temam novo relevantnost (Čas deklištva, Joker, Zajec Jojo), vendar se težko primerjajo z izvirnostjo in dodelanostjo, ki jo prikaže Parazit.

Nedvomno vreden ogleda.

Parazitu je na voljo v videoteki DKino. Če uporabljate NEO, na daljincu pritisnite gumb z mikrofonom in recite: »Parazit« ali pa »DKino« in že se vam bo odprla možnost izposoje filma v videoteki.

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. marec 2020
5100
24. marec 2020
Kdo je Parazit in zakaj si je zaslužil oskarja?