Kdo sedi za mizo Lige pravičnih

Igor Harb in Tamara Harb 20. november 2017
/PublishingImages/JusticeLeague-naslovna-hero.jpg

Film Liga pravičnih je pravkar prišel v kino in ker gre za prvi film, ki združuje to skupino superjunakov iz stripov založbe DC, smo pogledali, kaj ta Liga sploh je in pobrskali po videotekah za »obvezno« čtivo.

Zgodba Lige pravičnih sledi dogodkom filma Batman proti Supermanu: Zora pravice, v katerem so Batman, Čudežna ženska in Superman rešili svet, a pri tem je Zemlja izgubila svojega najmočnejšega varuha. Ker človeštvu ponovno preti nevarnost, Batman in Čudežna ženska v boj vpokličeta tri nove superjunake: Aquamana, Flasha in Kiborga.


 

Kdo so člani Lige pravičnih?

Ligo pravičnih zaenkrat sestavljajo Batman, Čudežna ženska, Aquaman, Flash in Kiborg, vsak s svojim naborom moči, orožij in sposobnosti. V drugi polovici filma pa se jim pridruži še nekdo.

Batman pravi, da je njegova super moč bogastvo in res poleg izredne moči, vzdržljivosti in obvladovanja borilnih veščin sovraga premaguje s pomočjo najnovejšega orožja in tehnoloških pripomočkov, ki jih brez polnih zakladnic ne bi imel.

Čudežna ženska, Amazonka in potomka starih bogov, je izredno hitra, agilna in skorajda neranljiva. V boju si pomaga z lasom, ki iz drugih vedno izvleče resnico, z zapestnico, ki odbija krogle, in z neprebojnim ščitom ter mečem. Aquamana, prebivalca Atlantide, poleg izredne moči seveda odlikuje izredna hitrost, tako pod vodo kot na kopnem, ter nadzor nad vodo.

Flash je najhitrejši človek na svetu, pospešeno pa je tudi njegovo okrevanje. Kiborg lahko prevzame nadzor nad tehnologijo, z dostopom do vseh podatkov pa je seveda tudi izredno inteligenten. Poleg tega je še neverjetno močan, orožje pa je del njegovega oklepa, tako nikoli ne ostane brez.

 

Skupina superjunakov se zbere, da bi obranila Zemljo pred Steppenwolfom in njegovimi parademoni, ki jih je v filmu Batman proti Supermanu v sanjah oziroma videnju zagledal Batman. Steppenwolf pride na Zemljo po matične kocke, starodavne vesoljske artefakte z neizmerno močjo. Ena je bila v varstvu Amazonk, druga pri prebivalcih Atlantide, tretjo pa so v pradavnini skrili ljudje, a so jo nedavno našli in jo poskušali razvozlati. Steppenwolf želi vse tri, da bi lahko uničil planet.

Kaj je DCEU?

Ob Ligi pravičnih se pogosto omenja DCEU. Kratica označuje DCjevo razširjeno filmsko vesolje, ki vključuje igrane filme posnete po stripih založbe DC. Prvi film Jekleni mož (Man of Steel) nam je predstavil izvorno zgodbo enega najbolj priljubljenih superjunakov vseh časov, Supermana. V naslednjem, Batman proti Supermanu: Zora pravice (Batman v Superman) sta se Batman in Superman prvič v zgodovini pojavila skupaj na filmskem platnu, spoznali pa smo tudi novo različico Čudežne ženske. Nato smo v Odredu odpisanih spremljali še dogodivščine ekipe zapornikov, ki jih vlada najame za tajne nečedne posle, v kratkih scenah pa sta se je pojavila tudi Batman in Flash. Letos je gledalce širom sveta navduševala Čudežna ženska (Wonder Woman), ki poda zgodovino te amazonske superjunakinje, in tako je zdaj čas, da združijo moči ter rešijo svet. Vsekakor ga bodo še kdaj, saj je napovedanih še ogromno filmov.

 

Kaj ni DCEU?

Filmov posnetih po stripih založbe DC je resnično ogromno, a vsak film o Batmanu, Supermanu in drugih junakih ne sodi v to »vesolje«. Odlična trilogija Vitez teme, ki jo je med leti 2005 in 2012 posnel Christopher Nolan, je svoja zaključena zgodba. Superman se vrača iz 2006 je pravzaprav nadaljevanje filma Superman 2 iz 1980. Prav tako v nabor ne sodi film Zelena svetilka iz 2011, v katerem je superjunaka odigral Ryan Reynold, ki je medtem zaslovel kot Deapool pri konkurenčnem Marvelu. Vesoljski policist Zelena svetilka bo sicer še član Lige pravičnih v katerem izmed prihodnih filmov in tudi v tem ga uzremo za par sekund, a nikakor ga ne bo igral Ryan Reynolds.

DCjevi junaki so še bolj uspešni v animiranih pustolovščinah, kjer obstaja cela vrsta filmov o Ligi pravičnih, Batmanu, Supermanu in drugih. Večina celovečernih animiranih filmov je ohlapno povezanih v t.i. DCjevo animirano vesolje. Zgodba zase je letošnji LEGO Batman film, ki z izjemnim humorjem in iz perspektive lego kock postavi na glavo Batmanov svet. Flash, Supergirl in Batmanovi zlobci pa so tudi junaki igranih televizijskih serij, ki jih pri nas lahko spremljamo na FOXu. Tako animirani filmi kot televizijski projekti niso del DCEU.

Kaj sledi Ligi pravičnih?

Naslednje leto pride v kino film o Aquamanu, ki nam bo razkril izvorno zgodbo tega mogočnega junaka, ki ga igra Jason Momoa, sicer znan kot khal Drogo iz Igre prestolov. Leto kasneje si bomo lahko ogledali drugi del Čudežne ženske z Gal Gadot v glavni vlogi, 2020 pa filma o Kiborgu in Shazamu. V kino bodo prišli tudi film o Flashu in nadaljevanje Odreda odpisanih. Napovedani pa so še filmi o Batmanu, Batgirl in Nightwingu in ekipi ženskih antijunakinj Gotham City Sirens.

 

Filmi iz DCjevega vesolja v videotekah

Filma Jekleni mož in Čudežna ženska sta na voljo v videoteki DKino, ki jo na televiziji Telekoma Slovenije najdete na programskem mestu 5. V DKinu najdete tudi celo kopico animiranih celovečernih DCjevih filmov.

Kratka video ocena filma Liga pravičnih


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
20. november 2017
3745
20. november 2017
Kdo sedi za mizo Lige pravičnih