Liffe 2022: 7 namigov za filme iz vseh vetrov

Igor Harb in Tamara Harb 16. november 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/LIFFE-DRUGIC-HARB-NOV22-HERO.JPG

Med množico filmov, ki bodo na festivalu Liffe na ogled, smo jih pet iz sekcije Predpremiere že izpostavili, danes pa smo pripravili še nabor iz sekcij Panorama, Perspektive ter Kralji in kraljice.

Odlične filme letošnjega Liffa si je mogoče ogledati tudi v udobju doma, tako v DKinu v kategoriji Liffe 2022 najdete 13 filmov iz različnih sekcij, ki bodo na voljo v času festivala, cena posameznega filma je 9 EUR.

Panorama

Lunana: Jak v razredu (Lunana: A Yak in the Classroom)

V središču butanskega nominiranca za tujejezičnega oskarja in festivalskega ljubljenca je učitelj, ki se želi preseliti v Avstralijo, a mora opraviti še zadnje leto pripravništva in to v najbolj odročnem delu Butana, kjer pa ga skupnost toplo sprejme. Filmski utrinek o iskanju sreče in smisla.

Film je na voljo tudi v videoteki DKino.

Kako rešiti planet (La Croisade)

Raziskave kažejo, da mlade ljudi vedno bolj skrbi in obremenjuje prihodnost planeta, predvsem zaradi podnebnih sprememb. No, v filmu Kako rešiti planet ima trinajstletnik načrt: s postopno razprodajo družinskih dragocenosti bo s prijatelji financiral projekt v Afriki, ki naj bi rešil planet.

Film je na voljo tudi v videoteki DKino.

Dvanajstega ponoči (La nuit du 12 )

Policijska drama o umoru enaindvajsetletnice, ki obsede vodjo kriminalne enote v Grenoblu. Bolj kot raziskuje žrtvino življenje, manj je jasnih odgovorov, a napetost ne popusti.

Film je na voljo tudi v videoteki DKino.

Iz sekcije Panorama je v DKinu na voljo še romunski film Metronom.

Perspektive

Moja Vesna

Prejemnik vesne za režijo na Festivalu slovenskega filma. Tam je nagrado prejela tudi glavna igralka Loti Kovačič, ki je bila med snemanjem stara deset let in je upodobila Mojo, ki ji je pred kratkim umrla mama. Film se dotakne družinskih odnosov in procesa žalovanja ter navduši na vseh ravneh.

Prezaposlena (A plein temps)

Film o materi samohranilki, ki živi na vasi in dela v Parizu ter si poskuša zagotoviti boljše življenje, je posnet kot triler. V času splošne stavke spremljamo Julie v bitki s časom, prometnim kaosom, službo, razgovori za novo, bivšim možem in otroci.

Film je na voljo v videoteki DKino, medtem ko na festivalu več ne bo na sporedu.

Iz sekcije Perspektive je v DKinu na voljo še film Naš dom.

Kralji in kraljice

Tralala

Francoski muzikal z Mathieujem Amalricom v vlogi uličnega glasbenika, ki verjame, da je bil na zmenku z Lurško Marijo. Sledi zmešnjava zamenjane identitete ter zabavno glasbeno popotovanje.

Zločini prihodnosti (Crimes of the Future)

Film, ki zagotovo ni za vsakogar, saj se režiser David Cronenberg z Zločini prihodnosti vrača k žanru body horrorja. V najnovejšem filmu nas popelje v svet prihodnosti, kjer ljudje ne čutijo več bolečine. V glavni vlogi je Viggo Mortensen kot performer, ki nenehno rast svojih novih organov postavi v središče performansa, pri katerih mu z operacijami pomaga umetniška partnerica, ki jo upodobi Léa Seydoux.

Film je na voljo tudi v videoteki DKino.

Iz sekcije Kralji in kraljice sta v DKinu na voljo še Obe strani rezila in Peter von Kant.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
16. november 2022
6046
16. november 2022
Liffe 2022: 7 namigov za filme iz vseh vetrov