Liffe 2020 v videotekah Telekoma Slovenije

Igor Harb in Tamara Harb 11. november 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/liffe-clanek-harb-nov20-hero.jpg

Niti pandemija ne more ustaviti jesenske filmske stalnice, Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, ki bo letos na voljo v udobju domačega kavča. Sploh za naročnike Telekoma Slovenije.

Z zaprtjem kinodvoran zaradi preprečevanja širjenja Covid-19 so se vsa filmska doživetja preselila na domače televizorje, računalnike in mobilne naprave, kar velja tudi za 31. festival Liffe. Ta bo ponudil občutno manjši nabor filmov, kot smo ga vajeni, saj distributerji še niso pripravljeni samodejno podeliti avtorskih pravic za digitalno predvajanje. Kljub temu je na voljo kakovosten izbor novosti iz svetovnih filmskih festivalov, hkrati pa ogled prek videa na zahtevo omogoča ogled filmofilom po vsej Sloveniji, najbolj preprosto pa naročnikom Telekoma Slovenije, ki je glavni pokrovitelj festivala že 25 let. Medtem ko je Liffe izbral regijsko platformo videa na zahtevo Cinesquare, ki zaenkrat omogoča ogled filmov zgolj v brskalniku, pa bodo naročniki Telekoma Slovenije večino izbora lahko našli v videoteki DKino, kjer si jih lahko tudi preprosto izposodijo po isti ceni 6,90 EUR. Ne glede na platformo ogleda pa velja ista omejitev, da je film na voljo 4 ure po začetku ogleda, kar pripomore k boljšemu festivalskemu vzdušju. Filmi bodo na voljo na ogled od srede 11. novembra do sobote 21. novembra. Za festivalsko dogajanje, kot so pogovori z ustvarjalci in okrogle mize, pa obiščite Facebook stran Liffe in YouTube kanal Cankarjevega doma.

Letošnji jagodni izbor

Čeprav je na Liffu manj filmov kot prejšnja leta, pa ne manjka odličnih filmov, tako smo se pri izboru morali ponovno potruditi.

Asistentka

The Assistant, ZDA. Režija: Kitty Green. Igrajo: Julia Garner, Matthew Macfadyen.

V nagrajenem filmu spremljamo mlado asistentko uspešnega filmskega producenta, ki se zave, da njen šef serijsko zlorablja ženske s katerimi sodeluje. Zgodba močno spominja na dogajanje povezano s Harveyjem Weinsteinom, pri tem pa ponudi svežo perspektivo.

Izposoja filma je mogoča prek DKina, najdete pa ga tudi na HBO GO.


Švic

Pot, Poljska. Režija: Magnus von Horn. Igrajo: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski.

Na poljskem delujoči švedski režiser se je lotil sodobne in aktualne teme. Glavna junakinja Sylwia je inštruktorica fitnesa, ki je prek Instagrama zgradila široko mrežo podpore. Ko nekega dne spletnim sledilcem prizna, da je kljub uspehom osamljena, se ji želja uresniči na neželen način, saj se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec.

Van Horn je režiral tudi eno epizodo HBO-jeve serije Doma, ki se osredotoča na življenje v izolaciji epidemije.


Undine

Undine, Nemčija. Režija: Christian Petzold. Igrajo: Paula Beer, Franz Rogowski.

Na lanskem Liffu je bil nemški režiser Christian Petzold v fokusu z retrospektivo njegovih del, letošnja novost pa je ponovno nenavadna romanca o turistični vodički in potapljaču, postavljena v Berlin.

Petzoldovi uspešnici Phoenix in Transit sta prav tako na voljo v DKino, slednja pa tudi v Voyo.


Sadeži pozabe

Mila, Grčija. Režija: Christos Nikou. Igrajo: Aris Servetalis, Anna Kalaitzidou.

Grški novi val še kar ne pojemlje. Zgodba je seveda bizarna, o človeku, ki nenadoma izgubi spomin, med eksperimentalnim zdravljenjem pa prične podoživljati svoje otroštvo in mladost, nakar spozna sebi enako pacientko.

Režiser Nikou je začel kariero kot asistent režije v kultnem KočnikuYorgosa Lanthimosa (njegova oskarjevska zgodovinska drama Najljubša je na voljo v DKino in HBO GO).


Martin Eden

Martin Eden, Italija. Režija: Pietro Marcello. Igrajo: Luca Marinelli, Carlo Cecchi.

Italijanski film za predlogo vzame sloviti roman angleškega pisatelja Jacka Londona o mornarju, ki zaradi svojega junaštva dobi priložnost vstopa v visoko družbo, a temu obrne hrbet, ko spozna proletarske ideje.

Knjiga je na voljo tudi v slovenskem prevodu, najdete jo v večini knjižnic. V HBO GO pa najdete še eno letošnjo uspešnico po romanu Jacka Londona, pustolovščino Klic divjine, s Harrisonom Fordom v glavni vlogi.


Izgnanstvo

Exil, Kosovo. Režija: Visar Morina. Igrajo: Mišel Matičević, Sandra Hüller.

Ko nekega dne kosovski imigrant v Nemčiji Xhafer pred vrati najde mrtvo podgano, najprej pomisli, da gre za ksenofobni napad, vendar začne ugotavljati, da je morda resnica zanj še bolj neprijetna.

Film je prejel glavno nagrado na Sarajevskem filmskem festivalu. Xhaferjevo ženo igra nemška zvezdnica Sandra Hüller, ki je navdušila v nagrajeni komediji Toni Erdmann. To lahko najdete v DKinu.


Koronacija

Coronation, Kitajska. Režija: Ai Weiwei.

Sloviti kitajski umetnik Ai Weiwei, ki že več let živi v izgnanstvu v Nemčiji, je skrivoma posnel film o tem, kako je potekal izbruh COVID-19 v kitajskem Vuhanu. Večino filma tvorijo posnetki, ki so jih na skrivaj posneli prebivali prizadetega mesta in jih delili z Weiweijem.

Poleg novosti pa lahko v videoteki DKino najdete tudi številne filme, ki so slavili in navduševali na prejšnjih edicijah festivala Liffe, nekateri so na voljo tudi v naročniških videotekah, ki so dostopne naročnikom Telekoma Slovenije. Teh filmov ni malo, a najpomembnejši med njimi so vsekakor lanski oskarjevec Parazit, simbolizma poln in nepričakovano aktualen triler o dveh svetilničarjih (Willem Dafoe in Robert Pattinson), zaprtih med štiri stene, Svetilnik, romanca o spletnih zmenkarijah v srednjih letih Moj najboljši profil z Juliette Binoche, aktivistična islandska pustolovščina Bojevnica, kitajska romantična gangsterjada Pepel je snežno bel (na voljo tudi v Voyo), po stripu posneto kontroverzno v Cannesu nagrajeno lezbično romanco Adelino življenje (na voljo tudi v Voyo) in spektakularen, v enem kadru posnet triler o bančnem ropu Victoria.

kupi

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. november 2020
5456
11. november 2020
Liffe 2020 v videotekah Telekoma Slovenije