Liffe 2022: 5 namigov za ogled predpremier

Igor Harb in Tamara Harb 9. november 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/Liffe-start-harb-nov22-hero.jpg

Pogled skozi okno pravi, da je čas za Liffe, ki nas bo tudi letos razveseljeval z bero odličnih filmov. Med množico filmov, ki bodo na festivalu na ogled, jih najprej izpostavljamo pet iz sekcije predpremiere, kar pomeni, da bodo kasneje (najverjetneje) prišli na spored slovenskih kinematografov ali pa vsaj v videoteko DKino in na spored TV Slovenija. Dva iz sekcije, Potniki noči in Rimini, sta v času festivala na voljo v videoteki DKino.

V DKinu v kategoriji Liffe 2022 najdete 13 filmov iz različnih sekcij letošnjega Liffa, ki bodo na voljo v času festivala, cena posameznega filma je 9 EUR.

Potniki noči (Les passagers de la nuit)

Gledalci ob energiji, ki jo Charlotte Gainsbourg izžareva na platnu, ne moremo ostati ravnodušni in tako je tudi v Potnikih noči, kjer upodobi glavno junakinjo Elizabeth. Zgodba nas popelje v Pariz v osemdeseta, v turbulenten čas za Elizabeth, ki se je pravkar ločila; skrbi jo, kako bo preživela otroka, dobi novo službo, nato pa k sebi domov povabi mlado brezdomko. A kot pravi režiser, to ni zgodba konfliktov, pa čeprav gre za dramatične življenjske trenutke.

Film je na voljo tudi v videoteki DKino.

Dvojna prevara (Decision to Leave)

Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu, v njem pa se odličen južnokorejski režiser, ki ga poznamo predvsem po filmih Stari in Služkinja, pokloni filmu noir. Preplet detektivke in ljubezenske zgodbe se vrti okoli skrivnostne smrti moškega, ki je padel z vrha pečine, njegove žene in detektiva, ki primer preiskuje. Film je že skoraj razprodan.

Duše otoka (The Banshees of Inisherin)

Martin McDonagh, irski mojster črnega humorja, je ponovno združil moči z igralcema Colinom Farrellom in Brendanom Gleesonom, nepozabnim duom iz filma Morilca na kolektivca. Tokrat je v središču prijateljstvo njunih likov oziroma njegov konec, saj eden od njiju več ne želi biti prijatelj z drugim, kar pa seveda naplete povsem novo zgodbo.

LGBT_SLO_1984

Filmi, ki odstirajo zgodovino naše države, so vedno vredni ogleda, tokrat se je režiser Boris Petkovič (Košarkar naj bo) poglobil v slovensko gejevsko, lezbično, biseksualno in transspolno sceno, med drugim tudi v začetke LGBT filmskega festivala, ki je eden najstarejših tovrstnih festivalov v Evropi.

Najsrečnejši človek na svetu (Najsrekjniot čovek na svetot)

Najsrečnejši človek na svetu je najnovejši film odlične makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, ki je povsem navdušila s filmom Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Zanimiva zgodba je postavljena v Sarajevo, ki ga še vedno zaznamujejo posledice balkanske vojne. V dvorani nekdaj uglednega jugoslovanskega hotela se na hitrem zmenku srečata Asja in Zoran, a Asja kmalu ugotovi, da njuno srečanje ni povsem naključno.

Filmi Ona ve, Trikotnik žalosti in Kapa, ki bodo na festivalu predvajani predpremierno, bodo na rednem kino sporedu že novembra, tako jih v naša priporočila nismo vključili.

V naslednjih dneh bodo sledili še predlogi iz drugih kategorij.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. november 2022
6044
9. november 2022
Liffe 2022: 5 namigov za ogled predpremier