Lady bird in filmi o odraščanju

/PublishingImages/ladybird-feb2018-hero.jpg

V kino je ravno prišel film Lady Bird, ki je tako navdušil gledalce in kritike, da je bil nekaj mesecev celo najbolje ocenjeni film na agregatorju filmskih ocen Rotten Tomatoes. V središču odlične zgodba o odraščanju in odnosu med materjo in hčerjo je sedemnajstletna Christine iz Sacramenta v Kaliforniji, ki si je nadela ime Lady Bird. Film jo spremlja skozi zadnji letnik katoliške srednje šole, ko se zabava, zaljubi, upira, prepira in išče svoje mesto v svetu.

Če želite obuditi spomine na srednjo šolo ali pa se nanjo pripraviti, smo pobrskali po videotekah ter poiskali še pet priznanih in zabavnih filmov o odraščanju. A najprej na kratko o letošnjem petkratnem nominirancu za oskarja.

Christine v Lady Bird

Greta Gerwig je zaslovela pred petimi leti kot scenaristka in glavna igralka filma Frances Ha. Scenarij za Lady Bird je napisala z izrednim občutkom za razvoj likov ter tako ustvarila tako zanimive in zabavne junake, da se nam skoraj zdi, da jih poznamo. V glavni vlogi blesti odlična Saoirse Ronan kot Lady Bird.

Greto Gerwig si trenutno lahko ogledate v filmu Ženske 20. stoletja, ki je na voljo v HBO Go., Saoirse Ronan pa v Brooklynu, ki je na voljo v DKinu. Oba filma sta bila nominirana za oskarje.

Oglejte si kratko video oceno filma Lady Bird.
 

Olive v Lahki punci (Easy A)

Tudi glavna junakinja Lahke punce je sedemnajstletnica, a njeno šolsko leto je nenehno zapletanje v mrežo laži. Najprej prikroji resnico o izgubi svoje nedolžnosti, nato pa se odloči, da bo pomagala prijaznim fantom pridobiti »sloves« v družbi, ko se zlaže, da je z njimi spala. V glavni vlogi lanska dobitnica oskarja Emma Stone.

Lahka punca je na voljo v DKinu. Portal Common Sense Media priporoča ogled starejšim od petnajst let.

Kip v Že dolgo nazaj (Way Way Back)

Ko se štirinajstletnik z mamo in njenim fantom odpravi na počitnice, si ne predstavlja, kakšna pustolovščina ga čaka. Z maminim fantom se sicer ne razume, saj ga ta nenehno ponižuje, a kmalu Kip najde prijatelje med uslužbenci na kopališču in se zagleda v privlačno sosedovo punco. V nepozabnih stranskih vlogah se pojavita tudi oba igralca, ki bosta letos najverjetneje odnesla oskarje v tej kategoriji, Sam Rockwell (Trije plakati pred mestom) in Allison Janney (Jaz, Tonya).


 

Že dolgo nazaj je na voljo v DKinu. Portal Common Sense Media priporoča ogled starejšim od trinajst let.

Alma v Dej mi, no! (Fa meg pa, for faen)

Petnajstletnici divjajo hormoni, njeni mami pa živci, saj so telefonski računi zaradi Alminih klicev na vročo linijo previsoki. Sladka sanjarjenja o sošolcu Arturju prekine dogodek, ki vzpodbudi zlobne govorice, Alma pa postane tarča posmeha. Norveški pristni pogled na spolnost najstnikov brez hollywoodskega pretiravanja, a z obilo humorja.

Dej mi, no je na voljo v DKinu. Kinodvor priporoča ogled starejšim od petnajst let.

Ema v Vlogi za Emo

Srednješolka Ema išče svoj prostor pod soncem, a to ni vedno preprosto. Tudi ko dobi sanjsko delo novinarke šolske televizije, težave ostajajo, zapleteni so odnosi s starši, prijatelji, sodelavci in Ema poskuša krmariti skozi vse to ter vmes odkrivati, kdo pravzaprav želi postati.


 

Vloga za Emo je na voljo v videoteki Voyo. Kinodvor priporoča ogled starejšim od trinajst let.

Hazel in Augustus v Krive so zvezde (The Fault in Our Stars)

Zadnji film na seznamu je posnet po istoimenski knjižni uspešnici o najstnikih, ki sta obolela za rakom. Hazel in Augustus se zaljubita in skupaj preživita čudovite trenutke. Pripravite robce.

Krive so zvezde je na voljo v DKinu. Portal Common Sense Media priporoča ogled starejšim od štirinajst let.


 

Za več o novih filmih v kinu, videotekah na zahtevo in na televiziji obiščite spletno stran Gledal_A bom.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. februar 2018
3874
14. februar 2018
Lady bird in filmi o odraščanju